kalia 29.04.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Witam serdecznie miłośników ogrdów Mam malutki ogródek 60 m2 w kształcie prostokąta od strony południowo-zachodniej więc słoneczko mam prawie cały czas , lecz jest miejsca gdzie ono nie dochodzi , bo rośnie duże drzewo z rozłożystymi gałęziami i stoi tam mur z cegły około 2 m ( w narożniku ogródka po lewej stronie) Jest tam pusto i jak patrze przez okno to sumtno to wygląda. Chciałabym prosić o radę co mogłabym posadzić w tym kąciku bo nie mam żadnej koncepcji, ogródek mam od listopada ub. roku (zamiana mieszkania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.04.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 MOżesz posadzić prawie wszyskie pnącza!Jeśli ma być bardzo szybko zielony, to ( tak zrobiłam u siebie), wsadziłabym rdest Augberta. W ciagu roku przyrośnie o 2-6 m !!!Potem, gdy inne rośliny ładnie się rozwiną, możesz rdest wyciąć i usunąć korzenie.W miejscu cienietym dobrze czułyby się korzenie powojników, ale ich korony uwielbiają słońce, więc musiałabyś prowadzić pnącze skośnie, właśnie w stronę pełnego słonka. W całkowitym cieniu doskonale rozną zielone odmiany bluszczy - hedera. Jeśli lubisz kolorowe bluszcze np. żółto-zielone, to możesz wsadzić je jako pierwszą warstwę pnączy pod powojniki. Bluszcze są samoczepne, więc same "popełzną" po murze, natomiast powojniki potrzebują podpór - polecam siatkę ogrodniczą, bo rozpięcie jej na murze pozwoli Ci posadzić wszystkie możliwe rośliny. Nawet jabłonie - baleriny ( owocują niemal na przewodniku, nie mają bocznych gałęzi). Co do wyboru pnączy - pooglądaj tu :http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/691.html&plant_number=136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 30.04.2006 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Haniu ślicznie Ci dziękuję zaraz ide do sklepiku i kupie to co napisałaś A tak na marginesie to nim zapisałam sie na to forum to przeczytała wiekszość Twoich postów i masz piękny dar opisywania roślin i ich zastosowania oraz potężny zasób wiedzy ogrodniczej. Bardzo dobrze , że jesteś i dzielisz sie z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 30.04.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 też mam niezbyt ładny mur, z drugiej strony chwalę go sobie bo odcina doskonale od sąsiadów to winobluszcz zimahttp://img262.imageshack.us/img262/2683/blzima4pr.jpg wczesna jesień, zaczyna się przebarwiaćhttp://img269.imageshack.us/img269/8191/bllato5bz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.04.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Bobie Treborze - masz piekny murek - brawo! I ta feria szkarłatów i pomarańczy, gdy trójklapowiec jesienią maluje kolory odchodzącego lata.. Gratuluję, piekny i niekłopotliwy wybór. Kalii - dziękuję pięknie za pochwałę, ale moja wiedza jest tylko szczątkiem wiedzy mistrzów. To im należą się dzięki i pochwały, że chcieli poświęcić mi nieco czasu i udostępnić amatorce, okruchy swej wiedzy. Czego i Tobie szczerze Kallu, życzę - nie bój sie pytać, pytać, pytać, bo wiedza, zwłaszcza ta ogrodnicza, w efekcie przynosi tylko WIELKĄ RADOŚĆ! http://www.mFoto.pl/uploads/1051/p1010061a_b1765.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 30.04.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 jest piękny ale nie zimą czy to jabłoń ozdobna (czy jakoś tak) ? u mnie dopiero zaczyna kwitnąć, musisz mieć bardzo ciepłe miejsce, ale żeby się odgryżć wrzucę w chwili wolnej białego rododendrona, już ma prawie rozwinięte kwiaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.04.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ach! Zima pokazuje szlachetność konarów )) Zawsze możesz dodać mu 2 - 3 sadzonki bluszczu- hedera lub Emeralda ( (trzmielinę). A jabłoń ozdobna, faktycznie rośnie na południowej ścianie, na Dolnym Śląsku Tu dopiero posadziłam, też purpureę i ta ma dopiero maleńkie, karminowe listki.Ale za to bzy już szykują pąki kwiatowe, więc może za tydzień wstawię zdjęcia błękitnego "Xięcia Wiosny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH Mega 18.07.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 ja moge zachęcić do zakupu ładnych systemów do mocowania pnączy, np. takiego jak ten http://www.pphmega.com.pl/CMS/clematio/informacje_ogolne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 19.07.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Ile sadzonech winobluszczu trzeba zasadzić zeby mieć taką piekną scianę?I ile lat trzeba czekać na taki powalający efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 20.07.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Witam, Bob juz kiedys chcialem Ci tego winobluszczu pogratulowac co teraz czynie Jak moj dojdzie do takiego stanu to bede oblewal zimnym piwkiem Odnosnie sadzonek to ja posadzilem na jesien 1 x 60cm i od muru ok 40-50 cm... Mysle ze na taki efekt to chyba 3 lata trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts