Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Naturalny

Recommended Posts

Czy ktoś interesował się Domem Naturalnym? Zastanawiam się nad budową tego typu domu. Przekonuja mnie jego energooszczędność i ciekawy rozkład wnętrza. W prawdzie z zewnątrz wygląda on nieciekawie, ale może macie jakieś przemyślenia lub doświadczenia związane z tego typu domem. Podaję stronę firmy zajmującą się ich budową

http://www.naturalnydom.pl

• 2 weeks później...

Będę budował NATURALnyDOM nie mam jeszcze kosztorysu szczegółowego tylko przedmiar. Gdy skończymy projektować dom pod działkę to powstanie szczegółowy kosztorys i będę wiedział więcej.

Z NATURALnymDOMem jest tak samo jak z każdym innym domem, można wybudować dom o wysokim standardzie i nie. Ten który powstał jest wybudowany w wysokim standardzie i pewnie stąd ta cena. Ja nie mogę przekroczyć 300 tys. i na podstawie przedmiaru udało mi się wstępnie wyliczyć 270 tys. Buduję metodą gospodarczą z wyjątkiem elementów które musi wykonać autoryzowana firma. System grzewczy ok. 53 tys, konstrukcja stalowa ok. 49 tys.

Wstępne wizualizacje- > http://www.obornik.art.pl/nd/nd.htm docelowo będzie wiata na 2 stanowiska i kolory zgodne z zagospodarowaniem przestrzennym.

Witam

Wiem, że zaraz posypią się gromy, ale dla mnie dom naturalny, to tylko taki, który ewoluował jako konstrukcja poprzez wieki. Był sukcesywnie wzbogacany o nowe osiągnięcia materiałowe i głębsze zrozumienie ogólnie panujących zasad fizyki, a zwłaszcza termodynamiki.

Prezentowana konstrukcja może i ma zalety ale dla mnie ma bardzo nienaturalny wygląd. Wymusza określone zachowania tylko dlatego, że wykorzystuje dostępną energię jedną ścianą. Nie wiem, czy chciałbym mieszkać na wystwie sklepowej.

Pozdrawiam Adam M.

Naturalny czy nie naturalny, moim zadaniem szkoda pary na spory o słowa, wystarczy że mają go kaczki i buraki. Zimny, pewnie tak ale to już estetyka, ja preferuję takie oszczędne estetyki, możemy podyskutować proszę o konstruktywne uwagi. Adamie przecież ten dom jak żadne inne korzysta z energii natury, słońca, cyrkulacji gazów, termiki ... . Nie dramatyzowałbym z tym wymuszaniem zachowań, znam historię starszej osoby która miał kolosalne problemy z przystosowaniem się do wychodka w domu ;-), dla niej to też było nie naturalne i zmuszało do zmiany zachowań. Co do ogrodu szklarniowego to zawsze o czymś takim marzyłem, dla niego, ascetycznej bryły, współpracy z energią odnawialną właśnie wybrałem ten projekt. Nie wszyscy chcą tego samego co my, więc nie ferujmy pochopnych opinii.

Witaj

Ja dla odmiany mam zamiar postawić SSH. Wydaje mi się, że może za bardzo pod tym kątem oceniam inne konstrukcje. Sporo już zrobiłem. Większość jednak jeszcze przedemną.

Wszyscy chcą wygód i luksusu i to w miarę beznakładowo. Tu chyba jesteśmy zgodni. Mogą nas róznić tylko definicje tego, co uważamy za luksus.

Pozdrawiam Adam M.

Moi znajomi budują taki właśnie dom...

Jeśli mogę coś poradzić, to spróbuj nieco dociec informacji o prawach autorskich do tych projektów...

możesz też zaglądnąć

tutaj niestety strona jest tylko w j. niemieckim...

pozdrawiam,

gaga2

PS. Z tego co wiem to budowa takiego domu wiąże się z wieloma ograniczeniami tak co do kształtu projektu jak i co do użytych materiałów... warto aby Twoja żona miała tego świadomość... ;)

Liczyłem opłacalność inwestycji NPV, trochę wyników:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=35287&postdays=0&postorder=asc&highlight=naturalnydom&start=240

To że buduje się takie domu poza Polską upewniło mnie, że nie jestem całkiem szalony wybierając taki odjechany projekt ;-)

http://www.bio-solar-haus.de/

• 1 year później...
Mamy już projekt, problemem zostaje brak warunków zabudowy. Wygląd - rzecz gustu, mi sie bardzo podoba - zwłaszcza Hi-Tech. Byłem w domu w Gliwicach w czasie budowy i robi pozytywne wrażenie energetyczne. Plagiat... świątynia Wang w Karpaczu jest zbudowana na podobnej zasadzie - powrót do podstaw?

• 4 years później...
  • 2 weeks później...