Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

można zamontować zawór dopuszczający wodę do zbiornika zawsze to pewna forma automatyki i nie trzeba będzie pilnować przy napełnianiu poziomu wody w zbiorniku
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

można zamontować zawór dopuszczający wodę do zbiornika zawsze to pewna forma automatyki i nie trzeba będzie pilnować przy napełnianiu poziomu wody w zbiorniku

ale wtedy ujęcie wody musi być zawsze na ON i trzeba to "spiąć" razem. Według mnie im mniej elektroniki tym mniej awarii. Zbiornik jest duży więc raz na jakiś czas będę dolewał. Jak braknie wody pompa się wyłączy.

nie myślałem o elektronice tylko o czymś takim jak jest w centralnym ogrzewaniu do automatycznego uzupełniania wody , a elektronikę i tak musisz zamontować

sterownik , elektrozawory , czujnik deszczu i jak patrzę na dzisiejszą pogodę to przydałby się również czujnik wiatru

Witam

Sam jestem w trakcie zakładania systemu nawadniania ale postaram się odpowiedzieć na te tematy które wiem .

Jeżeli chodzi o stronę Gardeny to jest jasno wszystko opisane jak planować rozmieszczenie zraszaczy , wystarczy zastosować inne zraszacze . Gardeny odradzam mój popsuł się po dwóch sezonach , poza tym można kupić lepsze i tańsze

Nie sądzę, żeby można było zastosować inne, bo przecież będą miały inne parametry. Mnie interesują głównie kroplowniki. Ciekawe, czy też się psują?

Przy zastosowaniu zaworów odwadniających ( ja spotkałem się tylko z zaworami przy zraszaczach ) musisz zwrócić uwagę na zachowanie odpowiedniego spadku w kierunku zaworu , z reguły nie ma idealnie równego terenu i jest to trudne do wykonania a może okazać się że studzienka będzie zakopana 1m pod ziemią

Gardena ma studzienki zasilające z takimi zaworami. Służą do zrobienia mini rurociągu, do którego można się wpinać w odległych miejscach ogródka, żeby nie latać z wężem. Od tego zacznę, a potem spróbuję rozbudować.

Studzienka musi być zrównana z powierzchnią, więc nie ma manewru w dół. Chyba, że są jakieś przedłużki. Z samym zachowaniem spadku nie widzę problemu - wbić paliki w rowku i odznaczyć poziom szlaufwagą.

Nad studnią myślę ale to kolejne koszty i zmasakrują mi działkę :evil:

Na czym polega to masakrowanie?

Witam

Dokładnie to popsuł mi się zraszacz Gardeny T 380 ponieważ nie mogłem uzyskać konkretnej odpowiedzi jaki system wybrać kupiłem zraszacze gardeny , Elgo i Rain Bird do testowania dwa ostatnie funkcjonują bez najmniejszych problemów z czego Rain Bird moim zdaniem jest łatwiejszy do regulacji

Z tym zakopywaniem studzienek to był z mojej strony żart :oops:

pozdrawiam

Studzienki Gardeny są tanie ale to tandeta. Wątpię aby plastikowe zawory długo wytrzymały. Rain Bird ma w swojej ofercie wykonane ze zdecydowanie lepszego materiału z gwintowanym przyłączem pod spodem i metalowym zaworem kulowym. Niestety kosztują około 100 pln netto.

Według fachowca, z którym miałem kontakt zdecydowanie lepiej przedmuchać instalację niż projektować ze spadkiem do zaworów spustowych.

Generalnie cała instalacja i zasada działania wydaje się bardzo prosta.

Przygotowanie projektu zajęło 15 minut rozmowy i wypisanie potrzebnych elementów. Dla porównania całość na Rain Bird:

- system z 3 sekcjami ( dwie sekcje 5+4 zraszacze Rain Birg 5004 regulowane + sekcja do kropelkowego podlewania )

- sterownik do 4 sekcji + czujnik deszczu

- 3 elektrozawory, pompa z zabezpieczeniem + rury i osprzęt

Wyszło około 3.000 brutto przed negocjacjami. :)

To tak z grubsza.

pzdr

hmmm, a znacie może taka hurtownię w Poznaniu? Mam pompę, wykopane zraszacze RainBird i centralkę (działka miala przed budową system nawadniający). Potrzeba mi projektu i reszty elementów, złożymy sami.
hmmm, a znacie może taka hurtownię w Poznaniu? Mam pompę, wykopane zraszacze RainBird i centralkę (działka miala przed budową system nawadniający). Potrzeba mi projektu i reszty elementów, złożymy sami.

http://www.bonita.com.pl, hurtownia na podolanach, firma na starym rynku kolo sphinxa na pietrze. po graty mozesz od razu walic do hurtowni, strone ww maja dobra (sklep).

http://www.bonita.com.pl, hurtownia na podolanach, firma na starym rynku kolo sphinxa na pietrze. po graty mozesz od razu walic do hurtowni, strone ww maja dobra (sklep).

dzięki, a gdzie walić najpierw żeby mi rozrysowali czego potrzebuję?

Ja zastosowałem zraszacze wynurzalne Elgo-Lego,kupione w Casto , tu mozna sobie poczytać o systemach i projektowaniu: http://www.floraland.pl/programy.php?program=elgo

rury i linię kroplującą kupiłem w firmie Irriga w Warszawie, maja też niezłą stronę , całosć przy własnej robociźnie wyszła naprawdę niedrogo. Do małego ogrodu 250m jak u gospie to przy dobrej wydajności źródła wody starczy z powodzeniem jeden obwód i cała inwestycja to kilkaset złotych . Od biedy tymczasowo można zastosowac kupiony w Lidlu programator na kran za kilkadziesiąt złotych :wink:

Czy faktycznie dać sobie siana z tym odwodnieniem? W sobote zainstalowałem na pierwszej lini odwadniającej i tam gdzie wziemi jest ten zaworek garedeny robi się giagantyczna kałuża. Podczas pracy zraszaczy woda z zaworku sie nie leje, dopiero gdy zakręcę krtan. A moze cos zle zrobilem?
Napiszcie, proszę, jakie elementy trzeba koniecznie kupic i zakopac w ziemi przed zalozeniem trawnika aby w przyszlosci, montując kompletny system, jak najmniej zniszczyć trawę. Planujemy w najblizszym czasie wysiac trawę na większej części działki (trawnik okolo 500 m2, ogród 800 m2). Oczywistym jest że trzeba położyć rury główne...
Napiszcie, proszę, jakie elementy trzeba koniecznie kupic i zakopac w ziemi przed zalozeniem trawnika aby w przyszlosci, montując kompletny system, jak najmniej zniszczyć trawę. Planujemy w najblizszym czasie wysiac trawę na większej części działki (trawnik okolo 500 m2, ogród 800 m2). Oczywistym jest że trzeba położyć rury główne...

zrobić projekt i wkopać wszystkie rurki. podłączenia, pompy i programator można zamontować później.

pzdr.

• 2 weeks później...

Amber,

to i ja bardzo proszę o namiar na zraszacze na priva. Dzięki wielkie z góry!

Przy okazji, macie jakąś sprawdzoną firmę z Krakowa lub okolic, która wykonuje nawodnienie?