Rafter 04.02.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Buduję dom z projektu MURATORA D08 i w tym roku mam zamiar zrobić elewację.Ściana jest postawiona z pustaka Maxa z Plecewic (stawiany w poprzek (co już daje 29,5 cm) na tradycyjną zaprawę.Strop mam zrobiony z pustaków TERRIVA.Zdecydowaliśmy się, żeby dać styropian 12 cm na elewację, ale ostatnio myślimy, czy nie dać nawet 15 cm. To tylko 25% drożej na materiale. W sumie jakieś 1500 - 2000 zł.Robocizna ta sama, ale zawsze to cieplej i taniej w eksploatacji.Czy to jednak nie przesada i jakie mogą być ewentualne ujemne aspekty założenia tak grubego styropianu na elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Ja mam taką samą ścianę. Dałem 12 cm styropianu, bo tak mi wyszło z obliczeń. Wystarczające jest jeszcze mniej. Teraz zastanowiłbym się nad 15 cm, ale wtedy niebyło takiej możliwości. Już 12 cm było robione na zamówienie w fabryce. Nie wiem także jak te dodatkowe 3 cm wpłyną na własności konstrukcyjne ściany. Ocieplając dom i tak zauważyłem, że przy oknach i drzwiach, grubość ocieplenia jest zdecydowanie mniejsza. Na szpalecie jest tylko 3 - 4, maksymalnie 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpz 04.02.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Wg Dziennika ustaw wspolczynnik przenikania sciany nie powinien przekraczac 0,3 W/m2K. Jednakze wszystko to przyjmowane jest dla temperatury -20 stopni Celsjusza (centrum i wiekszosc Polski).Ja sam u siebie ukladalem ocieplenie i dawalem styropian 10 cm. Warto dolozyc troche i kupic z frezem albo felcem. Jednak pomysl nad ociepleniem stropu nad najwyzsza kondygnacja. Najwiecej ciepla traci sie przez strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2002 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Więcej styropianu tym mniej płacisz za ogrzewanie.Wiem,że mają się zmienić współczynniki przenikania z 0,3 na 0,25. Wtedy 15 cm spełni normę.Ja tez swój dom ocieplić chcę 15 cm styropianu.Okna są zawsze mostkami termicznymi i z rególy ociepla sie je 2 cm styropianu.A ujemne skutki prócz ceny chyba nie ma żadnej.Im więcej styropianu to twoży się "chłodnię".Wtedy w lato jest zimno w domu a zimą ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 05.02.2002 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 pomiędzy jednym ,a drugim rozwiązaniem będziesz miał różniće na wspU 0,04 W/m2K . Przy ogrzewaniu gazem 0,01 to około 10 gr z metra kwadr. ściany w skali roku dla W-wy z twojej kieszeni. W twoim przypadku to będzie 40 gr. z metra. Teraz możesz sobie łatwo policzyć ile dołożysz do metra w postaci (3 cm styropianu, dłuższe kołki i inne duperele)- strzelam 5 zł . dzielisz to przez 0,4 zł i wychodzi okres zwrotu nakładów po 12,5 roku(wtedy zacznie ci to procentować). Oczywiście jest to bazowanie na czystej fizyce budowli (ale na czymś bazować musimy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 07.02.2002 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Ketiso,Ja ten dom już buduję. Twoje wyliczenie owszem ciekawe, ale dotyczy raczej ludzi chcących docieplić dom. Wtedy się liczy i kalkuluje taką inwestycję. I za jaki czas się ona zwróci.Moje wyliczenie to 100 metrów elewacji po obwodzie x 3,5 metra wysokości = 350 metrów.Na grubszym o 3 cm styropianie będę miał do kupienia 10,5 metra sześciennego styropianu FS-15 więcej.Cena oscyluje w granicy 100 zł. Więc to będzie więcej o 1050 zł. Plus dłuższe kołki. No, niech będzie, że w sumie 1500 zł.1500 zł to około 0,75% budowy całego domu, a rzecz dotyczy istotnej sprawy późniejszych kosztów eksploatacji.Pytam tylko, czy to jest celowe? Czy to może nie przesada?Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 07.02.2002 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Słyszałem, że styropian to tylko do 12cm. Dalsza grubość jest nie uzasadniona, ponieważ koszt rośnie mocno a poprawa współczynnika słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 07.02.2002 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Z tym mocnym wzrostem kosztu to przesadziłeś. Piszę o 1200 do 1500 zł na materiale. Robocizna jest przecież taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.02.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Jak mozesz dac 15 cm to daj, powienienes tylko mechanicznie kotwic styropian gesciej, ale absolutnie nie pogorszy to wlasciwosci fizycznych sciany, a koszt proporcjonalnie niewielki. Tylko przy tak grubej warstwie ocieplenia nalezaloby go dawac 2 warstwach na przemian.Najgorsze sytuacje sa, jesli dociepla sie sciany wielowarstwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 07.02.2002 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Rafter (info Krzych B.). to nie maznaczenia czy to jest termomoderniazacja czy nie to jest przełożenie straty na pieniądze Nawet w przypadku nowo budowanego domu jest to bliższe prawdy niż w przypadku termomodernizacji, bo tutaj możesz od razu dać minimalnie mniejsze grzejniki ,piec itp więc jest to jeszcze bardziej OK. Twoje obawy ja rozumiem tak zachodzisz do salonu samochodowego i pytasz sprzedawcę ile to auto pali na setkę on mówi że 6 litrów ty mówisz to niemożliwe bo ja będę jeździł tylko do kościoła i tylko w niedzielę i twierdzisz że ono spali tyle jak ktoś jedzie na wakacje ma na bagażniku narty itp. i nie dotyczy to ciebie. Jak jeszcze raz powoli to przemyślisz dojdziesz do wniosku że to nie ma znaczenia czy to jest termomedernizacja czy to co ty masz teraz . zarówno wtwoim przypadku jak i w drugim tyle samo będziesz pracował na straconą złotówkę lub tyle samo sobie za nią kupisz jeśli ją odłożysz . POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2002 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 a czy nie lepiej dać prasowaną wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2002 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Przegladnij sobie forum na temat zalet i wad styropianu, cale forum jest podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts