Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Datura - Bieluń pytanie

Recommended Posts

Teska Zasilanie raz w tygodniu starczy. Ja sobie ułatwiłam życie

dałam obornika ogromną ilość, przynajmniej połowę dziury, podlewałam tylko wodą
chyba że podlał mi deszcz :D niczym już nie zasilałam i wystarczyło,

Kalia możesz przekombinować

no ik...wiec nawoze raz w tygodniu :lol:

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwólcie, że się wtrące, bo to cos jak diagnozowanie choroby przez telefon :D

Nie jest ważna ile razy w tygodniu się podlewa, ważne jest natomiast stworzenie Brugmasii/ daturze/ trąbom anielskiem, etc, warunków wegetacji, podobnych jak w rejonie pochodzenia.

Jej naturalny klimat to tropikalne wilgotne, ciepłe, żyzne gleby ciepłych stref Ameryki Południowej, Azji Południowej i Afryki.

I tylko to jest punktem wyjścia w uprawie tych roślin.

Ma mieć " jak w domu" i dopiero wtedy będzie bujnie kwitła, świetnie i szybko rosła, i zostanie dumą właścicielki.

Często, zwłaszcza tu w górach, ludzie traktują daturę ( jest przed co drugim domem), jako roślinę naszego klimatu i podlewają ją zbyt rzadko, wystawiają na nieosłonięte od wiatru stanowiska( dodatkowo wysuszające roślinę). Efekt- żółte oklapnięte, niedożywione liście, zamiast wielgachnych ciemnozielonych, wysiłkowe, słabo wybarwione kwiaty i dramatyczny, koślawy pokrój. A one przecież są z tropików, gdzie kolibry, zapchy, bujność dżunglii, a wilgotność powietrza i ciepło, aż dech zapierają...

Zresztą...proszę, przeczytajcie rady fachowców, tu :

http://ogrod.to.jest.to/rosliny/datura.htm

http://mgonline.com/datura05.jpg

Pozwólcie, że się wtrące, bo to cos jak diagnozowanie choroby przez telefon :D

Nie jest ważna ile razy w tygodniu się podlewa, ważne jest natomiast stworzenie Brugmasii/ daturze/ trąbom anielskiem, etc, warunków wegetacji, podobnych jak w rejonie pochodzenia.

Jej naturalny klimat to tropikalne wilgotne, ciepłe, żyzne gleby ciepłych stref Ameryki Południowej, Azji Południowej i Afryki.

I tylko to jest punktem wyjścia w uprawie tych roślin.

Ma mieć " jak w domu" i dopiero wtedy będzie bujnie kwitła, świetnie i szybko rosła, i zostanie dumą właścicielki.

Często, zwłaszcza tu w górach, ludzie traktują daturę ( jest przed co drugim domem), jako roślinę naszego klimatu i podlewają ją zbyt rzadko, wystawiają na nieosłonięte od wiatru stanowiska( dodatkowo wysuszające roślinę). Efekt- żółte oklapnięte, niedożywione liście, zamiast wielgachnych ciemnozielonych, wysiłkowe, słabo wybarwione kwiaty i dramatyczny, koślawy pokrój. A one przecież są z tropików, gdzie kolibry, zapchy, bujność dżunglii, a wilgotność powietrza i ciepło, aż dech zapierają...

Zresztą...proszę, przeczytajcie rady fachowców, tu :

http://ogrod.to.jest.to/rosliny/datura.htm

http://mgonline.com/datura05.jpg

Haniu

nie chodziło o to ile sie w tygodniu podlewa...tylko ile razy w tygodniu sie nawozi...

Jak dobrze , że były nastepne odpowiedzi bo już sie bałam iz przedobrzyłam sprawę. Jak juz pisłam podlewam Daturę codziennie i dodaje jednocześnie nakrętke specjalistycznego nawozu do Datur firmy NAWOMIX . Wg. zaleceń do każdego podlewania .

Dziekuje Haniu za link :)

Nie bardzo rozmumiem co to znaczy Ewuś " obsypałam"?

Nawóz wymieszłaś z ziemią?

Nasypałaś na wierzch rosliny?

Jeśli to przenawożenie, a datura jest żwawa, to może jeszcze uda się ją uratować poprzez całkowitą wymianę ziemi.

Czyli, wyciągasz z donicy, otrzepujesz bardzo delikatnie dotychczasowe podłoże i wsadzasz do nowej ziemi i szczodrze podlewasz wodą, tak, by wypłukać resztki nawozu, który został na korzeniach. Nie nawoź przez 2-3 tygodnie! Liście z czasem możesz sukcesywnie odrywać, ale tak, by zostawić trochę na roślinie, bo inaczej będzie miała problemy z fotosyntezą.

Trzymam kciuki, choć faktycznie, zdjęcie by się tu przydało! :D

http://forums.gardenweb.com/forums/calif/gal09233757850.jpg

A to moja Charleston White, pełna , biała.

http://images1.fotosik.pl/78/b6129396c1b2f1adm.jpg

daturę dostałam od teściowej i ma kilka lat ....zrobię zdjęcie ,ale leje na dworze :( datura stoi na zewnątrz -podlewam ją regularnie i dość obficie ,bo tesciowa mnie uczuliła na to ( poza tym mnie sprawdza :wink: )

Osmocote wymieszałam z ziemią ,ale możliwe ,że te składniki nie są odpowiednio skomponowane dla bielunia.....mogę przesadzić ...nie ma problemu .

młode listki wypuszcza zdrowe ale te które już są .....są na brzegach jakby sparzone i lekko skręcone :(

mam nadzieję ,że datura sobie poradzi ale głupio mi względem teściowej 8)

inne kwiaty rosną jak ta lala a datura jak na złość choruje :cry:

wszystko ok. Nic nie przesadzaj, podlewaj jeśli to jest konieczne i dokładnie się czasem przyglądaj czy nie zżerają namłodszych i naj.....mniejszych listków robale. Jak coś takiego zauważysz np dziurki w listkach itp to trzeba pryskać.

Te stare liści odpadną albo sama usuń, jest trochę zimno, ale jak przyjdzie wreszcie wiosna to się rozbuja. Niestety przez tą pogodę są takie kłopoty no i datura musi się zaaklimatyzować na powietrzu

DAJ ZDJĘCIE

• 1 month później...
No, rączkę to ty masz :D . Pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękna.

Jak chcesz, to już teraz możesz parę młodych obciąć i zkorzenić

dusia ....a które pędy mam obciąć ??? i co do wody czy do ukorzeniacza dać ??? nie rozsadzałam nigdy datury.......

No, rączkę to ty masz :D . Pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękna.

Jak chcesz, to już teraz możesz parę młodych obciąć i zkorzenić

dusia ....a które pędy mam obciąć ??? i co do wody czy do ukorzeniacza dać ??? nie rozsadzałam nigdy datury.......

to może spróbujesz?? to może się załapię na sadzonkę? 8) :wink:

Ew-ka

Taka która ci się nie podoba, najlepiej coś od dołu, dużo tam jest. Najlepiej ok. 10-15cm pęd z bocznymi u góry/niekoniecznie, ale musi być młody, Ciachnij osrtym nożem albo skalpelem i do doniczki z ziemią ogrodniczą, na parapet, albo na twój piękny taras, ale nie na ostre słońce i nie przelej

• 4 months później...