Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy przemarzło

Recommended Posts

• 2 weeks później...
"Dopadłam" wreszcie sąsiada. Winogrona pielęgnacyjnie tnie jesienią gdy rośliny są w stanie spoczynku. Każde cięcie smaruje emulsją - antybakteryjnie. Zimą właśnie w lutym robi tylko cięcia na nowe sadzonki. O tej porze nie robi się żadnych cięć bo niepotrzebnie wyciekają z roślin soki. Po zimnej Zośce gdy będą na roślinach liście powiedział, że zrobi cięcie kosmetyczne tzn. wytnie przemarznięte gałęzie i ewentualnie zagęszczające. Mam nadzieję, że wszystko dobrze przekazałam. Twoje wyciekanie soków spowodowało właśnie cięcie nie o tej porze co się powinno.

"Dopadłam" wreszcie sąsiada. Winogrona pielęgnacyjnie tnie jesienią gdy rośliny są w stanie spoczynku. Każde cięcie smaruje emulsją - antybakteryjnie. Zimą właśnie w lutym robi tylko cięcia na nowe sadzonki. O tej porze nie robi się żadnych cięć bo niepotrzebnie wyciekają z roślin soki. Po zimnej Zośce gdy będą na roślinach liście powiedział, że zrobi cięcie kosmetyczne tzn. wytnie przemarznięte gałęzie i ewentualnie zagęszczające. Mam nadzieję, że wszystko dobrze przekazałam. Twoje wyciekanie soków spowodowało właśnie cięcie nie o tej porze co się powinno.

Nie do końca się z tym zgodzę. Stan spoczynku ok. ale ja raczej polecam tzw. przedwiośnie. Dość trudno to ocenić kiedy - chodzi o to aby zima już nie zrobiła większych szkód a soki jeszzce nie leciały. Polecam raczej ten termin bo jesienne cięcie może doprowadzić do tego że nadmiernie powycinamy i zmarznie nam cały krzak (tak właśnie jest w Wielkopolsce gdzie słaba okrywa śnieżna). Winogrona to najbardziej intensywnie cięte rośliny. Potem obcinamy łozy za 2,3 liściem za kwiatem wycinamy płone (tj. bez kwiatów) i tak niemal przez całe lato.

Tak więc nie przejmuj się że płaczą one to szybko zagoją, a jeśli płaczą to znaczy że są żywe i niebawem będą pąki.