am 25.02.2003 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Wiem, wiem - było setki razy, ale ..jak ktoś może niech podpowie. Jutro kupuję kocioł olejowy (wpłacam pieniądze na kocioł - od marca podwyżki) Viessmann Vitola 200 z zasobnikiem 160l. Zapotrzebowanie budynku na ciepło (w zależności od dokładności wyliczeń) - od 12kW do 15kWZakładam kupno kotła 18kW. Wiem, że kocioł poradzi sobie z c.o. Instalator doradza, żebym kupił 22kW zamiast 18kWArgumenty instalatora:1. Przy tym typie kotła (m.in duża pojemność wody kotłowej >70l) i wodnym podłogowym w większości mieszkania takie przewymiarowanie nie wpłynie na koszty eksploatacji (kocioł będzie się włączał tak samo rzadko, będzie tylko pracował trochę krócej). Twierdzi, że przy innym modelu kotła (Vitorond - pojemność wody w zasobniku ~15l) na pewno doradzałby pozostanie przy 18kW2. Dla zasobnika 160l kocioł 18kW to zdaniem instalatora troszeczkę za mało - może (nie musi) być odczuwalny dyskomfort c.w.u.3. Przy kotle 22kW komfort ciepłej wody nie jest zagrożony nawet w warunkach ekstremalnych (święta, przygotowanie potraw, goście w domu na kilka dni). Trochę w tym racji (na mój chłopski rozum). Różnica w cenie kotła minimalna - na tym etapie nie istotna. Moja podstawowa wątpliwość - czy rzeczywiście zastosowanie 22kW zamiast 18kW nie wpłynie na zwiększenie kosztów ogrzewania (ilości zużywanego oleju?)Czy ktoś wie? PLIZZ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 26.02.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Posłuchałbym instalatora. Jeśli mała moc na CO np 12-15kW to zasobnik dobrze byłoby mieć wiekszej pojemności. W przypadku olejaka radziłbym 22kW i zasobnik 160l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 26.02.2003 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Dzieki VPS za podpowiedź (prawdę mówiąc spodziewałem się właśnie takiej odpowiedzi od Ciebie - jesteś konsekwentny w przekonaniach - i dobrze ) Rozmawiałem z czterema niezależnymi osobami technicznycmi w Viessmann (w kilku miastach). Rezultat: dwie osoby za zwiększeniem kotła 18kW do 22kW, dwie osoby przeciwne Zdecydowałem się pozostać przy 18kW. Ostateczny argument dla mnie wynika z danych technicznych podawanych przez producenta: wydajność ciągła zasobnika 160 dla ciepłej wody (podgrzanie do 45 st C) przy zasilaniu 17kW: 417l/h; przy 20kW: 490l/h wydajność ciągła ciepłej wody (podgrzanie do 60 st C) przy zasilaniu 15kW: 258l/h; przy 23kW: 396l/h Parametry uzyskiwane przy ~18kW są dla mnie wystarczające. Zakładam, że nagrzany zasobnik powinien wystarczyć na ~trzy prysznice lub ~jedną wannę. Ponowne nagrzanie całego zasobnika 160l do temp 60 st. C to dla 15kW: 34 minuty, dla 23kW: 26 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 On 2003-02-26 17:40, am wrote: ... Rozmawiałem z czterema niezależnymi osobami technicznycmi w Viessmann (w kilku miastach). Rezultat: dwie osoby za zwiększeniem kotła 18kW do 22kW, dwie osoby przeciwne ... Pozostał Ci jeszcze telefon do przyjaciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 27.02.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Gratuluję decyzji, trzeba pamiętać, że podawana moc kotła jest to moc maksymalna i tylko przez krótki czas wykorzystywana, w pozostałym okresie w dużym kotle zwiększa się znacznie zużycie paliwa a to nie wpłynie na poprawę budżetu. Z zasady nie zwiększa się mocy kotłów jednofunkcyjnych (a o taki chyba chodziło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts