sp9wus 25.02.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Planuję wykonanie kolektora słonecznego dla ogrzewania wody w basenie kąpielowym. Czy przy założeniu że kolektor ten będzie przeznaczony tylko do ogrzewania wody w basenie to czy mogę wodę z basenu bezpośrednio przepompowywać przez filtr i kolektor , czy muszę zastosować wymiennik, jeżeli tak to jaki. Czy woda chlorowana w basenie nie będzie reagowac (korozja) z miedzianymi rurami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.02.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Jest to niewskazane. Temperatura w dobrych kolektorach płaskich dochodzi do ponad 200 stopni. Zastosuj płyn na bazie glikolu - Tyfocor LS. Sprzedają go producenci kolektorów. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-02-25 20:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 26.02.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Przepraszam, czy ten basen będzie pod dachem? Bo jeśli nie, to nie rozumiem, dlaczego nie miałby się ogrzewać od słońca bezpośrednio? Można też pomalować dno na czarno (ew. z jakimiś plamkami dla orientacji) ale to może komuś nie pasować ze względów estetycznych. Można też przykrywać basen folią odwijaną z wielkiej rolki i prowadzoną po dwu prowadnicach z dwu stron basenu. Można też postawić pod basenem piec, kominek albo reaktor atomowy tylko po co? Myślę, że wszelkie kombinacje to przesada. Policz sobie koszty, oraz o ile te nagrzewnice są Ci w stanie ogrzać wodę w basenie. Albo podaj parametry (wymiary) to sam Ci oszacuję. Doradzam malowanie dna albo nic. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 27.02.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 sroka - też policz. Czy opłaca się budować basen na zewnątrz, który będzie użytkowany 2-3 miesiące w roku. Ja się zastnawiałem nad basenem, ale był jeden warunek - musi być użytkowany całorocznie, czyli zadaszony. Niestety okazało się, że koszty ogrzewania (400-800 zł miesięcznie) na razie przekraczają moje możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 27.02.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 On 2003-02-27 09:47, radex wrote: sroka - też policz. Czy opłaca się budować basen na zewnątrz, który będzie użytkowany 2-3 miesiące w roku. Po pierwsze dlaczego zadałeś to pytanie mnie? To nie ja chciałem budować basen. A po drugie to zależy jaki basen. U moich rodziców był taki "basen". Na moje oko ojciec zbudował go z tego, co mu zostało z budowy . Ale pochlupać się w lecie można było. A ilu miałem kolegów! Ja się zastnawiałem nad basenem, ale był jeden warunek - musi być użytkowany całorocznie, czyli zadaszony. Niestety okazało się, że koszty ogrzewania (400-800 zł miesięcznie) na razie przekraczają moje możliwości. To jaki to był basen, że wyszły takie koszty? To są koszty ogrzania budynku. My chyba mówimy o różnych basenach. I stąd różnice. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 28.02.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Nie specjalnie duży - 4x8x1,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek.w 07.03.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Najniższe koszty eksploatacyjne ogrzewania basenu są przy zastosowaniu kolektora słonecznego. Jeżeli jest basen na zewnątrz system powinien być tak skonstruowany, aby w pierwszej kolejności ogrzewał CWU a następnie basen przy większej powierzchni kolektorów zimą można dogrzewać budynek powinien być zastosowany wymiennik pośredni. Więcej informacji http://www.makroterm.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts