Teska 30.05.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Teska Zasilanie raz w tygodniu starczy. Ja sobie ułatwiłam życie dałam obornika ogromną ilość, przynajmniej połowę dziury, podlewałam tylko wodą chyba że podlał mi deszcz niczym już nie zasilałam i wystarczyło, Kalia możesz przekombinować no ik...wiec nawoze raz w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.05.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Pozwólcie, że się wtrące, bo to cos jak diagnozowanie choroby przez telefon Nie jest ważna ile razy w tygodniu się podlewa, ważne jest natomiast stworzenie Brugmasii/ daturze/ trąbom anielskiem, etc, warunków wegetacji, podobnych jak w rejonie pochodzenia. Jej naturalny klimat to tropikalne wilgotne, ciepłe, żyzne gleby ciepłych stref Ameryki Południowej, Azji Południowej i Afryki. I tylko to jest punktem wyjścia w uprawie tych roślin. Ma mieć " jak w domu" i dopiero wtedy będzie bujnie kwitła, świetnie i szybko rosła, i zostanie dumą właścicielki. Często, zwłaszcza tu w górach, ludzie traktują daturę ( jest przed co drugim domem), jako roślinę naszego klimatu i podlewają ją zbyt rzadko, wystawiają na nieosłonięte od wiatru stanowiska( dodatkowo wysuszające roślinę). Efekt- żółte oklapnięte, niedożywione liście, zamiast wielgachnych ciemnozielonych, wysiłkowe, słabo wybarwione kwiaty i dramatyczny, koślawy pokrój. A one przecież są z tropików, gdzie kolibry, zapchy, bujność dżunglii, a wilgotność powietrza i ciepło, aż dech zapierają... Zresztą...proszę, przeczytajcie rady fachowców, tu : http://ogrod.to.jest.to/rosliny/datura.htm http://mgonline.com/datura05.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.05.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Pozwólcie, że się wtrące, bo to cos jak diagnozowanie choroby przez telefon Nie jest ważna ile razy w tygodniu się podlewa, ważne jest natomiast stworzenie Brugmasii/ daturze/ trąbom anielskiem, etc, warunków wegetacji, podobnych jak w rejonie pochodzenia. Jej naturalny klimat to tropikalne wilgotne, ciepłe, żyzne gleby ciepłych stref Ameryki Południowej, Azji Południowej i Afryki. I tylko to jest punktem wyjścia w uprawie tych roślin. Ma mieć " jak w domu" i dopiero wtedy będzie bujnie kwitła, świetnie i szybko rosła, i zostanie dumą właścicielki. Często, zwłaszcza tu w górach, ludzie traktują daturę ( jest przed co drugim domem), jako roślinę naszego klimatu i podlewają ją zbyt rzadko, wystawiają na nieosłonięte od wiatru stanowiska( dodatkowo wysuszające roślinę). Efekt- żółte oklapnięte, niedożywione liście, zamiast wielgachnych ciemnozielonych, wysiłkowe, słabo wybarwione kwiaty i dramatyczny, koślawy pokrój. A one przecież są z tropików, gdzie kolibry, zapchy, bujność dżunglii, a wilgotność powietrza i ciepło, aż dech zapierają... Zresztą...proszę, przeczytajcie rady fachowców, tu : http://ogrod.to.jest.to/rosliny/datura.htm http://mgonline.com/datura05.jpg Haniu nie chodziło o to ile sie w tygodniu podlewa...tylko ile razy w tygodniu sie nawozi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 31.05.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Jak dobrze , że były nastepne odpowiedzi bo już sie bałam iz przedobrzyłam sprawę. Jak juz pisłam podlewam Daturę codziennie i dodaje jednocześnie nakrętke specjalistycznego nawozu do Datur firmy NAWOMIX . Wg. zaleceń do każdego podlewania . Dziekuje Haniu za link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.06.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 ratunku!!!! coś sie dzieje z moją Daturą ...pięknie zaczela wypuszczać liście na \których od kilku dni widzę żółte plamki ,a brzegi liści zrobiły się ciemnobrązowe - jakby poparzone ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.06.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Ew-ka daj zdjęcie i powiedz co z nią robiłaś BEZ ŻADNYCH KŁAMSTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.06.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Ew-ka daj zdjęcie i powiedz co z nią robiłaś BEZ ŻADNYCH KŁAMSTW odsypałam osmocote ...... źle zrobiłam ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.06.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Nie bardzo rozmumiem co to znaczy Ewuś " obsypałam"? Nawóz wymieszłaś z ziemią? Nasypałaś na wierzch rosliny? Jeśli to przenawożenie, a datura jest żwawa, to może jeszcze uda się ją uratować poprzez całkowitą wymianę ziemi. Czyli, wyciągasz z donicy, otrzepujesz bardzo delikatnie dotychczasowe podłoże i wsadzasz do nowej ziemi i szczodrze podlewasz wodą, tak, by wypłukać resztki nawozu, który został na korzeniach. Nie nawoź przez 2-3 tygodnie! Liście z czasem możesz sukcesywnie odrywać, ale tak, by zostawić trochę na roślinie, bo inaczej będzie miała problemy z fotosyntezą. Trzymam kciuki, choć faktycznie, zdjęcie by się tu przydało! http://forums.gardenweb.com/forums/calif/gal09233757850.jpg A to moja Charleston White, pełna , biała. http://images1.fotosik.pl/78/b6129396c1b2f1adm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.06.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Ew-ka Ale gdzie rośnie? w domu? w ogrodzie? i w czym znaczy ziemia? To młoda roślina czy ma kilka lat? Nie pomoge ci jak wszystkiego nie napiszesz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.06.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 daturę dostałam od teściowej i ma kilka lat ....zrobię zdjęcie ,ale leje na dworze datura stoi na zewnątrz -podlewam ją regularnie i dość obficie ,bo tesciowa mnie uczuliła na to ( poza tym mnie sprawdza ) Osmocote wymieszałam z ziemią ,ale możliwe ,że te składniki nie są odpowiednio skomponowane dla bielunia.....mogę przesadzić ...nie ma problemu . młode listki wypuszcza zdrowe ale te które już są .....są na brzegach jakby sparzone i lekko skręcone mam nadzieję ,że datura sobie poradzi ale głupio mi względem teściowej inne kwiaty rosną jak ta lala a datura jak na złość choruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.06.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 wszystko ok. Nic nie przesadzaj, podlewaj jeśli to jest konieczne i dokładnie się czasem przyglądaj czy nie zżerają namłodszych i naj.....mniejszych listków robale. Jak coś takiego zauważysz np dziurki w listkach itp to trzeba pryskać. Te stare liści odpadną albo sama usuń, jest trochę zimno, ale jak przyjdzie wreszcie wiosna to się rozbuja. Niestety przez tą pogodę są takie kłopoty no i datura musi się zaaklimatyzować na powietrzuDAJ ZDJĘCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.06.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 dzieki dusia dam zdjęcie ....może jeszcze dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.07.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 oto moja datura http://img218.imageshack.us/img218/4402/datura14vh.jpg http://img90.imageshack.us/img90/4586/datura21hs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.07.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No, rączkę to ty masz . Pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękna. Jak chcesz, to już teraz możesz parę młodych obciąć i zkorzenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.07.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No, rączkę to ty masz . Pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękna. Jak chcesz, to już teraz możesz parę młodych obciąć i zkorzenić miałam dobrą nauczycielkę dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 piekna daturka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.07.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 No, rączkę to ty masz . Pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękna. Jak chcesz, to już teraz możesz parę młodych obciąć i zkorzenić dusia ....a które pędy mam obciąć ??? i co do wody czy do ukorzeniacza dać ??? nie rozsadzałam nigdy datury....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.07.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 No, rączkę to ty masz . Pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękna. Jak chcesz, to już teraz możesz parę młodych obciąć i zkorzenić dusia ....a które pędy mam obciąć ??? i co do wody czy do ukorzeniacza dać ??? nie rozsadzałam nigdy datury....... to może spróbujesz?? to może się załapię na sadzonkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 15.07.2006 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Ew-ka Taka która ci się nie podoba, najlepiej coś od dołu, dużo tam jest. Najlepiej ok. 10-15cm pęd z bocznymi u góry/niekoniecznie, ale musi być młody, Ciachnij osrtym nożem albo skalpelem i do doniczki z ziemią ogrodniczą, na parapet, albo na twój piękny taras, ale nie na ostre słońce i nie przelej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Pokażcie zdjęcia waszych kwitnących datur ... Ew-ka udało ci się rozmnożyć Twoją piękność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts