Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile moze byc szersza sciana od fundamentu?

farida

Recommended Posts

Jak w temacie.Gdzies na pewno widzialam dyskusje na ten temat,ale nie moge znalezc :( .Czy ktos moze wie gdzie,albo napisze :) jeszcze raz ile.Krociutko napisze-chodzi o sciane jednowarstwowa(36,6cm) a fundament momolityczny.

pozdrawiam.

Na standardowym murze fundamentowym z kanoldów 24 można murować np z Ytonga choć wystaje poza obręb tej ściany.

Dziekuje Wszystkim za podpowiedzi.

Sytuacja u mnie wyglada dokladniej tak:w projekcie jest fundament z bloczka,ale bedzie tradycyjnie wylewany,ocieplony (w/g projektu 10 cm warstwa styropianu).Na to sciana z bk 36,5(w/g projektu ytong) ale prawdopodobnie bedzie prefabet -Kolbuszowa.Kierownik budowy chce poszerzyc fundament aby sciana nie wisiala tyle nad fundamentem,bo "fundament ma byc fundamentem i ma sie na nim opierac pewnie cala konstrukcja"-to luzny cytat.

Nie mam nic przeciwko poszerzeniu fundamentu,tylko nie chciala bym,zeby po przyklejeniu ocieplenia i np.plytek elewacyjnych powstal z kolei "balkonik"

Czy ktos sie orientuje,czy inni producenci bk(kolbuszowa np.)tez dopuszczaja ,by mur opieral sie tylko 2/3 na scianie fundamentu???

Maksymalne nadwieszenie bloczka z ytonga to 6-7 cm. U mnie w związku z tym trzeba było zrobić sciany fundamentowe 30 cm grube, i potem zmiesciło sie tylko 5-6 cm izolacji (jeśli chcemy żeby ściana z ytonga formowała mały kapinos). Gdy godzimy się że fundament razem z ociepleniem (np. 10 cm styropianu) będzie szerszy od ściany nośnej to wtedy nad tym ociepleniem trzeba dać obróbkę blacharską - taki jakby mały

pozdr - Krzysiek