Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość parkietu

KrzyCz

Recommended Posts

Boorg

..fachowcem jesteś i wiedzę zaposiadowujesz, jednako parkiet

5 mm grubości, dla mnie parkietem, zwać się w żadnym sposobie nie może, a i fachowców, którzy zdejmą, li tylko 1 mm ( z całym szacunkiem dla parkieciarzy ) nie spotałem żech .....

pozdro

:wink: J

tedy :

parkiet to parkiet a nie wyrób parkietopodobny

a

:lol:

pakt stabilizacyjny to koalicja...

jakkolwiek to nazwiesz ..... :roll: :wink:

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Boorg

..fachowcem jesteś i wiedzę zaposiadowujesz, jednako parkiet

5 mm grubości, dla mnie parkietem, zwać się w żadnym sposobie nie może, a i fachowców, którzy zdejmą, li tylko 1 mm ( z całym szacunkiem dla parkieciarzy ) nie spotałem żech ....

...A toś mnie Waćpan zaskoczył, żeś mi zarzut sprawił, cobym ja takie niestosowności spisywał. Tożto znane arkana sztuki drzewnianej, iż rzetelny rzemieślnik jeno 1 milimeter drewna zebrać musi.

Jedne mistrze nijakiej rady bez odpowiedniego rychtunku nie dadzą i dla nich mistrze niemieckie pomoc obmyśliły. A pomoc owa cykliniarką TRIO zwaną (u mistrza niejakiego LEGLERA tworzoną), skrawa drewno letko w płaszczyźnie, niekiedy sam lakier z parkietów zdzierając.

Drugie mistrze dukatów na rychtunek nie mają ale i oni wykonać pracę z dużą precyzją umieją. Jeno rękoma drzeć drewna muszą a pomoc im w tym niesie parkierciarski niezbędnik: cyklina... .

A wracając na ziemię: przypominam, że cały czas piszemy o parkiecie przemysłowym (mniej podatnym na uszkodzenia). :wink: :p

hmm... widzę że boorg bardzo przychylnie patrzy na mozaikę, którą zresztą ze względów ekonomicznych planowałem położyć od początku. Zmieniłem zdanie, gdy zobaczyłem parkiet przemysłowy o dł. 250 mm szer. 10 mm gr. 22 mm - właśnie przez tą długość parkiet ten wygląda bardzo atrakcyjnie (tylko ta cena).

Zwykła mozaika ma długość zaledwie ok. 120 mm i grubość 8-10 mm - grubości oczywiście po położeniuu nie widać i stąd też zastanawiam się czy przy takiej samej szerokości i długości grubość ma jakieś ogromne znaczenie?

Co do ceny, poprostu nie potrafię znalźć parkietu o wymiarach: dł. 250 mm szer. 10 mm gr. 10 mm w dobrej cenie.

Myślę, że zdecyduję się jednak na parkiet o grubości 22 mm.

boorg a czy moglbys polecic mi klej do parkietu przemyslwego taki solidny sredniak tj. klej ktory nie zrujnuje mojej kieszeni ale tez nie sprawi ze parkiet bedzie odskakiwal po kilku latach. Nie jestem szczegolnie majetna osoba wiec musze budzet trzymac ostro w ryzach a remont mojego mieszkanka pochlania duuuuzo pieniazkow.

boorg a czy moglbys polecic mi klej do parkietu przemyslwego taki solidny sredniak tj. klej ktory nie zrujnuje mojej kieszeni ale tez nie sprawi ze parkiet bedzie odskakiwal po kilku latach. Nie jestem szczegolnie majetna osoba wiec musze budzet trzymac ostro w ryzach a remont mojego mieszkanka pochlania duuuuzo pieniazkow.

Dużego wyboru nie masz: musisz kupić klej poliuretanowy. :( Dwuskładnikowy jest tańszy. Ale i tak czeka Cię wydatek około 20-23 zł brutto za kg kleju.

Kleje, które znam np.:

Slim (producent Kiilto);

Thomsit P-625 (producent Henkel);

Lignobond (producent Mapei);

Maximus PU (producent ProfiParkiet);

Mk.92 (Uzin);

Część sprzedawców będzie Ciebie namawiać na kleje rozpuszczalnikowe i kauczukowe (duuuużo tańsze) ale te akurat przy mozaikach przemysłowych sprawdzają się słabo (kg kleju to wydatek około 15 zł brutto).

P.S.

Kilka razy spotkałem się z klejem poliuretanowym dwuskładnikowym robionym przez jakiegoś lokalnego rzemieślnika z Mazowsza: może ktoś na forum ma na niego namiar. Z tego co pamiętam to był w cenie kleji rozpuszczalnikowych. Do desek bym go nie polecił ale przy mozaice sprawdzi się doskonale... .

...dobry z ciebie czlowiek...

Moja żona też tak mówiła. :wink: :lol: Potem odeszła na zawsze. :lol: :lol: :lol:

Ale poważnie. Przypilnuj aby wylewka była równa i gładka. Jeżeli jest krzywa i szorstka to źle - wydajność kleju będzie baaardzo duża.

Co zrobić z szorstką wylewką (bo krzywą i tak musisz wyrównać)? :o

Przetrzeć polerką z papierem o granulacji 60 i będzie OK. A zużycie kleju powinno być na poziomie około 1 kg/m2 (przy zębie B2).

P.S.

Jak jest szorstka i krzywa wylewka to zużycie kleju wzrasta do około 1,5 kg/m2. Więc chyba warto przypilnować wylewek... . 8)

Gość JACKIE P
jeżeli masz za dużo kasy, kup parkiet 10mm, ja kupowałem parkiet tzw przemysłowy 22mm w sklepie fabrycznym VOX Biadki k. Ostrowa Wlkp., i w roku ubiegłym /wrzesień/ za 1m2 zapłaciłem 19,50 zł, tak dokładnie 19,50 zł. Z tego materiału było odpadu ok. 5-10%. Podłoga po cyklinowaniu i bejcowaniu oraz lakierowaniu wygląda fantastycznie. Co prawda jest to parkiet o zróżnicowanym odcieniu, wygląda jak stara podłoga, ale to chyba urok. Ja osobiscie polecam.

tutaj pisze dokładnie o dębie - grubość 22mm, szerokość 70mm, długość 500mm. Trafia się też tzw dąb country - w cenie ok. 39 zł/1m2.

Czy my piszemy o tym samym rodzaju podłogi??? :o :o :o

Twoja wersja:

Element o wymiarach dł. 500 mm x szer. 70 mm x gr. 22 mm - jest typową klepką podłogową (zwaną popularnie parkietem). :oops:

Dąb country - to odpowiednik dawnej klasy PK czyli poza klasą (inaczej wszystko co zostało w fabryce a lepiej to sprzedać niż spalić). :wink:

Ceny:

Dąb Country m2 kosztuje 39,00 zł. Ty za swoje drewno płaciłeś 19,50 zł/m2. Czyli co może być na Twojej podłodze, kiedy klasa PK jest 2 x droższa od Twojej podłogi drewnianej??? :o

Moja wersja:

Parkiet przemysłowy może mieć wymiar:

Długość: od 120 do 450 mm;

Szerokość: od 8 do 20 mm;

Grubość: od 13 do 24 mm.

W parkietach przemysłowych (lub inaczej: mozaikach przemysłowych, kantówce, mozaice "na kant") nie stosujemy klas i selekcji.

Ceny:

Koszt m2 parkietu przemysłowego zależy od rodzaju drewna i wielkości poszególnych lamelek. Obowiązuje zasada: im większe elementy tym droższy m2 parkietu.

Dlatego rozpiętość cenowa jest olbrzymia:

najtaniej: m2 brzozy (wymiary dł. 120 mm x szer. 8 mm x gr. 20 mm) kosztuje 24,00 zł brutto;

najdrożej: m2 lapacho (wymiary dł. 400 mm x szer. 15 mm x gr. 15 mm) kosztuje 110,00 zł brutto.

Jackie P -sprecyzuj jak wygląda drewno, które leży na Twojej podłodze (wiemy, że dąb a co dalej?). :o Bo może odkryłeś tajemne źródło taniego parkietu przemysłowego... . :wink: :lol:

Decyzja podjęta.

Po rozmowie z moim parkieciarzem zdecydowałem się jednak na przemysłówkę o grubości 10mm ponieważ nie bardzo potrafiłem znaleźć plusy grubszego parkietu.

Skoro mam równą wylewkę to nie powinno być problemu z położeniem i cyklinowaniem, a łatwiej będzie połączyć z płytkami kóre już mam np. w łazience.

Gość JACKIE P

hi boorg!

z rozmowy z gościem w sklepie fabrycznym, dowiedziałem się, że ten parkiet po 19,50 /1m2 /dębina o wymiarach jak podałem/ jest odrzutem z eksportu do angoli. Parkiet ten gdzie niegdzie ma pęknięcia, nie jest jednolity w kolorze, to znaczy ma różne usłojenie, które wyglada naprawdę ciekawie. Sprzedawca mówil aby,m kupił 10% więcej na ewentualny odrzut przy selekcji przy układaniu, ale odpadu było naprawdę niewiele no i dobry cykliniarz bardzo szybko sobie z tym parkietem poradził. Ja kładłem najpierw bejcę a potem lakier. Całość wyszła extra.

A on jak uzasadniał (parkieciarz oczywiscie) swoje racje?

W moim przypadku najbardziej zależało mi na tym aby parkiet zlicować z płytkami, gdyż w pierwszej opcji mialem położyć mozaikę parkietową o grubości 10mm - tak też położyłem płytki.

Biorąc pod uwagę powyższy fakt parkieciarz polecał mi przemysłówkę o grubości 10 mm, aby uniknąć problemów z poziomami.

To bardziej ja szukałem "dziury w całym" i i chciałem znaleźć różnicę między cieńszym i grubszym drewnem.

Parkieciaż twierdzi, że nie ma różnicy jeśli wylewka jest dobrze zrobiona ponieważ podczas cyklinowania zbiera się jedynie około 1 milimetra parkietu zostaje więc i tak 9mm. Można spokojnie jeszcze kilka razy przeczyścić. Powiedział również, że tradycyjna klepka parkietowa ma i tak grubość około 7mm do pióra - więcej niż te 7 i tak się nie wycyklinuje.

Następnym argumentem za cieńszym parkietem jest fakt że ma go z innego źródła niż ten grubszy i jest on podobno lepiej wykonany. Kład już wsześniej jeden i drugi ma więc porównanie.

Zastanawiam się jeszcze: lakierować czy olejować - ale to już inna bajka sporo było na ten temat na forum.

Parkieciarz używa chemii firmy KIESEL - czy to dobre środki?