Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Datura - Bieluń pytanie

Recommended Posts

Pokażcie zdjęcia waszych kwitnących datur ... Ew-ka udało ci się rozmnożyć Twoją piękność?

niestety :-?

mój brat policzył kwiaty na swojej daturze .......190 szt w czasie jednego kwitnienia ..... :o widziałam zdjęcia -tego sie nie da opisać -cudo !!!!

jego bieluń jest wkopany w ziemią i bardzo silnie nawożony :D

jets to odmiana o morelowym kolorze kwiatów kwitnąca w sierpniu :D

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teska nie obcinaj jeśli nie chcesz, a już napewno nie zostaw tylko pniaka. Jeśli masz ją w formie krzaka jak ew-ka lub drzewka to ją tylko uformuj i obetnij tylko najmłodsze gałązki, które łatwo się ukorzeniają jeśli chcesz zrobić komuś prezent, tu masz link może ci się przyda http://www.abads.net/Rooting/ wygląda na to że można ją rozmnażać na wszystkie sposoby, ten ostatni jest niezły

Teska nie obcinaj jeśli nie chcesz, a już napewno nie zostaw tylko pniaka. Jeśli masz ją w formie krzaka jak ew-ka lub drzewka to ją tylko uformuj i obetnij tylko najmłodsze gałązki, które łatwo się ukorzeniają jeśli chcesz zrobić komuś prezent, tu masz link może ci się przyda http://www.abads.net/Rooting/ wygląda na to że można ją rozmnażać na wszystkie sposoby, ten ostatni jest niezły

dzięki.... :lol:

• 5 months później...

nie ryzykowałabym. Ma jeszcze maleńki system korzeniowy, a składniki pokarmowe czerpie z ziemi.

Nawóz mógłby tylko spalić siewkę.

Tam jeszcze zapas na 4-6 miesięcy. Zacznij nawozić 2 tyg. po przesadzeniu do większej donicy, jak wyrośnie na półmetra- metr.

Dziękuję wszystkim za tak cenne uwagi, przede wszystkim Dusi i Hance. Ja dopiero od zeszłego roku mam daturę. Otrzymałem od sąsiadki, która podobno nie miała gdzie jej trzymać. U mnie w lesie troszkę trudno jej znaleźć tyle słońca co na innych nasłonecznionych działkach.

W zeszłym roku doczekaliśmy się wreszcie kwiatów, ale zrobiło się chłodno i zabraliśmy ją do domu i od razu zgubiła w ciągu dwóch tygodni wszystkie kwiaty. Codziennie spadał jeden lub dwa, a po kilkunastu dniach nie było już żadnego. Jesienią przycięliśmy nieco wszystkie gałązki. Bardzo dobrze przezimowała i teraz zamierzamy zabrać ją na działkę, ale skoro dom jest w stanie surowym otwartym poczekamy z przeprowadzką do ogrodników. Po tym wszystkim co tu przeczytałem pewnie wkopię ją w najcieplejszym miejscu ogrodu i posadzę w spory dołek wypełniony dobrą ogrodową ziemią i obornikiem i zobaczymy...

Jak to zrobię to napiszę jak moja datura zniosła ten stres, a później jak sobie radzi w lesie.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

Obiecana Datura z mojego lasu...

http://images28.fotosik.pl/42/dcb70e3c92893846med.jpg

daimen,

Te rośliny tak łatwo rozmnażają się z sadzonek zielnych ( a nasion u nas nie zawiązują), Z sadzonek rozmnażasz typ i on powinien zostać powtórzony, a z nasion (gdybyś je miał) to może wyrosnąć wszystko.

Sadzonkowanie datury nie jest trudne, obcinasz pęd najlepiej jeden ze szczytowych, zostawiasz na pędzie trzy cztery szczytowe liście, na koniec obcinasz ostrym nożem na skos i zanurzasz w ukorzeniaczu a następnie wciskasz do donicy z dobrą ziemią i zakładasz na donicę woreczek foliowy i obwiązujesz sznurkiem. Stawiasz na mało nasłonecznionym oknie i nie powinno brakować wody w miseczce pod doniczką. Praktycznie wszystko przebiega bezobsługowo, choć warto raz na tydzień zajrzeć pod folię i w razie potrzeby usunąć żółknące liście.

Po miesiącu gdy zauwarzysz przyrost na szczycie pędu warto stopniowo przyzwyczajać roślinę do radzenia sobie bez woreczka foliowego, w tym celu codziennie zdejmujemy woreczek na dłuższy czas, zaczynamy od 1/2 godz zraszając roślinę w tym czasie. Po tygodniu, lub dwóch powinno się udać aby roślina dała sobie radę bez woreczka. Wtedy będzie już ukorzeniona i można zacząć jej stopniowo podawać małymi dawkami (1/4) nawóz płynny dla datur.

I to mniej więcej wszystko.

Powodzenia