Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnie (POŚ) - istotne informacje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja w PnB miałem zbiornik betonowy bezodpływowy, złożyłem w starostwie stosowne powiadomomienie o chęci budowy PoŚ wraz z projektem, atestami itp i odczekałem ustawowe 30 dni i budowałem. Jakby co to mam podkładkę że skoro Starostwo nie wniosło sprzeciwu to budowałem zgodnie z prawem i teoretycznie mogą mnie pocałować .... :wink: :D

Ja w PnB miałem zbiornik betonowy bezodpływowy, złożyłem w starostwie stosowne powiadomomienie o chęci budowy PoŚ wraz z projektem, atestami itp i odczekałem ustawowe 30 dni i budowałem. Jakby co to mam podkładkę że skoro Starostwo nie wniosło sprzeciwu to budowałem zgodnie z prawem i teoretycznie mogą mnie pocałować .... :wink: :D

I ja tak samo zamierzam zrobić. Ale kolega właśnie tak nie zrobił... :roll:

Ja w PnB miałem zbiornik betonowy bezodpływowy, złożyłem w starostwie stosowne powiadomomienie o chęci budowy PoŚ wraz z projektem, atestami itp i odczekałem ustawowe 30 dni i budowałem.

I ja tak samo zamierzam zrobić. Ale kolega właśnie tak nie zrobił... :roll:

Niekoniecznie. Powyżej jest mowa o szambie w PnB i zamianie na POŚ. U mnie był POŚ i dalej jest POŚ. Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt. 3 Prawa Budowlanego w zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością oraz odpowiedni szkic lub rysunek przedstawiający usytuowanie i budowę oczyszczalni, charakterystykę techniczną i technologiczną oczyszczalni, jej przepustowość, liczbę obsługiwanych mieszkańców oraz ilość odprowadzanych ścieków. POŚ musi przy tym spełniać normy określone przez PN-EN 12566-3 2005(U). Nigdzie natomiast nie ma wymogu podawania producenta.

U mnie akurat wybór był wśród oczyszczalni charakteryzujących się identyczną technologią oczyszczania (osad czynny) i zgodnością z normą odprowadzanej na wyjściu wody.

Podciągnę co nieco, bo też stoję przed dylematem: Aquamatic czy Poliplast

I problem się rozwiązał - Aquamatic, bezdrenażowa z osadem czynnym i innymi bajerami :) , już zakopana (tylko dekielki z ziemi wystają)

A w jaki sposób pozbywasz się wody z POŚ - studnia chłonna , rozsączenie czy rów melioracyjny?

I problem się rozwiązał - Aquamatic, bezdrenażowa z osadem czynnym i innymi bajerami :) , już zakopana (tylko dekielki z ziemi wystają)

A w jaki sposób pozbywasz się wody z POŚ - studnia chłonna , rozsączenie czy rów melioracyjny?

Na razie odbyły się tylko testy :) - dopiero fundament z ziemi wychodzi. Z POŚ woda idzie do studni na 3 kręgi, a stąd nadwyżka do oczka wodnego.

• 3 weeks później...
Panda , a masz zachowane "mistyczne" 30m od studni chłonnej do ewentualnych studni u sąsiadów????

Obecni sąsiedzi nie mają studni :), mamy wodociąg. Teraz natomiast to problem będzie miał ten kto będzie chciał mieć studnię. Zresztą problem jest niewielki bo mam działkę pół hektara, więc sąsiad musiałby kopać studnię tuż przy płocie (a i tak będzie to więcej niż 15 metrów).

A ja właśnie o te "mistyczne" 30m mam pytanie. Na mojej działce, ni w cholerę nie zmieszczę studni głębinowej i POŚ - najbardziej mogę je oddalić na jakieś 24 metry.

Czy jest szansa aby jednać mieć oba urządzenia na działce?

Znalazłem takie przepisy:

Osadnik gnilny zgodnie z RMGPiB z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §37) może być usytuowany w bezpośrednim sąsiedztwie budynku.

Przewody kominowe do wentylacji grawitacyjnej (odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej, osadnika gnilnego), powinny być szczelne, o przekroju co najmniej 11 cm i wyprowadzone ponad dach na wysokość zabezpieczającą przed zakłóceniem ciągu, co najmniej 0,6 m powyżej krawędzi kalenicy dachu (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §140).

Odległość studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze od najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzone są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m. Odległość osadnika gnilnego od studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze - 15 m (Dz.U. Nr 116/91r. poz. 503 §8; Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §31).

Odległość oczyszczalni ścieków od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §36).

Dla zapewnienia prawidłowego procesu oczyszczania ścieków, konieczne jest, aby warstwa gruntu przepuszczalnego była grubsza niż 1,5 m, licząc od dolnej krawędzi drenów do powierzchni zwierciadła wód gruntowych (Dz.U. Nr 116/91r. poz. 503 §8). Jeżeli ilość ścieków odprowadzanych do oczyszczalni ścieków nie przekracza 2 m3 na dobę nie jest konieczna opinia Państwowego Inspektora Sanitarnego (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §26).

Elementy zagospodarowania lub zabudowy terenu Odległość w metrach od osadnika / drenażu

Granica posesji lub droga 2 m / 2 m

Dom mieszkalny brak norm / 5 m

Studnia – ujęcie wody pitnej 15 m / 30 m

Wody gruntowe brak norm / 1,5 m

Rurociągi z gazem, wodą 1,5 m / 1,5 m

Kable elektryczne 0,8 m / ,8 m

Drzewa i krzewy brak norm / 3,0 m

Jeżeli zatem chciałbyś zmieścić się w 24 metrach to jedynym rozwiązaniem jest oczyszczalnia bezdrenażowa ze złożem biologicznym / osadem czynnym (min. 15 metrów od studni) z odprowadzeniem np. do cieku wodnego. Do wyboru masz np. (kolejność alfabetyczna): Aquamatic, Bioeko, Poliplast.

A jak nie ma cieku wodnego (las) to zgon. ;(

Bez przesady, zaraz zgon :), ciek wodny można zastąpić stawem, oczkiem, studnią chłonną, itp., itd.

U mnie, z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych, jest studnia na 3 kręgi, odpływ z oczyszczalni wchodzi pomiędzy najwyższym i środowym kręgiem, 30 cm niżej jest wyjście do stawu zabezpieczone zasuwą burzową przed cofaniem wody. Dodatkowo w studni jest pompa pływakowa.

• 2 months później...
A jak nie ma cieku wodnego (las) to zgon. ;(

Bez przesady, zaraz zgon :), ciek wodny można zastąpić stawem, oczkiem, studnią chłonną, itp., itd.

U mnie, z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych, jest studnia na 3 kręgi, odpływ z oczyszczalni wchodzi pomiędzy najwyższym i środowym kręgiem, 30 cm niżej jest wyjście do stawu zabezpieczone zasuwą burzową przed cofaniem wody. Dodatkowo w studni jest pompa pływakowa.

Panda,

Twoje rozwiązanie podoba mi się - mam słabo przepuszczalny grunt (na działce oczywiscie) , więc sama studnia chłonna to za mało. Myślę o oczku wodnym - na staw mam za mało miejsca.

Czy wiesz moźe jak obliczyć konieczną powierzchnie oczka, tak by było one zdolne przyjmować wodę i odparowywać?

Za granicą mojej działki jest pole uprawne (póki co) - czy jeśli woda z oczka przelałaby się to czy dojdzie do "skaźenia" pola? Czytałam gdzieś, źe wodą z POŚ nie wolno podlewać owoców i warzyw jadalnych, bo grozi to skaźeniem bakteriami?

Pompa pływakowa w studni jest na wypadek konieczności nagłego wypompowania nadmiaru wody?

pozdrawiam,

Panda,

Twoje rozwiązanie podoba mi się - mam słabo przepuszczalny grunt (na działce oczywiscie) , więc sama studnia chłonna to za mało. Myślę o oczku wodnym - na staw mam za mało miejsca.

Czy wiesz moźe jak obliczyć konieczną powierzchnie oczka, tak by było one zdolne przyjmować wodę i odparowywać?

Za granicą mojej działki jest pole uprawne (póki co) - czy jeśli woda z oczka przelałaby się to czy dojdzie do "skaźenia" pola? Czytałam gdzieś, źe wodą z POŚ nie wolno podlewać owoców i warzyw jadalnych, bo grozi to skaźeniem bakteriami?

Pompa pływakowa w studni jest na wypadek konieczności nagłego wypompowania nadmiaru wody?

Dzięki :D

Jak obliczyć nie wiem, będę sprawdzał to organoleptycznie, jak masz mało miejsca to zostaje tylko kopanie w kierunku Australii :) ż drugiej strony ile trzeba produkować ścieków żeby przelać oczko wodne?

Nie wszystkich roślin to dotyczy, zresztą woda z POŚ powinna być w II klasie czystości - większość rzek jest w gorszym stanie.

Co do pompy to idea jest następująca: do studni oprócz wody z POŚ wchodzi również drenaż od budynku. Jeżeli poziom wody w stawie będzie za duży to zacznie mi ją cofać do studni, a to grozi cofką i zamuleniem drenażu. Po to jest zasuwa burzowa - zamknie dostęp wody ze stawu do studni. 15 cm wody więcej w studni i startuje pompa, która przez dodatkową rurkę zakopaną tuż pod powierzchnią ziemi wyleje wodę ze studni do stawu (taki baypass), a to mi daje około 1 metra zapasu. I tak w kółko aż zaczną się susze.

Witam.

Nie chciałbym robić odpłatnie projektu oczyszczalni (koszt ok 500 zł) .

Czy orientujecie się czy są takie gotowe darmowe projekty oczyszczalni które można dołączyć do projektu budowlanego domu i złożyć to razem w starostwie .

Pozdrawiam

Taki projekt powinineś dostać od producenta oczyszczalni. Ja dostałem bez problemu 8)

Witam.

Nie chciałbym robić odpłatnie projektu oczyszczalni (koszt ok 500 zł) .

Czy orientujecie się czy są takie gotowe darmowe projekty oczyszczalni które można dołączyć do projektu budowlanego domu i złożyć to razem w starostwie .

Pozdrawiam

Taki projekt powinineś dostać od producenta oczyszczalni. Ja dostałem bez problemu 8)

Ok dzięki.

Już jeden mam ,od przedstawiciela firmy sanitech ,filia w Bydgoszczy

Ale muszę poszukać chyba innej firmy bo nie podoba mi się ich zbiornik

http://www.sanitech.torun.pl/index2.php?p=budowa_osadnika&lang=pol

A możesz zdradzić od jakiego producenta Ty otrzymałeś projekt.

Pozdrawiam