Ew-ka 17.10.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ja mialam chyba jakiegos mutanta odziedziczona dzialke oblegaly biale datury w duzej ilosci, porozsiewane, a ze mam male dzieci to wyrywalam przez ostatnie 2 lata wszystkie bo kazda miala nasiona (chyba) takie zielone duze kulki z kolcamii. a dzialke mam piaszczysta na kampinoskiej wydmie, ziemia tragiczna, , i bez podlewania zadnego rosly i kwitly! jesteś pewna ,że to datura? widziałam takią roślinke u mojej cioci -trąby kwiatowe skierowane są ku górze i rozkwitaja tylko w pochmurne dni .....i na jesien mają nasiona -kulki z kolcami Ponoć bardzo niewymagajca roślina - i musze przyznać -efektowna ciotka obiecała mi nazbierać tych kulek -wiec w przyszłym roku zademonstruję -te śmieszną roślinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 17.10.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 moze i tak nie zwrocilam uwagi kiedy ma rozwiniete trabki, bo mi sie nie podobala a zwiniete uwazalam za paczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.10.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 glilka ma daturę właściwą, czyli jednoroczną, sianą z nasion. To roślina ruderalna, częsta w Polsce, rozmnażająca się przez samosiewy. W handlu wystepuja nasiona odmian uszlachetnionych, o róznokolorowych kwiatach, które choć są piękne, to śmierdzą niebywale. A to z kolei jest funkcją obronną przed zwirzętami żującymi. Rozmnaża się ją z nasion, które w formie kolczastej kuli, powstają po przekwitnięciu kwiatów. Odmiany drewniejące, wieloletnie obecnie mają nazwę brugmansia i one mają wielkie, pachnące kwiaty, ale w Polsce, nie zimują w gruncie! Rozmnażane z sadzonek pędowych, w ziemi lub w wodzie przyjmują się w 99% - jak żywotny chwast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 17.10.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 miala, miala, choc i w tym roku jeszcze gdzie niegdzie wyszly chcialam ta ladna ale boje sie ze sie male najedza, jak slimaki i inne muchy jedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.10.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Hmmm, raczej nie da się tego zjeść - nasiona i liście i lodygi są okropnie gorzkie !!!! tu jest dyskusja do datury " spożywczej- narkotycznej", czyli dziędzierzawy ))) https://talk.hyperreal.info/thread/309,4 można się pośmiać serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 17.10.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 dzis dostałem dwie piekne i wielkie datury dośc mocno przycięte troche nad tym ubolewam no ale cóż i pojawił sie problem gdzie je przezimowac z tego co tu czytam to nie w garażu no tylko że ja wszsytkie roślinki na strychu przechowywałem bo był nie ogrzewany piwnicy nie mam( no ujest ale ogrzewana gdyż stoi tam piec gazowy) no a na strych to z nią nie wejde bo za duża i za ciężka no i teraz co zrobić;/ może jednak do garażu i okryć od dolu styropianem a góre słomą lub jakomś włókniną co o tym myślicie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.10.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Z zimowaniem w garażu jest problem, bo otwarcie drzwi, gdy jest mróz powoduje skoki temperatur, a uśpione rośliny tego nie lubią.Datura pochodzi z ciepłych stref Am. Pd i lubi żyzne, wilgotne stanowiska- tam kwitnie przez cały rok.U nas, tylko lato jest dla niej okresem kwitnienia i ożywionej wegetacji. Z dwojga złego - otwierany garaż lub mieszkanie, wybrałabym jednak mieszkanie, o ile masz jakies chłodne, ciemne pomieszczenie ( ok. 5-10C) lub cieplejsze ( 15-20C). W tym ciepłym wznowi wegetacje, wypuści liście, może zawiąże kwiaty, ale wtedy będzie marnie kwitła w lecie. W ciepły, jasnym mieszkaniu, poprostu stworzysz jej warunki zbliżone do naturalnych, ale bez okresu spoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 20.10.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 A CO POWIESZ NA TO ŻE OKRYŁBYM JĄ SŁOMĄ ??? LUB JAKOMŚ WŁÓKNINĄ W GARAŻU NIE MAM RACZEJ LEPSZEGO MIEJSCA STRYCH ODPADA BO POPROSTU TAM Z NIĄ NIE WEJDĘ NIE WIEM KURCZE CO ZROBIC A NIE CHCE ŻEBY MI ZMARZŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.10.