Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Datura - Bieluń pytanie

Recommended Posts

Moja Datura wyszła tak przy okazji :lol:

Głównym obiektem były oczywiście kanie .

Miała wtedy około 1 metra i jeden kwiat - zwiastun .

Teraz ma 1,5 metra i zawiązanych 6 kwiatów , około 10cm długości .

To moja pierwsza taka roślina i mam nadzieję że zimę przeżyje . Jak ją kupowałam miała ok. 30cm wysokości i jakoś nie wierzyłam pani sprzedającej że urośnie większa i w dodatku zakwitnie :oops:

http://img515.imageshack.us/img515/575/dsc1941sn5.jpg

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maxtorka,

Jesienią jak się zrobi chłodno weź ją do domu ostrio przytnij, ale nie chowaj do garaż, o lie możesz trzymaj w ogrzewanym pokoju nie koniecznie silnie nasłonecznionym. Wtedy zakwitnie Ci już w czerwcu i będzie kontynuować przez cały sezon. Trzymane w garażu kwitną dopiero we wrześniu.

Jeśli się mocno przytnie daturę to ona później kwitnie. Musi odtworzyć gałęzie ze strefami kwitnienia ( to tam, na końcach pędów, gdzie są asymetryczne liście).

Lepiej więc wycinac tylko odrosty i robic cięcia korekcyjne :p

Ostro tnie się te datury, które zimują w ciemności i to najlepiej na wiosnę, gdy widać już które pędy zamarły podczas przechowywania.

Powodzenia !

Moje staruchy mają dopiero mnóstwo pąków, ale w temperaturze 8C jakoś za bardzo nie spieszą się z kwitnieniem :lol:

Dzięki Haniu :D

Spróbuję jej nie zmarnować .

Mam jeszcze jedną taką piekną roślinę , której nazwy za cholerę nie mogę sobie przypomnieć :oops:

Pnąca , kwiaty bordowe , dzwonkowate , liście ciemnozielone , błyszczące . Okaz ma chyba z 1,5 metra wysokości , opleciony na pałąkowatym stelażu , obsypany kwieciem . Wieloletnia i bedę próbowała ją przezimować :D

Wreszcie sobie przypomniałam - ta piękność to Dipladenia :D

I pokój nad garażem będzie dla niej wsamraz na zimę :lol: :D

Oooooooooooooooooooooooooooooo !!!!

To GRATULKUJĘ Ci serdecznie :lol:

Mnie udało się ją wykończyć w zimie przeciągmi, choć latem urosła niepomiernie :-?

A teraz są w sprzedaży też białe dipladenie, więc jeśli masz tak " zieloną rękę" to może ...parka :lol:

A tu, na obrazku pokażę Wam, jak odróżnić przy cięciu strefy wzrostu i kwitnienia. Ostro cięta, opóźnia kwitnienie, bo musi dopiero rozrosnąc się, by odtworzyć obcięte gałęzie. Najczęsciej strefą kwitnienia są właśnie końce gałęzi!

http://images27.fotosik.pl/42/6376e097c75d5d03m.jpg

dzieki za wyczerpujący opis!!! :) :) :) bardzo chciałbym mieć czerwoną daturę ,ale z tego co widziałem na alegro to są tylko nasiona, a w sklepach niestety z czerwonymi sie nie spotkałem, mam pytanie: co sądzicie o tym żeby teraz wsadzić nasionka z 2 misiące by troszke urosła, wiem że najlepiej na wiosnę sadziłem tak w tym roku białą i ma sie znakomicie ;] ale czy myslicie że mogło by sie udać????

trzymamy :) heheh powodzenia!!! Czytałem kiedyś, że bardzo dobra do datur jest ziemia do pelargoni, ale również są artykół,y gdzie mowa jest o ziemi z gliną , która w związku z tym lepsza??? Ja jednak jestem bardziej przekonany do ziemi do pelargoni w której to trzymam moje 2 roślinki i rosną bardzo dobrze, tak myśle ;]

• 2 months później...

Ja już wstawiłam do jasnej ale nieogrzewanej piwnicy.

Szkoda, obie mają po 160cm, są zdrewniałe, z mnóstwem pąków kwiatowych i tylko parę sztuk zdążyło się rozwinąc we wrześniu.

To był bardzo zły rok w górach dla kwiatów.

Oleandry pełne, zółte zostały w pąkach...i nie rozwinęły kwiatów. Mam je teraz w sypialni i ciekawa jestem czy pokażą kwiatki? :D

ja mialam chyba jakiegos mutanta :) odziedziczona dzialke oblegaly biale datury w duzej ilosci, porozsiewane, a ze mam male dzieci to wyrywalam przez ostatnie 2 lata wszystkie bo kazda miala nasiona (chyba) takie zielone duze kulki z kolcamii. a dzialke mam piaszczysta na kampinoskiej wydmie, ziemia tragiczna, :), i bez podlewania zadnego rosly i kwitly!