Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceramika Kozłowice 3M (25+2x5+9) bo:

- 5 lat temu BK nie był tak popularny i tani

- moja brygada tylko umiała murować "po bożemu"

- tak było w projekcie

- byłem wtedy jeszcze zielony w tych sprawach, ale dzisiaj też bym wybrał ceramikę głównie ze względu na mikroklimat i wybitnie niskie rachunki za gaz w zimie!

BK - bo marzyłam o tym aby bez młota udarowego wbić gwoździa, bo widziałam ile odpadów miał sąsiad przy docinaniu ceramiki, bo wyszło taniej, bo bez problemu schowane zostały kable

a przy docinaniu BK nie ma strat? :o :o

moze sąsiad obstukiwał a nie docinał, ale przy BK wygląda to tak samo :D

co od wbijania gwoździ to się zgodze, ale w końcu ile razy bedę wbijał gwoździe w ścianę?

a kable puszczam po scianach w tynku :wink:

Budujemy z pth 25 - dostalismy super oferte tak, ze tej grubości wyszedł taniej od BK. Zawazyla glownie cena. Ponieważ ściany działowe mamy z "bajerami" - budujemy je z BK 12, bo jest plastyczniejszy w obróbce i tej grubosci wyszedł taniej. Tak pogodzilismy przyjemne z pozytecznym :wink: Na razie jestem zadowolona z wyboru, choc dopiero mamy skonczone mury :D

Ceramika tradycyjna, czyli max29 plus cegła pełna. (Dziś postawiłabym wszystko z cegły). 3w, w środku 15 cm wełny. Argumenty - jak Abromba.

A w ogóle, to czytałam gdzieś o takim eksperymencie: stado świnek na łączce, postawili im 3 chlewiki: z cegły, z drewna, i z betonu. Świnie spały tylko w tej drewnianej szopie. Rozebrali ją - świnki przeniosły się do chlewika z cegły. Też go rozebrali i został tylko ten betonowy. Zwierzątka spały na dworze... :)

• 2 weeks później...
przeczytałem wszystko łącznie z opisem ścian w ostatnim lipcowym muratorze i jestem nadal zielony, w projekcie mam Ytong 36,5 ściana jednowarstwowa, lecz rozważam zastąpienie dwuwarstwową z pustaka MAX 220 plus 14 cm styropianu - ciekawy sam jestem co ostanie sie na koniec tj. w połowie lipca

POROTHERM ma wiekszą promieniątwórczość i to jest fakt, ale jest trwalszy i tańszy np. od Ytongu. Ja bede budowac z

Ytong! i zgadzam sie faktem na temat bobów budowniczych!!! aby budować z tego materiału należy mieć fachowca! możliwość

popełnienia błędów jest tu bardzo duża! ale to wdzięczny materiał budowlany i dom szybko się stawia :) co do namakania Ytong to

niektórzy piszą brednie - nasiąka, ale nie można go porównywac z siporeksem! - troche się naczytałem już tu na formu o Ytongu. weźcie sobie Silke - ta to dopiero chłonie wode, ale dobra jest na domy przy drogach

o sporym narężeniu ruchu - ma b. dobre właściwoście wyciszające i tłumiące chałas - to jest fakt!

pozdro!

witam,

moze zadam smieszne pytanie (dopiero zaczynam poznawac wszystko)

czy moze ktos mi wyjasnic jakie sa dostepne materialy do stawiania scian?

czytam ten watek i nic juz nie wiem czy beton komorkowy to ytong czy cos innego bo jedni pisza BK a inni ytong ?

moze ktos podzieli i wypisze co do czego sie zalicza

np. BK : ytong.......

czy gazobeton to tez BK?

czy max i prorherm to ceramika ?

moze ktos wypisze pare najpopularniejszych metod

bo widze ze jest jeszcze podzial na 1 i 2 warstwowe

qpilem projekt chce zaczac budowe i po przeczytaniu tego watka juz nic nie wiem co jest co