Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie ceramika.

Dół mam z bk a górę z ceramiki. Przez pewien czas spałem na dole w bk a potem w sypialni na górze w ceramice i czuję różnicę.

A jak to czujesz?

Zdecydowanie lepiej zacząłem się wysypiać.

Może dlatego, że żona spała na dole, a Ty na górze? :wink:

Zdecydowanie ceramika.

Dół mam z bk a górę z ceramiki. Przez pewien czas spałem na dole w bk a potem w sypialni na górze w ceramice i czuję różnicę.

A jak to czujesz?

Zdecydowanie lepiej zacząłem się wysypiać.

Może dlatego, że żona spała na dole, a Ty na górze? :wink:

A Pamela Anderson zakradała się po cichu...do ceramiki...? 8)

Wybrałem beton komórkowy, ściana 1W Ytong.

Prosta, czysta technologia. Łatwa obróbka, montaż instalacji i korekta ewentualnych pomyłek.

Materiał się sprawdził. Koszty ogrzewania zgodne z przewidywaniami.

Z tego co wiem, w ścianie 1W nie ma miejsca na poprawki. I nie tyczy to tylko BK.

ja14 - podłączam się, bardzo mi się podoba odpowiedź :D :D :D

I tu się mylisz.

Doklejenie węgarków - żaden problem,

dopasowanie szerokości otworu okiennego - żaden problem,

podniesienie parapetu o 2-3 cm bez zmiany właściwości izolacyjnych ściany - żaden problem,

przesunięcie drzwi wewnętrznych - żaden problem,

itp,itd...

Wystarczy piła widiowa i trochę zaprawy klejowej do cienkich spoin.

Oczywiście najlepiej od razu robić tak by nic nie poprawiać, ale na budowach różnie bywa.

Wybrałem beton komórkowy, ściana 1W Ytong.

Prosta, czysta technologia. Łatwa obróbka, montaż instalacji i korekta ewentualnych pomyłek.

Materiał się sprawdził. Koszty ogrzewania zgodne z przewidywaniami.

Z tego co wiem, w ścianie 1W nie ma miejsca na poprawki. I nie tyczy to tylko BK.

ja14 - podłączam się, bardzo mi się podoba odpowiedź :D :D :D

I tu się mylisz.

Doklejenie węgarków - żaden problem,

dopasowanie szerokości otworu okiennego - żaden problem,

podniesienie parapetu o 2-3 cm bez zmiany właściwości izolacyjnych ściany - żaden problem,

przesunięcie drzwi wewnętrznych - żaden problem,

itp,itd...

Wystarczy piła widiowa i trochę zaprawy klejowej do cienkich spoin.

Oczywiście najlepiej od razu robić tak by nic nie poprawiać, ale na budowach różnie bywa.

Chodziło mi o poprawki na mostek termiczny z powodu niedokładnego docięcia lub obtłuczenia bloczka + zbyt gruba spoina lub łatanie dziur spoiną.

Drzwi wewnętrzne chyba nic tu nie mają - mówię o ścianach zewnętrznych.

Ale zgadzam się - na budowie różnie bywa

:D

Wybralismy BK. A dlaczego? poniewaz bardzo szybko sie z niego buduje, jest latwy w obrobce, nie ma problemow z instalacjami, wkuwaniem sie i wbijaniem gwozdzi, jest tanszy :D Przed podjeciem ostatecznej decyzji rozmawialismy jeszcze ze znajomymi, ktorzy budowali z Porothermu a inni z Silki i powiedzieli nam ze Porotherm bardzo sie kruszy , ciezko jest go obrabiac a Silka jest bardzo twardym materialem i wkuwanie sie jest tragiczne. Tak wiec wybralismy BK i jestem bardzo zadowolona z tego jak wszystko latwo poszlo. :D

Myślę, że każdy sam musi podjąć tę decyzję.

Każdy ma inne gusty i upodobania - a wszystkie rozwiązania, swoimi parametrami, są porównywalne prawie na granicy błędu.

Ja, osobiście, wybrałem BK po tym jak widziałem u kumpla jak wygląda układanie instalacji. Teraz wiem, że wybrałem, chyba, dobrze - szybko się muruje, łatwość kładzenia instalacji a wszelkie poprawki nie wymagają wysiłku - wystarczy piła. Inna sprawa, że ściany działowe robiłem z pełnej cegły w celu poprawienia (wycieszenia) akustyki.

Pozdrawiam

Zbudowałem dom z bk. Drugi dom zbudowałbym z ceramiki, a dokładnie z cegły pełnej. Dlatego głosuję za ceramiką.

Dwa lata temu zakończyłem budowę domu z ceramiki poryzowanej (Wineberger), w chwili obecnej kończę stan surowy z bk. (Ytong), bo:

- aby wykonać ciepły dom z ceramiki trzeba go ocieplić (wieńce, ściany kolankowe),

- przy bk mogą być tańsze (cieńsze) tynki ze względu na precyzję wykonania ścian,