Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nadal nie mogę się zdecydować czy na biało czy na czerwono, na pewno jednowarstwowo, bo jednak to nie jest prawda, że trzeba ocieplać BK i poroterm - jeśli jest przeznaczony do budowania jednowarstwowego. Parametry tych materiałów są praktycznie identyczne. Jak również wiem, że nieprawdą jest jakoby beton komórkowy nasiąkał wodą. Co do łatwości budowania, to nie wiem na ile będzie to miało odbicie w cenie wykonawstwa, bo ja sama raczej pionów przekuwać nie będę, ani robić bruzd pod kable. Chyba w końcu zdecyduje cena, bo jednak jak sprawdzałamporoterm wypada taniej, są lepsze upusty niż na Ytong, który bardzo trzyma cenę. Chociaż była opinia odwrotna, ale wg moich ustaleń BK wchodzi drożej.

beton komórkowy - większość argumantów za juz została wymieniona wyżej - ciepły, łatwy i szybki stawianiu murów, mało odpadów, prościej wykonać instalacje, cena - z tego co robiłam wywiad - niższa niż ceramiki

mam nadzieję że tymi wszystkimi zaletami będe się mogła cieszyć juz w trakcie uzytkowania domku

ja usiebie mam porotherm 30p+w i 10cm steropianu i nienarzekam, pale narazie tylko kominkiem i jest cieplo okolo 23 stopni ciepla w mrozne dni jakie panowaly tej zimy.na material wydalem okolo 11tys.na dom z podaszem, wymiary domu 9m /10m.ale bylo to w 2000 roku jak zaczynalem budowe.

czesc a ja wybieram ytonga a dlaczego bo w hurtowni uslyszalem ze lepsza ceramika bo jest wypalana i na pytanie moje o wiecej roznic zapanowala cisza skoro oni sie tak na tym znaja to ja wole bk. przynajmniej wiem czego moge sie spodziewac a wiercilem ostatnio pare otworkow w scianie i jak przylozylem wiertarke do sciany i poszlo jak po masle czyli latwiutko to juz wiedzialem co to za materjal i odzwo stoi juz ladnyh pare lat jest to hala sportowa ale w angli oczywiscie postawiona z bk.wiec skoro oni go wybrali to ja juz nie mam innych argumetow na to zeby byc za

A ja ostatnio chciałem zrobić ranking cen materiałów u różnych hurtowników i podobno tak się porobiło że brak jest materiałów - mówię o ceramice U220 i K3 .

Czy to tylko Warszawa tak powariowała z zapotrzebowaniem na budulec ?

Nie wspomnę już o cenach - taki styropian FS20 w przeciągu ostatnich 4 miesięcy podrozał o przeszło 50% . Aż się boję zaczynać - a początek prawdopodobnie za 3-4 tygodnie .

• 1 month później...
No tak... I stało się.. Znowu zmieniłem zdanie:) Pierwszy był BK.. potem ceramika.. i znowu wróciłem do BK. TO wszystko wasza wina :) :roll: Dziwnym trafem architekt też uparł sie na BK, wiec juz chyba nie bedę molestował o zamianę na ceramiczke. Tylko teraz dylemat z ociepleniem powraca... to dac wełnę czy styropian. Oszalec można!:D Czas na rzut monetą......

No tak... I stało się.. Znowu zmieniłem zdanie:) Pierwszy był BK.. potem ceramika.. i znowu wróciłem do BK. TO wszystko wasza wina :) :roll: Dziwnym trafem architekt też uparł sie na BK, wiec juz chyba nie bedę molestował o zamianę na ceramiczke. Tylko teraz dylemat z ociepleniem powraca... to dac wełnę czy styropian. Oszalec można!:D Czas na rzut monetą......

a nie lepiej ściane jednowarstwową postawić?

szybciej, taniej i dylemat zniknie :)

My wybraliśmy BK - Ytong. I .... nie żałujemy!!! Po podliczeniach okazało się że jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie :lol: Nie mówię o tym że zaoszczędziliśmy sporo czasu ale okazło się także że kosztowało nas to zdecydowanie mniej niż postawienie ścian np. z ceramiki + oceplanie.

Pozdrawiamy

My wybraliśmy BK - Ytong. I .... nie żałujemy!!! Po podliczeniach okazało się że jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie :lol: Nie mówię o tym że zaoszczędziliśmy sporo czasu ale okazło się także że kosztowało nas to zdecydowanie mniej niż postawienie ścian np. z ceramiki + oceplanie.

Pozdrawiamy

jednowarstwowa ??

jaki ytong bo jest ich pare (dostalem cennik z ytongu i juz nic nie wiem - myslalem ze sa tylko jedne bloczki ytong 60x20x36,5 a z cennika okazuje sie ze sa pp1,5 ; pp2 ; pp3; pp4 - pp1,5 maja najlepszy wspolczynniki ale cena za m2 to 121,70)

sa tez 40 ;(

Czy niezadowoleni użytkownicy BK mogą podać jakieś konkretne wady (poza trudnością w dobraniu ekipy). I prócz uwag typu "śpię lepiej w ceramice" (z żoną czy bez!) :wink: i powodów tradycyjno-sentymentalnych ("teściu ma cegielnię", "czerwony dom fajniejszy" - i tak tylko przed otynkowaniem, "w domach z betonu nie ma wolnej miłości...") :lol:

Ja wybudowałem z Ytonga 40. Dostałem w promocji za cene dla bloczka 36,5. Już mieszkam i jestem bardzo zadowolony. Budynek w jednej warstwie na zewnatrz tynk mineralny wewnatrz gipsowy. Bardzo dobrze trzyma ciepło. A przy wycenie okazało się że taka ściana jest o 50 groszy tańsza niż max z dociepleniem i otynkowaniem. Ja mam wszystko z Ytonga łącznie z nadprożami i garażem i ścianami wewnętrznymi.

Aniss

To z tym moczeniem to bujda na resorach. W czasie budowy włożyłem cały bloczek do wody na dwie doby. Zamoczył się do 1/3 i dalej nie puścił a potem wysechł i było ok. Ze względu na technologię nie wolno dopuszczać do zamoczenia bloczków na ścianie w czasie układania. Ale z boku nic się nie dzieje, jak każdy materiał tochę namaka a potem schnie. Normalka.

• 2 weeks później...