Maxtorka 30.07.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Moja Datura wyszła tak przy okazji Głównym obiektem były oczywiście kanie . Miała wtedy około 1 metra i jeden kwiat - zwiastun . Teraz ma 1,5 metra i zawiązanych 6 kwiatów , około 10cm długości . To moja pierwsza taka roślina i mam nadzieję że zimę przeżyje . Jak ją kupowałam miała ok. 30cm wysokości i jakoś nie wierzyłam pani sprzedającej że urośnie większa i w dodatku zakwitnie http://img515.imageshack.us/img515/575/dsc1941sn5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.07.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Maxtorka,Jesienią jak się zrobi chłodno weź ją do domu ostrio przytnij, ale nie chowaj do garaż, o lie możesz trzymaj w ogrzewanym pokoju nie koniecznie silnie nasłonecznionym. Wtedy zakwitnie Ci już w czerwcu i będzie kontynuować przez cały sezon. Trzymane w garażu kwitną dopiero we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.07.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Dzięki zygmor , na pewno tak zrobię zwłaszcza że mam duży pokoj nad garażem , mniej ogrzewany , który świetnie sie będzie do tego nadawał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.07.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Jeśli się mocno przytnie daturę to ona później kwitnie. Musi odtworzyć gałęzie ze strefami kwitnienia ( to tam, na końcach pędów, gdzie są asymetryczne liście). Lepiej więc wycinac tylko odrosty i robic cięcia korekcyjne Ostro tnie się te datury, które zimują w ciemności i to najlepiej na wiosnę, gdy widać już które pędy zamarły podczas przechowywania. Powodzenia ! Moje staruchy mają dopiero mnóstwo pąków, ale w temperaturze 8C jakoś za bardzo nie spieszą się z kwitnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.07.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Dzięki Haniu Spróbuję jej nie zmarnować . Mam jeszcze jedną taką piekną roślinę , której nazwy za cholerę nie mogę sobie przypomnieć Pnąca , kwiaty bordowe , dzwonkowate , liście ciemnozielone , błyszczące . Okaz ma chyba z 1,5 metra wysokości , opleciony na pałąkowatym stelażu , obsypany kwieciem . Wieloletnia i bedę próbowała ją przezimować Wreszcie sobie przypomniałam - ta piękność to Dipladenia I pokój nad garażem będzie dla niej wsamraz na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.07.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Oooooooooooooooooooooooooooooo !!!! To GRATULKUJĘ Ci serdecznie Mnie udało się ją wykończyć w zimie przeciągmi, choć latem urosła niepomiernie A teraz są w sprzedaży też białe dipladenie, więc jeśli masz tak " zieloną rękę" to może ...parka A tu, na obrazku pokażę Wam, jak odróżnić przy cięciu strefy wzrostu i kwitnienia. Ostro cięta, opóźnia kwitnienie, bo musi dopiero rozrosnąc się, by odtworzyć obcięte gałęzie. Najczęsciej strefą kwitnienia są właśnie końce gałęzi! http://images27.fotosik.pl/42/6376e097c75d5d03m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 31.07.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 dzieki za wyczerpujący opis!!! :) bardzo chciałbym mieć czerwoną daturę ,ale z tego co widziałem na alegro to są tylko nasiona, a w sklepach niestety z czerwonymi sie nie spotkałem, mam pytanie: co sądzicie o tym żeby teraz wsadzić nasionka z 2 misiące by troszke urosła, wiem że najlepiej na wiosnę sadziłem tak w tym roku białą i ma sie znakomicie ;] ale czy myslicie że mogło by sie udać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.07.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 A masz poduszkę elektryczną ? Przyspieszy kiełkowanie , do końca września będzie mała sadzonka, a potem na okno w domciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 01.08.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 hmmm poduszke no raczej nie, ale postaram sie załatwić dzieki hanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 03.08.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 zachęcona tym wątkiem zakupiłam dziś daturę młoda jest "tegoroczna", ma jeden kwiatek jeszcze nie rozwinięty i jest bardzo silną roślinką. Postaram się wrzucić wieczorem jakąś fotkę.. Trzymajcie kciuki za początki "uprawy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 03.08.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 trzymamy heheh powodzenia!!! Czytałem kiedyś, że bardzo dobra do datur jest ziemia do pelargoni, ale również są artykół,y gdzie mowa jest o ziemi z gliną , która w związku z tym lepsza??? Ja jednak jestem bardziej przekonany do ziemi do pelargoni w której to trzymam moje 2 roślinki i rosną bardzo dobrze, tak myśle ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.10.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 macie jeszcze datury w ogrodach, czy już w piwnicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.10.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 macie jeszcze datury w ogrodach, czy już w piwnicach? moja jeszcze wkopana w ogrodzie ...jeszcze ma pełno liści i kwiatów i nie za bardzo wiem co robić rano przeszedł przymrozek i pare liści mam zwarzonych ale może jeszcze zostawić na dworze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.10.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Ja już wstawiłam do jasnej ale nieogrzewanej piwnicy. Szkoda, obie mają po 160cm, są zdrewniałe, z mnóstwem pąków kwiatowych i tylko parę sztuk zdążyło się rozwinąc we wrześniu. To był bardzo zły rok w górach dla kwiatów. Oleandry pełne, zółte zostały w pąkach...i nie rozwinęły kwiatów. Mam je teraz w sypialni i ciekawa jestem czy pokażą kwiatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 15.10.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 ja mialam chyba jakiegos mutanta odziedziczona dzialke oblegaly biale datury w duzej ilosci, porozsiewane, a ze mam male dzieci to wyrywalam przez ostatnie 2 lata wszystkie bo kazda miala nasiona (chyba) takie zielone duze kulki z kolcamii. a dzialke mam piaszczysta na kampinoskiej wydmie, ziemia tragiczna, , i bez podlewania zadnego rosly i kwitly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 15.10.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 mój oloander ładnie mi własnie zakwitł w pokoju to jego 1 kwitnienie piekniutki jest i coraz wiekszy z roku na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 16.10.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 moj tez kwitnie ale kwiatuszek ma malutki na 1dnym badylku (przywiozlam uszczypke z grecji) i caly w mszycach chyba za to roziowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 16.10.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Moja Datura już w pokoju nad garażem , podobnie jak Dipladenie . Na tarasie zostawiłam palmę ale ona teoretycznie mrozy do -18C ma wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 16.10.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 a gdzie mozna kupic takie ladniejsze datury? kremowe badz fioletowe? kiedys takie gdzies widzialam, bo te moje mutanty byly pojedyncze (kwiaty) i biale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 17.10.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 może to trochę nie w temacie ale ważne - uwaga na daturę, gdy ma się małe dzieci!!!! Datura jest BARDZO trująca - chodzi o nasiona! wystarczy kilka by doszło do zatrucia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts