Waldemar Kiejziewicz 29.04.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Witam! Zastanawiam się nad taką rzeczą, mianowicie np. "Schiedel" zaleca by przy przejściu komina przez strop zrobić dylatację. Rozmawiałem z przedstawicielem tej firmy i twierdził, że strop pracuje. Zgoda, ale ściany w których idzie komin też pracują. Przecież wkład w pustakach kominowych jest od nich dylatowany i moim zdaniem dylatowanie jeszcze pustaków od stropu jest bez sensu i wręcz ujemnie wpłynie na stabilność tak wysokiej konstrukcji! Może ktoś wie o co tu chodzi i racjonalnie to wytłumaczy, bo we wtorek zalewam strop - monolit (a póżniej "pałę"). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 29.04.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Witam:) tak zalecam dyletacje, poniewaz wszystko osobno pracuje a to dobrze,ze nie bedzie widac pekniec. Osobiscie to stosowalem, bo stopa pod komin osobno siada, a fundamenty osobno. POzdarawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 29.04.2006 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 U mnie stopa pod komin jest zespolona z fundamentami. Była zbrojona i wylewana razem. Zresztą komin jest w ścianie, która stoi na tym samym fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 29.04.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Obudowy w kominach systemowych są zbyt słabe by mogły przenosić obciążenia np.stropu.Po prostu grozi to jej uszkodzeniem(spękaniem).Lepiej więc nie ryzykować i zrobić dylatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 29.04.2006 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 No można by to przyjąć, chociaż wydaje mi się nie do końca to prawdziwe. W końcu są to pustaki wibrowane z dodatkami betonu i są chyba mocniejsze od Ytonga czy suporeksu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 30.04.2006 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Czyżby kominy systemowe były mało popularne i niewielu je stawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.04.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Rób dylatację i tyle. Strop się ugina i tu działają większe siły. Co do ścian - zauważ, że kominów systemowych nie należy łączyć ze ścianami nośnymi - stawia się je przy ścianach. U mnie zakotwiłem tylko działówki do komina systemowego, bo gdzieś je trzeba było zakotwić. Kominy stoją przy ścianch nośnych (tynku nie można liczyć jako połączenie). Przejścia przez strop mam zdylatowane wełną (trochę mi zostało ścinek po ocieplaniu).Piszesz o wytrzymałości pustala i porównujesz go do Ytonga. OK, ale zauważ jaka jest grubość ścianki pustaka kominowego, a jaka bloczka BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts