Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Czy ktoś może coś powiedzieć o systemach nawadniających ogrody?

Mój ogród ma ok. 800m2 i zastanawiam się nad kosztami i opłacalnością montażu takiego systemu.

Czy ktoś może powiedzieć coś o firmach które produkują takie systemy, montują je, a może da radę przy odrobinie wprawy zamontować taki system samemu?

Czy taki system trzeba montować dosyć szybko(w najbliższym czasie będę nawoził ziemię do ogrodu), czy nie ma to specjalnego znaczenia.

Użytkowników takich systemów (i nie tylko) proszę o opinie.

Pzdrw

Artur

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że w Stanach jest to powszechny sposób nawadniania ogrodów - jest to również sporo tańsze (akcesoria) niż u nas - ale cóż to trochę daleko :smile:. POszukam i postaram się podać adres strony Internetowej firmy ze Stanów, która (przynajmniej kiedyś) bezpłatnie wykonywała projekt takiej instalacji (oczywiście wszystko w sieci Internet - nie trzeba lecieć na miejsce :smile:)

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
racja w Usa kazdy w ogrodzie ma systemy nawadniajace. Wg mnie jest to bardzo fajne i komfortowe rozwiazanie. W Usa wielka popularnoscia cieszy sie firma rain bird. strona http://www.rainbird.com Z tego co sie zorienotowalem na stronie sa tez oddzialy w europie, a wiec znacznie blizej niz usa. Na stronie mozna wyliczyc sobie ile potrzebnych jest zraszaczy na dzialke. pozdrawiam ninja

czesc 1938. czy mozesz cos wiecej napisac o tym systemie do podlewania, jakiej firmy jest system, ile masz spryskiwaczy, jakie ogdleglosci, jak gleboko masz polozene weze z woda, czy masz do tego jakisc programator , itp. Oczywiscie jeszcze najwazniesze, czy mozesz podac namiar na ta firme??? pozdrawiam

firma nazywa się dropimex (chyba?), trzeba skręcić z łopuszańskiej w jutrzenki, jadąc jutrzenki będzie po prawej stronie, trzeba uważnie obserwować bo jest trochę schowana; jeżeli chodzi o nasz system to mamy 2 średniej wielkości zraszacze i jeden duży, nie pamiętam jakie miały symbole, dobierając trzeba wziąć pod uwagę grubość rury doprowadzającej wodę do ciśnienia wody w zraszaczach, ale to wszystko podpowiedzą ci pracownicy; w zależności od rozległości ogodu może być potrzebnych kilka sekcji rozdzielających wodę, my mamy tylko jedą, sterowane jest to elektronicznie, ustawiliśmy tylko w jakich godzinach i na jak długo ma się włączać; jeżli chodzi o głębokość to my mamy na około 20-30cm ale trzeba wtedy uważać już raz zdarzyło się nam przeciąć łopatą;

• 2 weeks później...
Nie wiem czy u nas juz to sie przyjela ale w USA sa bardzo popularne czujniki ruchu ktore wlaczaja system nawadniajacy w przypadku pojawienia sie kogos niepowolanego chocby zlodzieja roslin , oczywiscie spryskiwacze unosza sie nad ziemie tylko w czasie podlewania tak ze kosic mozna bez problemu

• 1 month później...

Właśnie się przymierzam do nawadniania automatycznego. Rok temu robilem takie rozeznanie. Rzeczywiście najłatwiej trafić na Gardenę; jest rozreklamowana i można ją kupić w każdym hipermarkecie budowlanym. Niestety jest stosunkowo droga. Są też inne: Taro, Irritrol, Hunter. Ja bym optował przy Hunterze. Mała awaryjność i niezbyt drogi. Dla przykładu podam, że rura 50m 3/4 cala u Gardeny kosztuje ok. 250zł, a u Huntera coś koło 75 zł. Jest różnica - nie? Co do urządzeń bardziej złożonych cena się wyrównuje. Nikt nie powiedział, że trzeba mieć wszystko jednego producenta; trzeba trochę pogłówkować. :smile:)

Nawadnianie automatyczne zaczynamy od szkicu działki. Trzeba nanieść wszystkie roślinki, które są lub będą nawadniane. Potem można samemu obliczyć i zaplanować układ, ale to dosyć trudne jeśli chce się optymalnie wykorzystać możliwości systemu. Ja bym tu nie kombinowal i dał to specjalistom. Z tego co wiem robią to za darmo.

pzdr.

• 3 years później...
Witam.

Mam pytanie, czy ktoś ma jakieś informację ile trzeba zainwestować w system nawadniania trawnika wykonując go samemu. Trawnik dopiero będzie zakładany a ogród to jakieś 800-900 m2.

Pozdrawiam

Paweł

Mam instalacje huntera ktora sam zakladalem jak chcesz znac szczgly to pisz

pozdro

Witam.

Mam pytanie, czy ktoś ma jakieś informację ile trzeba zainwestować w system nawadniania trawnika wykonując go samemu. Trawnik dopiero będzie zakładany a ogród to jakieś 800-900 m2.

Pozdrawiam

Paweł

Mam instalacje huntera ktora sam zakladalem jak chcesz znac szczgly to pisz

pozdro

Witam

Ja też mam w planach nawadnianie trawnika około 500-600m2 i zapewne byłoby wielu chętnych żeby poznać szczegóły, może napisz coś na ten temat na forum

Pozdrowienia

• 3 months później...
  • 8 months później...

Mam wodę z sieci miejskiej o barametrach 1,8 do 2,0 barów i kubełek 10 litrów napełnia w 32 sekundy. Czy są jakieś normy, które by określały jakie powinny być minimalne parametry wody dostarczanej z wodociągu miejskiego? Wychodzi mi, że przy takich parametrach to na każdy zraszacz powinien być osobny segment podłączeniowy...

Czy ktoś ma doświadczenie w zakresie takich parametrów z wodociągu? Czy to normalka czy po prostu trzeba walczyć z dostawcą?

Andrzej