Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krab 2 - nowa realizacja

Recommended Posts

Witam wszyskich krabowiczów. Zupełnie przypadkowo trafiłem na to forum. Od jesieni zeszłego roku buduję wraz z żoną KRABA 2. Chciałbym się podzielić fotkami naszego domku. Właśnie kończymy układać dachówkę. Jesteśmy z okolic Cieszyna. Pozdrawiam.

Oto link do fotek: http://mmrogala.photosite.com

Bardzo mi się podobają twoje fotki, i prawdę mówąc zdałem sobie sprawę ,że jak narazie to jesteśmy jeszcze w powijakach. Ile to "roboty" przed nami!! Ze zmian konstrukcyjnych zlicowaliśmy ścianę czołową garażu z budykiem, powstała mała piwniczka (hydroforownia),nad nią kuchnia gospodarcza, z domu można wejść do garażu, podnieśliśmy o 50cm dach aby w pokojach na górze można było swobodnie chodzić. Zrobiliśmy również wyższy fundament wiatrołapu (spadek terenu) co podniosło drzwi wejściowe i w efekcie uniemożliwiło wykonanie betonowych schodów (zrobiliśmy konstrukcję stalową).

Zdjęcia twojego Kraba na pewno będą wskazówką przy budowie naszego domku. POZDRAWIAM!

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

:p Ja startuje w śierpniu. Mam na początku kilka pytań.

1. Jak długo wam zeszło przy robieniu fundamentów i z jakich materiałow robiliście ściany fundamentowe.

2. Boban ja buduję KRAB 3 i co tam można zmieniać, co zmieniłeś u siebie?

Zreszta jestem chłonny na wszelkie opinie i porady dotyczące budowy mojego domku.

Pozdrawiam :D

O ile dobrze pamiętam, wykop+zalanie z gruchy do poziomu gruntu trzy dni. Potem mozolne szałowanie z płyt szałunkowych i desek. W sumie zajeło nam ( czterech ludzi) to niewiele ponad tydzień. Fundament zalewany monolityczny ze względu na możliwość kupna taniego betonu(B20). Życze powodzenia i wytrwałości. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Zamieszczam kilkanascie aktualnych zdjęć naszego KRABA. Mamy zrobioną instalację elektryczną, wodną, telewizyjną, kanalizację,oraz centralne odkurzanie. Zrobilismy drenaż wokół domu i porządny wjazd do garazu. Hydrofor podłączony do studni juz pracuje. Aktualnie kończymy tynkowanie wewnątrz. Następny etap to centralne ogrzawanie( tradycyjny kocioł węglowy) , wylewki, i ocieplenie dachu oraz tynk zewnętrzny.

Pozdrawiam wszyskich Krabowiczów i prosze o więcej fotek!

Oto link: http://mmrogala.photosite.com/Album3/

• 3 years później...