Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ekipe ;D

Chlopaki szukam kogos ogarnietego z nawadnianiem

I tu ze mna jest temat prosty boo

Po co mam placic jakiejs firmie ktora bierze duza zlotowe za wszystko jak moge kogos porwac z forum i zrobic to w mniejszej kwocie a jak widze po postach zrobic to dobrze i dac zarobic komus kto mi pomoze

Napic sie na zakonczenie whisky w milym towarzystwie i cieszyc sie nawodnieniem

Bede chcial odprowadzic deszczowke w zbiorniki i ta wode wykorzystac

Mam okolo 600m2 trawnika

Dajcie znac na [email protected] czy ktos sie pisze na skompletowanie nawodnienia

Miejscowka okolice Kalisza Wlkp

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

mam pytanie zaczynam robić nawadnianie ogrodu, pobór wody ze studni głębinowej do hydroforu 500 litrów i dalej na elektrozawory. Po drodze z pompy do elektrozaworów jest separator piasku i filtr 120 mesh. Na hydroforze jest ustawione ciśnienie od 2,6 bara (załączenie pompy do 4 bar wyłączenie pompy. Zrobiłem test wydajności i przy ciśnieniu 2,6 bara pompa podawała 40litrów na minute bez spadku ani wzrostu ciśnienia. Obliczyłem sobie że każda sekcja będzie miała następujące wydatki:

- sekcja 1 27,64 l/m (ilość zraszaczy 6) teren płaski

- sekcja 2 28,52 l/m (ilość zraszaczy 5) teren se spadkiem

- sekcja 3 27,74 l/m (ilość zraszaczy osiemnaście) teren 50% ze spadkiem 50% płaska

- sekcja 4 27,70 l/m (ilość zraszaczy 5) teren ze spadkiem

Zraszacze Hunter MP rotator, czy ktoś może robił nawadnianie z pompy głębinowej + hydrofor. Czy układ z moimi wyliczeniami będzie działać.? Proszę o pomoc. Rura od hydroforu do elektrozaworów PE32, od elektrozaworów również PE32, odejścia pod zraszacze PE20.

pozdrawiam

Mariusz

Prawdopodobnie by to zadziałało ale nie próbowałem. Tylko z przy samej pompie podczas nawadniania ona cały czas by się włączała a tu chodzi żeby to ogranicznyć.
Ja mam u siebie nawadnianie ze zbiornika podziemnego, jest w nim pompa głębinowa wsadzona (omnigena 5000 automat - sama się włącza jak jest pobór), sprawdza się super

Robiłem nawadnianie pompa głębinowa z hydroforem. Ciśnienie na hydroforze 2,5 - 5,0bar. Wydatek wody na zraszaczach ustawiony tak, żeby pompa nie mogła nabić ciśnienia do 5bar. W ten sposób pompa pracuje przez cały czas nawadniania bez wyłączania.

Nie dało się tego zrobić do linii kroplujących ze względu na zbyt dużą wydajność pompy i mały wydatek wody na liniach.

Dzień dobry.Mam pytanie do użytkowników sterownika Hunter.Czy jeśli przekręcę pokrętło na Off i będę chciała włączyć po jakimś czasie to wcześniejsze ustawienia nawadniania automatycznie zostaną przywrócone?Może to banalne pytanie ale to mój pierwszy kontakt z nawodnieniem Dziękuję i pozdrawiam
  • 2 weeks później...
Witam,

mam pytanie zaczynam robić nawadnianie ogrodu, pobór wody ze studni głębinowej do hydroforu 500 litrów i dalej na elektrozawory. Po drodze z pompy do elektrozaworów jest separator piasku i filtr 120 mesh. Na hydroforze jest ustawione ciśnienie od 2,6 bara (załączenie pompy do 4 bar wyłączenie pompy. Zrobiłem test wydajności i przy ciśnieniu 2,6 bara pompa podawała 40litrów na minute bez spadku ani wzrostu ciśnienia. Obliczyłem sobie że każda sekcja będzie miała następujące wydatki:

- sekcja 1 27,64 l/m (ilość zraszaczy 6) teren płaski

- sekcja 2 28,52 l/m (ilość zraszaczy 5) teren se spadkiem

- sekcja 3 27,74 l/m (ilość zraszaczy osiemnaście) teren 50% ze spadkiem 50% płaska

