Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody zabiegowe ?

szparaga

Recommended Posts

Witam, jestem nowa na forum i chciałabym zapytać o radę w temacie schodów zabiegowych (z jednym zakrętem). Mamy do wyboru dwa warianty: jeden to stopnie różnej szerokości (tylko na środku biegu taka sama szerokość) i łukowata poręcz; drugi: pierwszych kilka schodów równych, na zakręcie kilka większych zwężających się do wewnątrz i dalej znowu kilka o tej samej szerokości i wielkości i poręcz taka bardziej pod kątem prostym (mam nadzieję, że mój opis jest zrozumiały). Nie wiem czy jest jakaś różnica w wygodzie uzytkowania tych schodów czy tylko w wyglądzie. Acha,stopnie będą miały zabudowane podstopnice (tak to się chyba nazywa?).

Będę wdzięczna jeśli ktoś podzieli się uwagami :)

Wg mnie te zwężające się są lepsze. Te ze stopniami różnej szerokości mogą być niewygodne. Bo (wg mnie) chodzenie po schodach nie wymaga zbytniego myślenia tylko robi się to mechanicznie a na różnych stopniach będą zawirowania.

Jeśli chodzi o stopnie zwężające się to też nie ma obawy, że ktoś zleci na przewężeniu bo przecież nikt nie chodzi 5 cm od poręczy.

Takie jest moje zdanie.

[/img]

Wg mnie te zwężające się są lepsze. Te ze stopniami różnej szerokości mogą być niewygodne. Bo (wg mnie) chodzenie po schodach nie wymaga zbytniego myślenia tylko robi się to mechanicznie a na różnych stopniach będą zawirowania.

Jeśli chodzi o stopnie zwężające się to też nie ma obawy, że ktoś zleci na przewężeniu bo przecież nikt nie chodzi 5 cm od poręczy.

Takie jest moje zdanie.

[/img]

Dzięki za odpowiedź :D , już myślałam, że nikt nie zainteresuje się moim pytaniem :cry:

Tzn. według Ciebie wariant drugi jest lepszy (schody o równej szer. na początku i na końcu a w środku zwężające się)?Bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam :roll: (ten pierwszy wariant to też są schody zwężające się do środka, tyle że każdy innej szer.)

Pozdr

Dzięki za odzew, tym bardziej, że ten mój opis schodów taki trochę mętny :oops:

Mnie też ten drugi wariant lepiej pasuje. Mam córeczkę która uwielbia wdrapywać się na schody i myślę, że jak będzie miała tylko kilka schodów ze zwężeniem przy balustradzie, a pozostałe o równej szer,to będzie dla niej i bezpieczniej i wygodniej.

Pozdr