Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oprogramowanie do projektowania

Recommended Posts

Poszukuję oprogramowania do projektowania budynków i wnętrz. Nie mam dobrej wyobraźni przestrzennej, więc chcę sobie wszystko wyrysować, poukładać. Mój dom już prawie osiągną stan surowy zamknięty. Nie chodzi mi więc o wyliczanie obciążeń, ale o wizualizację, najlepiej 3D łącznie z obiektami typu szafki, kibelki, kolory ścian i tynków łącznie z możliwością kombinowania - różne kolory, wykorzystanie kamieni, podmurówek, kształtów ze steropianu pod tynk np. wokół okien, dachówki, ściany, drzwi, okna, okiennice itp. Świetnie by było, gdyby można było w tym projektować sobie szafy przesuwne, kuchnie i łazienki. Czy ktoś może doradzić mi coś ciekawego w tym temacie.

Bardzo zależy mi na jak możliwościach graficznych i możliwości naniesienia swoich pomysłów na przerysowany z projektu dom, czyli, żebym mogła w łatwy sposób wykorzystać podane w projekcie wymiary, grubości, rodzaje ścian itp.

Pozdrawiam

Gosia

Powiedzmy do zabawy. Tzn. nie chcę tutaj wykonywać obliczeń wytrzymałościowych ani kosztorysów. Chcę zaprojektować wnętrza swojego domu, który w łatwy sposób przerysuję z projektu oraz kolorystykę domu z zewnątrz - z możliwością tworzenia wzorów, np. obramowania okien.

Program Profesional Home Designer Suite jest stosunkowo prosty w obsłudze i ma dosyć duże możliwości. Przy czym to Profesional w tytule to jednak przesada. Program pracuje również w układzie metrycznym. Na stronie firmy http://www.punchsoftware.com można ogladnąć co ten i inne programy tej firmy mogą. Niestety nie ma demo.