- sekcja 4 27,70 l/m (ilość zraszaczy 5) teren ze spadkiem

Zraszacze Hunter MP rotator, czy ktoś może robił nawadnianie z pompy głębinowej + hydrofor. Czy układ z moimi wyliczeniami będzie działać.? Proszę o pomoc. Rura od hydroforu do elektrozaworów PE32, od elektrozaworów również PE32, odejścia pod zraszacze PE20.

pozdrawiam

Mariusz

Ja mam podobnie zrobione, pompa o wydajności max 70l/min, więc zapewne po hydroforze jest ok 50l /min. Zbiornik mam 300l z napowietrzeniem, (bez membrany). Mam 6 sekcji po 6-8 armatek + obwód orplujących, wg projektu zapotrzebowanie 20-30l /min. Przy jednym obwodzie załączonym wszystko dizała jak należy, hydfrofor pracuje w zakresie 3-5barów, odpala się i wyłącza. Przy dwóch odpalonych, jest praktycznie na styk, przy 3 skecjach ciśnienie spada (tak się bawiłem i sprawdzałem). Przy kropli jest największy wydadek i hydrofor ledwo podbija ciśnienie.

Zasilanie sekcji to PE32, armatek PE25.

Jedyny problem który mam, to przy znacznie większym obciążeniu hydrofora mam problem, że podnosi mi się poziom wody względem powietrza.

• 4 weeks później...

Krótki szkic sytuacyjny;

Działka 1300m2. Na niej dom o pow. zabudowy ok.100m2, garaż o pow. zabudowy ok. 60m2, ścieżki kamienne, trawnik ok. 60m2, warzywniak ok. 150m2. Wliczając trawnik, ziemi do podlewania będzie pi x drzwi ok. 600m2. Instalację nawadniania chciałbym dobrej jakości, nieawaryjną ale z prostym sterowaniem, bez fajerwerków, raczej Rainbird lub Hunter. Zasilanie może być z wodociągu miejskiego, ewentualnie z istniejącej studni-jeśli pozwoliłaby wydajność. Ogródek jest w trakcie "tworzenia", oceniam tak na 50%, najwyższy czas wykonać nawadnianie, podlewanie zabiera zbyt dużo czasu.

Jako że tego czasu mało i zdrowie coś ostatnio nieco słabowate, chciałbym znaleźć jakiegoś solidnego wykonawcę tego nawadniania.

Jeśli ktoś z forumowiczów z "branży" w nieodległej przyszłości miałby trochę czasu na to wykonanie, to poprosiłbym o wiadomość na priv. Oczywiście szacunek pi x drzwi, osobno za materiały, osobno za wykonanie. Wiadomo że bliższe szacunki po obejrzeniu planu lub na żywo.

Z góry dziękuję.

• 3 weeks później...

Ponieważ muszę tymczasowo zrezygnować z podlewania ze studni na rzecz wodociągu, mam pytanie czy moje założenia są prawidłowe?

Pow. w arach 4.76

m3 wody na ar na podlewanie 1.5 - gleba trochę piaszczysta

podlewania/tydzien 3

tyg. podlewania 30 - zakładam kwiecień do października (7/12*52)

współczynnik. 0.7 - pamiętam, że w którymś z tematów w tym dziale podawany był ten współczynnik. Chodziło o to, że ze względu na deszcz część podlewań będzie pomijana.

Razem po przemnożeniu wszystkiego daje 450m3 wody/sezon

Przejrzałem jeszcze raz podręcznik Huntera i tam podają do 50mm wody na tydzień, czyli 5m3/ar/tydzień. Wg yr.no u mnie jest ok 53 dni deszczowych w miesiącach kwiecień-październik, co daje współczynik 0.75. Suma sumarum daje to ok 540m3/ na sezon. +/-10%. Pozostaje mi tylko przekonać się jak to będzie w rzeczywistości. Edytowane przez agb
Mam sterownik Huntera. Wcześniejsze ustawienia nawadniania pozostaną po wybraniu"Off". U mnie pozostają nawet po pół-rocznej przerwie na zime, i braku zasilania na cały ten okres.
Czy ktoś*chciałby się*podjąć wykonania systemu nawadniania półautomatycznego na 550m2? 20 km na wschód od Wwy. A może macie kogoś*sprawdzonego? As soon...
Czy macie problem z zażelazioną wodą w systemie automatycznego nawadniania ? U mnie występuje dziwne zjawisko brązowienia miescowego trawy. Trawa nie usycha ale nabiera koloru brązowo-czerwonego. Nie wiem czy przyczyny szukać w zażelazionej wodzie ze studni głębinowej (40m), czy powodem może być zbyt duża dawka wapna posianego na wiosnę i jego reakcja z nawozem azotowym ?