farida 30.04.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Jak w temacie.Gdzies na pewno widzialam dyskusje na ten temat,ale nie moge znalezc .Czy ktos moze wie gdzie,albo napisze jeszcze raz ile.Krociutko napisze-chodzi o sciane jednowarstwowa(36,6cm) a fundament momolityczny. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hak72 30.04.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Witam! Ja mam na ścianie fundamentowej murowanej z bloczków 25cm. ściany jednowarstwowe 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 30.04.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Czy tak można?, bo to oznacza, że bloczek jest przewieszony poza obrys fundamentu 15 cm?. Czy bloczek nie będzie pękać tak nierównomiernie obciążony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 30.04.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 1. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=5133&highlight=2. nadwieszenie do 1/3 szerokości bloczka wg YTONG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.04.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Nie wiem ile można na maksa, ja przy PH 25 mam nadwieszony 4 cm.Pierwsza warstwa z cegły pełnej. Zobacz na foto.http://republika.pl/maszewo/images/P3290056C.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 01.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Jak w temacie.Gdzies na pewno widzialam dyskusje na ten temat,ale nie moge znalezc .Czy ktos moze wie gdzie,albo napisze jeszcze raz ile.Krociutko napisze-chodzi o sciane jednowarstwowa(36,6cm) a fundament momolityczny. pozdrawiam. Na standardowym murze fundamentowym z kanoldów 24 można murować np z Ytonga choć wystaje poza obręb tej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 02.05.2006 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Dziekuje Wszystkim za podpowiedzi.Sytuacja u mnie wyglada dokladniej tak:w projekcie jest fundament z bloczka,ale bedzie tradycyjnie wylewany,ocieplony (w/g projektu 10 cm warstwa styropianu).Na to sciana z bk 36,5(w/g projektu ytong) ale prawdopodobnie bedzie prefabet -Kolbuszowa.Kierownik budowy chce poszerzyc fundament aby sciana nie wisiala tyle nad fundamentem,bo "fundament ma byc fundamentem i ma sie na nim opierac pewnie cala konstrukcja"-to luzny cytat.Nie mam nic przeciwko poszerzeniu fundamentu,tylko nie chciala bym,zeby po przyklejeniu ocieplenia i np.plytek elewacyjnych powstal z kolei "balkonik" Czy ktos sie orientuje,czy inni producenci bk(kolbuszowa np.)tez dopuszczaja ,by mur opieral sie tylko 2/3 na scianie fundamentu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.05.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Przy zwlaszcza duzym nadwieszeniu , np 15 cm trzeba pozniej na cos uwazac ? Tak sobie pomyslalem o murlacie , powinna byc cofnieta 15cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 02.05.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 wartownik - a od kiedy to murłate dajesz po zewnętrznej stronie muru????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.05.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 A jak powinno byc prawidlowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 02.05.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 JA spotkałam się z tylko z rozwiązaniami od środka lub prawie od środka (zleżnie od grubości muru i wymiarów murłaty). Nastepnie murłatę obmurowujesz od zewnętrznej strony do wysokości krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.05.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Aldonka S dzieki , chetnie bym jednak uslyszal jeszcze inne opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 02.05.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Maksymalne nadwieszenie bloczka z ytonga to 6-7 cm. U mnie w związku z tym trzeba było zrobić sciany fundamentowe 30 cm grube, i potem zmiesciło sie tylko 5-6 cm izolacji (jeśli chcemy żeby ściana z ytonga formowała mały kapinos). Gdy godzimy się że fundament razem z ociepleniem (np. 10 cm styropianu) będzie szerszy od ściany nośnej to wtedy nad tym ociepleniem trzeba dać obróbkę blacharską - taki jakby mały pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 03.05.2006 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 dzieki. Tak,wiem,ze trzeba zabezpieczyc ta wysunieta czesc jakas obrobka blacharska tylko ze wolalabym tego uniknac .Raczej wolalabym miec obie sciany przynajmniej zlicowane . jeszcze raz dziekuje wszystkim za podpowiedzi . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Magdalena 03.05.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 ja mam fundament z bloczka 38 i na tym kłade Porotherm 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 03.05.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Może pogrubić ale nie cały fundament tylko sam wierzch, np 10 na 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts