Hanka67 30.04.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Mam problem ze służebnością. W Księdze Wieczystej jest zapis o prawie korzystania ze studni usytuowanej na działce sąsiada, sąsiad zaś ma prawo korzystania z szamba usytuowanego na mojej działce. Zostałam obecnie pozbawiona wody moim zdaniem bezprawnie. Zdecydowałam się na wywiercenie studni. Czy w takiej sytuacji mogę pozbawić sąsiada prawa korzystania z mojego szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 30.04.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Napisz coś więcej, w jaki sposób zostalaś pozbawiona tego prawa ? Ja nie bardzo Ci pomogę, ale tez przerabiam temat służebności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz_76 23.07.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 czy służebność mozna wypowiedziec ? mam zapisane w akcie notarialnym wieczyste uzytkowanie jednego miejsca parkingowego na dzialce sasiada (jest to blizniak ze wspolna brama i parkingiem). Notariusz wydaje mi sie ze sie pomylil okreslajac cala konstrukcje "wieczystym uzytkowaniem". Czegos takiego chyba nie ma w kodeksie cywilnym. W ewidencji gruntow to wieczyste uzytkowanie widnieje jako sluzebnoisc gruntowa. I to wydaje mi sie oddaje sens calej sytuacji. Czy sasiad moze mi wypowiedziec moje prawo parkowania na jego dzialce , skoro formalnie yto jest sluzebnosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 W ewidencji gruntow A co jest w KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz_76 23.07.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 sluzebnosc. jaka jest procedura jej znoszenia ? niewykorzystywana ustaje po 10 latach. a czy jesli sie normalnie z niej korzysta to strona ktorej nieruchomosc jest obciazona sluzebnoscia moze ja zniesc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Może wystąpić do sądu o jej zniesienie (za wynagrodzeniem) jeżeli jest w stanie udowodnić, że ta służebność nie jest już tobie potrzebna (czyli np. masz inny wjazd i miejsce parkingowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz_76 24.07.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts