Ew-ka 26.11.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Pokażcie zdjęcia waszych kwitnących datur ... Ew-ka udało ci się rozmnożyć Twoją piękność? niestety mój brat policzył kwiaty na swojej daturze .......190 szt w czasie jednego kwitnienia ..... widziałam zdjęcia -tego sie nie da opisać -cudo !!!! jego bieluń jest wkopany w ziemią i bardzo silnie nawożony jets to odmiana o morelowym kolorze kwiatów kwitnąca w sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.11.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 pokaż Ew-ka, piękny ogród ma twój brat, widziałam w twoim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.11.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 dusia ....załuję ,ale nie mam tego zdjęcia było w formie papierowej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.11.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 no to może kiedyś zrób zdjęcie tego papieru, może i ja posadzę u siebie daturkę w przyszłym roku, ale to chowanie na zimę.....dla mnie kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.11.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 nie mam zdjęcia niestety .......miesiąc temu była u nas córka brata i miała ze soba kilka zdjęć ....ale je zabrała z powrotem jedno było zrobione od spodu ....niesamowity widok .....kwiat przy kwiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.11.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 ..ja swoja daturke jeszcze trzymam na tarasie.... powiedzcie, czy mam sekatorem obciag to wszystko i zostawic tylko pałak??? pierwszy sezon bede ja przechowywac w garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 29.11.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Teska nie obcinaj jeśli nie chcesz, a już napewno nie zostaw tylko pniaka. Jeśli masz ją w formie krzaka jak ew-ka lub drzewka to ją tylko uformuj i obetnij tylko najmłodsze gałązki, które łatwo się ukorzeniają jeśli chcesz zrobić komuś prezent, tu masz link może ci się przyda http://www.abads.net/Rooting/ wygląda na to że można ją rozmnażać na wszystkie sposoby, ten ostatni jest niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.11.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Teska nie obcinaj jeśli nie chcesz, a już napewno nie zostaw tylko pniaka. Jeśli masz ją w formie krzaka jak ew-ka lub drzewka to ją tylko uformuj i obetnij tylko najmłodsze gałązki, które łatwo się ukorzeniają jeśli chcesz zrobić komuś prezent, tu masz link może ci się przyda http://www.abads.net/Rooting/ wygląda na to że można ją rozmnażać na wszystkie sposoby, ten ostatni jest niezły dzięki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 29.11.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 teska na tej stronie którą ci podałam jest sporo ciekawych informacji, m.in galeria, oczy z orbit wychodzą http://www.abads.net/Gallery/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.11.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 teska na tej stronie którą ci podałam jest sporo ciekawych informacji, m.in galeria, oczy z orbit wychodzą http://www.abads.net/Gallery/ wiem...ha ha h amało mi nie wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 07.05.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mam malutka dature kolo miesiąca ( kolo 7 cm) od nasionka zacząłem ,czy już powinienem ją nawozic w niewielkich ilościach???? Kupilem nawóz biopon do datur. dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.05.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 nie ryzykowałabym. Ma jeszcze maleńki system korzeniowy, a składniki pokarmowe czerpie z ziemi. Nawóz mógłby tylko spalić siewkę. Tam jeszcze zapas na 4-6 miesięcy. Zacznij nawozić 2 tyg. po przesadzeniu do większej donicy, jak wyrośnie na półmetra- metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.05.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 daimenniech jeszcze spokojnie rośnie bez nawożenia na parapecie, hartuj ale nie w pełnym słońcu, a jak się zrobi ciepło przesadź ją bezpośrednio w grunt w dziurę ok 0,5x05m, na dno wrzuć obornika daj dobrej ziemi ogrodniczej i podlewaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 08.05.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Dziękuję wszystkim za tak cenne uwagi, przede wszystkim Dusi i Hance. Ja dopiero od zeszłego roku mam daturę. Otrzymałem od sąsiadki, która podobno nie miała gdzie jej trzymać. U mnie w lesie troszkę trudno jej znaleźć tyle słońca co na innych nasłonecznionych działkach.W zeszłym roku doczekaliśmy się wreszcie kwiatów, ale zrobiło się chłodno i zabraliśmy ją do domu i od razu zgubiła w ciągu dwóch tygodni wszystkie kwiaty. Codziennie spadał jeden lub dwa, a po kilkunastu dniach nie było już żadnego. Jesienią przycięliśmy nieco wszystkie gałązki. Bardzo dobrze przezimowała i teraz zamierzamy zabrać ją na działkę, ale skoro dom jest w stanie surowym otwartym poczekamy z przeprowadzką do ogrodników. Po tym wszystkim co tu przeczytałem pewnie wkopię ją w najcieplejszym miejscu ogrodu i posadzę w spory dołek wypełniony dobrą ogrodową ziemią i obornikiem i zobaczymy...Jak to zrobię to napiszę jak moja datura zniosła ten stres, a później jak sobie radzi w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 08.05.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 dzięki za odpowiedź napewno skorzystam:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita1977 24.05.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Czy ktos posiada czerwona brugmansie/dature i jak ona sie zachowuje?Czy macie jakies problemy z jej uprawa? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Zygmor jak twoja leśna datura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.07.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Dusia, Moja leśna datura nieźle przezimowała,i prawie bez przycinania od początku czerwca na ogrodzie i kwitnie, lada dzień zamieszczę fotkę, to ją zobaczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 29.07.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 jak pozyskać nasiona z datury???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.07.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Obiecana Datura z mojego lasu...http://images28.fotosik.pl/42/dcb70e3c92893846med.jpg daimen, Te rośliny tak łatwo rozmnażają się z sadzonek zielnych ( a nasion u nas nie zawiązują), Z sadzonek rozmnażasz typ i on powinien zostać powtórzony, a z nasion (gdybyś je miał) to może wyrosnąć wszystko.Sadzonkowanie datury nie jest trudne, obcinasz pęd najlepiej jeden ze szczytowych, zostawiasz na pędzie trzy cztery szczytowe liście, na koniec obcinasz ostrym nożem na skos i zanurzasz w ukorzeniaczu a następnie wciskasz do donicy z dobrą ziemią i zakładasz na donicę woreczek foliowy i obwiązujesz sznurkiem. Stawiasz na mało nasłonecznionym oknie i nie powinno brakować wody w miseczce pod doniczką. Praktycznie wszystko przebiega bezobsługowo, choć warto raz na tydzień zajrzeć pod folię i w razie potrzeby usunąć żółknące liście.Po miesiącu gdy zauwarzysz przyrost na szczycie pędu warto stopniowo przyzwyczajać roślinę do radzenia sobie bez woreczka foliowego, w tym celu codziennie zdejmujemy woreczek na dłuższy czas, zaczynamy od 1/2 godz zraszając roślinę w tym czasie. Po tygodniu, lub dwóch powinno się udać aby roślina dała sobie radę bez woreczka. Wtedy będzie już ukorzeniona i można zacząć jej stopniowo podawać małymi dawkami (1/4) nawóz płynny dla datur.I to mniej więcej wszystko.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts