Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, wiem - było setki razy, ale ..jak ktoś może niech podpowie.

Jutro kupuję kocioł olejowy (wpłacam pieniądze na kocioł - od marca podwyżki) Viessmann Vitola 200 z zasobnikiem 160l.

Zapotrzebowanie budynku na ciepło (w zależności od dokładności wyliczeń) - od 12kW do 15kW

Zakładam kupno kotła 18kW. Wiem, że kocioł poradzi sobie z c.o.

Instalator doradza, żebym kupił 22kW zamiast 18kW

Argumenty instalatora:

1. Przy tym typie kotła (m.in duża pojemność wody kotłowej >70l) i wodnym podłogowym w większości mieszkania takie przewymiarowanie nie wpłynie na koszty eksploatacji (kocioł będzie się włączał tak samo rzadko, będzie tylko pracował trochę krócej).

Twierdzi, że przy innym modelu kotła (Vitorond - pojemność wody w zasobniku ~15l) na pewno doradzałby pozostanie przy 18kW

2. Dla zasobnika 160l kocioł 18kW to zdaniem instalatora troszeczkę za mało - może (nie musi) być odczuwalny dyskomfort c.w.u.

3. Przy kotle 22kW komfort ciepłej wody nie jest zagrożony nawet w warunkach ekstremalnych (święta, przygotowanie potraw, goście w domu na kilka dni).

Trochę w tym racji (na mój chłopski rozum). Różnica w cenie kotła minimalna - na tym etapie nie istotna. Moja podstawowa wątpliwość - czy rzeczywiście zastosowanie 22kW zamiast 18kW nie wpłynie na zwiększenie kosztów ogrzewania (ilości zużywanego oleju?)

Czy ktoś wie? PLIZZ!!!

https://forum.murator.pl/topic/5301-czy-18kw-wystarczy-do-zasobnika-160l-pilne/

Dzieki VPS za podpowiedź (prawdę mówiąc spodziewałem się właśnie takiej odpowiedzi od Ciebie - jesteś konsekwentny w przekonaniach - i dobrze :smile:)

Rozmawiałem z czterema niezależnymi osobami technicznycmi w Viessmann (w kilku miastach). Rezultat: dwie osoby za zwiększeniem kotła 18kW do 22kW, dwie osoby przeciwne :grin:

Zdecydowałem się pozostać przy 18kW. Ostateczny argument dla mnie wynika z danych technicznych podawanych przez producenta:

wydajność ciągła zasobnika 160 dla ciepłej wody (podgrzanie do 45 st C) przy zasilaniu 17kW: 417l/h; przy 20kW: 490l/h

wydajność ciągła ciepłej wody (podgrzanie do 60 st C) przy zasilaniu 15kW: 258l/h; przy 23kW: 396l/h

Parametry uzyskiwane przy ~18kW są dla mnie wystarczające.

Zakładam, że nagrzany zasobnik powinien wystarczyć na ~trzy prysznice lub ~jedną wannę. Ponowne nagrzanie całego zasobnika 160l do temp 60 st. C to dla 15kW: 34 minuty, dla 23kW: 26 minut.

https://forum.murator.pl/topic/5301-czy-18kw-wystarczy-do-zasobnika-160l-pilne/#findComment-74861

On 2003-02-26 17:40, am wrote:

...

Rozmawiałem z czterema niezależnymi osobami technicznycmi w Viessmann (w kilku miastach). Rezultat: dwie osoby za zwiększeniem kotła 18kW do 22kW, dwie osoby przeciwne :grin:

...

Pozostał Ci jeszcze telefon do przyjaciela :grin:

https://forum.murator.pl/topic/5301-czy-18kw-wystarczy-do-zasobnika-160l-pilne/#findComment-75022

Gratuluję decyzji, trzeba pamiętać, że podawana moc kotła jest to moc maksymalna i tylko przez krótki czas wykorzystywana, w pozostałym okresie w dużym kotle zwiększa się znacznie zużycie paliwa a to nie wpłynie na poprawę budżetu.

Z zasady nie zwiększa się mocy kotłów jednofunkcyjnych (a o taki chyba chodziło)

https://forum.murator.pl/topic/5301-czy-18kw-wystarczy-do-zasobnika-160l-pilne/#findComment-75328