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 To roślina klimatu podzwrotnikowego, gdzie temperatury nigdy nie spadają poniżej zera. Ja jedną zamordowałam, wietrząc piwniczkę, wystarczyły 3 godziny , by lodowaty ciąg powietrza zmroził na amen 3 letnie drzewko brugmansii Ona nie przeżyje na dworze, nawet w słomianym chochole. Musi mieć temperaturę dodatnią, bo wegetacja cały rok trwa, choć w zimie jest w stanie półhibernacji - jak w narkozie, ale żyje i trzeba ją podlewać. Więc pozostaje Ci tylko mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 22.10.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 na dworze to wiem chodziło mi w garażu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.10.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 daimen, teraz chyba jeszcze za wcześnie żeby chować moje jeszcze w ogrodzie w gruncie później przenieś do piwnicy jeśli tam masz temp max 15, w garażu jak będą ostre mrozy jest ryzyko Jeśli się mocno przytnie daturę to ona później kwitnie. i tu bym Hanka dyskutowała zawsze bardzo mocno przycinałam i kwitły wcześnie, korzeniami też się nie przejmowałam wykopując z gruntu, siekałam łopatą. To chyba jednak sprawa odpowiednio wczesnego obudzenia tej rośliny. A niezdrewniałe pędy, które zostały po przycięciu wkładałam do ziemi w doniczki i na parapet w ciepłym miejscu/ u mnie strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 22.10.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 no jaj już schowałem wczoraj np było -1 a nie chce jej stracić jest cudowna poprostu tzn. są ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.11.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 dzisiaj ja też się niestety pożegnałam z moją ogrodową, jeszcze kwitnie resztkami sił co widać na załączonym obrazku, była wkopana w ziemię i chociaż pogoda byle jaka w tym roku dla datur kwitła pięknie takimi podwójnymi kwiatamihttp://images33.fotosik.pl/40/c100eea26ce9929am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.11.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Raju, ja chyba przez Ciebie dostanę zawału przed monitorem. Datury od miesiąca łyse jak kolano i w pralni śpią... A tu, jakieś ciepłe kraje pokazujesz dusiu. Czy Ty, aby w Polsce mieszkasz? A może zdjęcia są z oranżerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.11.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 i jeszcze narzekam... wiesz Haniu za ile miesięcy będzie wiosna???? poobcinałam ją dość mocno i już rozdałam wszystkie żeby mnie nie kusiło, niech się inni też pomęczą to jest jednak bardzo kłopotliwa roślina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.11.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Eeee, narzekacie. Tylko pół roku i znów będzie fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.11.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Raju, ja chyba przez Ciebie dostanę zawału przed monitorem. Datury od miesiąca łyse jak kolano i w pralni śpią... A tu, jakieś ciepłe kraje pokazujesz dusiu. Czy Ty, aby w Polsce mieszkasz? A może zdjęcia są z oranżerii? u mojego brata w Hanowerze też jeszcze kwitnie datura http://images26.fotosik.pl/107/f5bbc2752218265dm.jpg a moje łyse badyle już dawno schowane w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.03.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Już czas by przesadzać brugmansie do nowej ziemi i powoli przenosić do cieplejszego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 02.04.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 mam problem z mszycami na daturze mam mała sadzonkę w pokoju i po prostu od września walczę z mszycami na niej i nie mogę ich wytępić :/ a teraz na 1 mojej dużej również sie pojawiły ma ktoś może jakiś dobry sposób na pozbycie sie ich dotychczas stosowałem pałeczki substrala i decin bayerna jako oprysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.04.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Oprysk z szarego mydła"Roztworem szarego mydła o stężeniu 2% opryskuje się przeciwko mszycom. Należy użyć czystego, szarego mydła, najlepiej potasowego, bez dodatków. Mydło nadaje się do użycia, jeżeli jego roztwór wodny jest przezroczysty, bez osadu. Rozpuszczamy 150-300 g mydła w 10 litrach gorącej wody i opryskujemy bez rozcieńczenia po ostudzeniu. Działa nie tylko na szkodniki, ale również na owady pożyteczne - stosować w ostateczności!" http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Ochrona_roślin/Metody,_preparaty_handlowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts