PRO 29.04.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ocieplaja mi sciane z BK stryropianem czy między ociepleniem, a ścianą ma być szczelina czy styropian ma dolegac do ściany.Ściany sa troszke nierówne miejscami i rozumiem żeby ją wyprostowac musi być "naciągany" styropian, ale mam pytanie czy ta szczelina miedzy sciana, a styropianem bedzie miała na coś wpływ czy wszystko bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.04.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Spokojnie szczelina może być. Nawet powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.04.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ocieplaja mi sciane z BK stryropianem czy między ociepleniem, a ścianą ma być szczelina czy styropian ma dolegac do ściany. Ściany sa troszke nierówne miejscami i rozumiem żeby ją wyprostowac musi być "naciągany" styropian, ale mam pytanie czy ta szczelina miedzy sciana, a styropianem bedzie miała na coś wpływ czy wszystko bedzie ok? Jaka szczelina? to jak niby bedzie sie styropian trzymal sciany? Styropian ma przylegac do sciany, a jesli masz je nierowne to daj ten styropian na placki dajac wiecej kleju. Szczelina to jest w scianie dwuwarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 29.04.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 A ja mam tez szczeliny ale przy ocieplaniu fundamentu i trochę mnie to martwi bo jak podejdzie woda (a u mnie podchodzi) to nici z izolacji, co zrobić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 29.04.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Witam Szczelina to jest w scianie dwuwarstwowej. No i właśnie taka będzie, BK + styro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.04.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Witam Szczelina to jest w scianie dwuwarstwowej. No i właśnie taka będzie, BK + styro . pomylilam sie - mialo byc trojwartwowej sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.04.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Myślę że osoby na tym forum są na tyle inteligentne iż rozumieją co znaczy szczelina. I zdają sobie sprawę,że styropian przykleja się na placki a nie jak płytki na klej.Jeśli już to szczelina jest w ścianie trójwarstwowej inaczej zwaną ścianą szczelinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.04.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Myślę że osoby na tym forum są na tyle inteligentne iż rozumieją co znaczy szczelina. I zdają sobie sprawę,że styropian przykleja się na placki a nie jak płytki na klej. Jeśli już to szczelina jest w ścianie trójwarstwowej inaczej zwaną ścianą szczelinową. No ale przeciez placki to wlasnie z zaprawy klejowej? ( tylko inny sklad niz przy plytkach). Jak jest rowna sciana to styrop. kladzie sie na grzebien jak plytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.04.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Myślę że osoby na tym forum są na tyle inteligentne iż rozumieją co znaczy szczelina. I zdają sobie sprawę,że styropian przykleja się na placki a nie jak płytki na klej. Jeśli już to szczelina jest w ścianie trójwarstwowej inaczej zwaną ścianą szczelinową. No ale przeciez placki to wlasnie z zaprawy klejowej? ( tylko inny sklad niz przy plytkach). Jak jest rowna sciana to styrop. kladzie sie na grzebien jak plytki . Gratuluję tym co przyklejają styropian na grzebień. Chyba nie wiedzą co to fizyka budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.04.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Myślę że osoby na tym forum są na tyle inteligentne iż rozumieją co znaczy szczelina. I zdają sobie sprawę,że styropian przykleja się na placki a nie jak płytki na klej. Jeśli już to szczelina jest w ścianie trójwarstwowej inaczej zwaną ścianą szczelinową. No ale przeciez placki to wlasnie z zaprawy klejowej? ( tylko inny sklad niz przy plytkach). Jak jest rowna sciana to styrop. kladzie sie na grzebien jak plytki . Gratuluję tym co przyklejają styropian na grzebień. Chyba nie wiedzą co to fizyka budowli. No a jak placki docisniesz do sciany to tez sie rozleza po powierzchni. No a jeszcze ramka dookola oprocz plackow. Tez sie porozlazi. Przewaznie daja ramke i placki , ale jak sa rowniutkie sciany to smaruja plyty na grzebien ( sama widzialam). Przeciez chodzi przede wszystkim o to aby styropian dobrze sie trzymal pow. Zreszta nie bede sie madrowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 29.04.2006 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 NO dobra, dobra doszliśmy że szczelin jest ok. A jak dojdziemy styropianem do krokwi i do membrany dachowej to jakoś ja zakończyć czy zakleić czy co z nią zrobić? A czym wypełnić szczeline między styropianem, a oknem, może obrobic jakimś cienkim 2 cm styropianem wneke z tego stryropianu co jest na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.04.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 http://www.piib.org.pl/pliki/ib/ib_04_06.pdf strona 37 jeśli chodzi o styropian przy dachu.Po obrobieniu styropianem ościeży,zatopieniu siatki i położeniu tynku najlepszym rozwiązaniem jest uzupełnić to miejsce materiałem elastycznym(np silikon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.04.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 http://www.piib.org.pl/pliki/ib/ib_04_06.pdf strona 37 jeśli chodzi o styropian przy dachu. Po obrobieniu styropianem ościeży,zatopieniu siatki i położeniu tynku najlepszym rozwiązaniem jest uzupełnić to miejsce materiałem elastycznym(np silikon) Ale to na koncu silikonem sie robi ( jak juz sie otynkuje) a PRO sie pyta przed zatopieniem siatki i otynkowaniem chyba tak PRO? A wtedy daje sie takie cos elastyczne tez, ale nie wiem jak to sie nazywa. Pawel wiesz o co mi chodzi? to jest takie piankowate czy jakos tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.04.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Na ościeżach wystarczy sam styropian pianka jest takim samym materiałem izolacyjnym(tylko drogim). Ja też jestem na tym etapie docieplania i tak robię. Szkoda pakować się w dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.04.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ocieplaja mi sciane z BK stryropianem czy między ociepleniem, a ścianą ma być szczelina czy styropian ma dolegac do ściany. Ściany sa troszke nierówne miejscami i rozumiem żeby ją wyprostowac musi być "naciągany" styropian, ale mam pytanie czy ta szczelina miedzy sciana, a styropianem bedzie miała na coś wpływ czy wszystko bedzie ok? mocowanie płyty na min 60% jej powierzchni, najlepiej klej obwodowa i kilka placóków wewnatrz szcelina jet niepotrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.04.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ocieplaja mi sciane z BK stryropianem czy między ociepleniem, a ścianą ma być szczelina czy styropian ma dolegac do ściany. Ściany sa troszke nierówne miejscami i rozumiem żeby ją wyprostowac musi być "naciągany" styropian, ale mam pytanie czy ta szczelina miedzy sciana, a styropianem bedzie miała na coś wpływ czy wszystko bedzie ok? mocowanie płyty na min 60% jej powierzchni, najlepiej klej obwodowa i kilka placóków wewnatrz szcelina jet niepotrzebna tez tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 30.04.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Styropian klei się na placki i obwódka do okoła. Szczelina powietrzna może być podwyższa ona izolacyjność ściany. Ściana szczelinowa to całkiem co innego niż ściana warstwowa. Przy oknie (glif) najlepiej wypełnić styropianem lub pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 30.04.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ściana trójwarstwowa jest zwana ścianą szczelinową. Ale masz rację ściana szczelinowa to ściana żelbetowa grubości ok 60cm i głębokości do 30m. Z plackami się zgadzam tylko obwodówka mi nie pasuje. Nawet doradcy techniczni nie zalecają tego wykonywać(obwodówki) wszystko na placki i 6 kołków na 1 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 30.04.2006 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 no własnie czy tylko placki czy tez obwodówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 30.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja zrobiłem tylko na placki i się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts