amber 30.05.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Możesz ewentualnie pomyśleć o pompie głębinowej ale w Twoim przypadku popsucie pompy jest bardzo realne . Wracając do poprzednich pomp to taką pompę można zamontować np. w skrzynce od elekrtozaworów trzeba sprawdzić tylko czy się zmieści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 30.05.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Dzięki już wiem jak ją zamontuje. Będzie ciasno ale powinno dać się jakoś w studzience zamontować. Ostatnie pytanko. Z tych dwóch pomp która lepsza będzie w tym przypadku???Ta Einhell 900W 4,8bar i 3100l/h czy może tą, chyba jakas polska WZ750 7,8bar i 2900l/h? dzięki za porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.05.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Proponuję 4,8 bara ta druga daje za duże ciśnienie mogą być kłopoty z rurami i zraszaczami . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 08.06.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witam Planuje wykonać w miarę prosty system nawadniania ogrodu... System ten ma składać się z linii kroplującej pod tujami wzdłuż ogrodzenia i na wyspach obsadzonych krzewami ( tak jak na zamieszczonym obrazku) oraz z sieci zraszaczy nawadniających trawę na pozostałym terenie ( zraszacze wynużające się pod wpływem ciśnienia). Posiadam już hydrofor z pompą o wydajnosci 150l/min dajaca max. 6 atmosfer. Problem mam z prawidłowym rozprowadzeniem rur do podłączenia tego systemu, tzn. jak dobrać grubość tych rur i ile sekcji powinno rozchodzić się po terenie, tak aby w każdej sekcji było odpowiednie ciśnienie. Może jakiś znawca tematu zechce podzielić się ze mną swoją wiedzą, za wszelkie uwagi i sugestie będę bardzo wdzięczny http://img193.imageshack.us/img193/3355/planogrodu.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 08.06.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 http://forum.muratordom.pl/jaki-system-nawadniania,t160648.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 09.06.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 WitamI dziękuję za zainteresowanie....Chyba zdecyduję się na system firmy Hunter fajne zraszacze wysowane z regulacją zasięgu,regulowany zakres pracy od 40-360 stopni z możliwością zamontowania dowolnej dyszy.Nie znalazłem jednak rur o większej srednicy ktorą możnaby zastosować jako rurę główną a przy okazji jaka powinna być średnica takiej rury?I jeszcze jedno pytanie ile zraszaczy tego typuhttp://www.hunterpolska.pl/hunter_pgj,_,s,_s,_a.phpmogłbym połączyć w jednej sekcji aby ciśnienie na każdym zraszaczu było odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 09.06.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Zanim zaczniesz wylicznie ile zraszczy , jakie zraszacze zacznij od wody.Czy hydrofor służy tylko do nawadniania czy do domu i nawadniania jeżeli do domu to jakiej średnicy jest rura do której podłączysz cały system jeżeli 1/2 cala to zapomnij o nawadnianiu bez przeróbek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 09.06.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Zanim zaczniesz wylicznie ile zraszczy , jakie zraszacze zacznij od wody. Czy hydrofor służy tylko do nawadniania czy do domu i nawadniania jeżeli do domu to jakiej średnicy jest rura do której podłączysz cały system jeżeli 1/2 cala to zapomnij o nawadnianiu bez przeróbek . Witam Hydrofor slużył będzie wyłącznie do nawadniania zbiornik 280l, ciśnienie myślę ustawić na zakres 2,5 - 4 atm. Natomiast wejście jak i wyjście z hydroforu to rura o średnicy zewnętrznej 34mm...to chyba wiecej niż 1 cal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 09.06.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Ciśnienie ustaw na 4,5 - 4 atm. przy tak dużej rozpiętości ciśnienia będziesz miał taki efekt że przy dolnej granicy zasięg zraszacza będzie wynosić 5-6 m a przy górnej 11-12 m . U Ciebie nie obejdzie się bez zraszaczy statycznych a to daje minimum 2 sekcje . Podaj więcej wymiarów od lewej strony: od ogrodzenia do tarasu , wymiary tarasu , od budynku do klombu po lewej i prawej stronie ,wymiary klombów po ogrodzeniu , odległość między klombamimoże będę w stanie coś zaproponować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 09.06.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 WitamZmodyfikowałem trochę plan ogrodu i naniosłem wymiary tak jak kolega amber prosił.... http://img266.imageshack.us/img266/1665/planogrodu1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 09.06.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Przecież tutajhttp://www.hunterpolska.pl/pliki/instrukcje_pl/Podrecznik_Instalacji.pdfjest wszystkoRurę weź 32 mm, czy zamiast PGJ nie lepsze byłyby PGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 09.06.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Proszę o wymiary na górze rysunku i z prawej strony tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 09.06.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Proszę o wymiary na górze rysunku i z prawej strony tarasu http://img189.imageshack.us/img189/1665/planogrodu1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 09.06.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 wstępnie się uporałem potrzeba 5 szt. zraszaczy PGP i 9 szt. zraszaczy statycznych , trzy sekcje jedna na rotacyjne druga na statyczne trzecia na linię kroplującą podaj mi swojego maila na PW to prześlę CI moją propozycję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 09.06.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 4-5 PGP podleje wszystko Jednak 4, przy założonym zasięgu 9 m (z dyszą czerwoną nr 5 aż nadto) http://www.ats.pl/~piotrw/Graphic1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 10.06.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Nie do końca przy 4 zraszacach będziesz miał obszary słabo nawodnione lub wcale jeżeli pojawi się lekki wiaterek ponadto po co podlewać miejsca gdzie działa linia kroplująca i jest taras , zraszacze ustawia się tak że że jeżeli ma zasięg 10 m. to następny jest oddalony od niego o ok. 10 m. to daje gwarancję równomiernego nawodnienia . Ja zrobiłem w jednym miejscu u siebie podobnie jak Ty i teraz muszę dołożyć zraszacz bo jest kicha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 10.06.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam Panie Panda wszystko fajnie tylko nie wiem czy sasiedzi będą zadowoleni jak moje zraszacze będą sięgały pod ich drzwi wejściowe.... Myślę ze trzebaby zastosować zraszacze o mniejszym zasięgu i niektore o zakresie pracy 180 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 amber - Z całym szacunkiem ale piszesz jak mój niedoszły wykonawca który na pół hektarową działkę wyliczył kilkadziesiąt różnych typów zraszaczy (bo tutaj drzewo a tam kamyk, tam zawadzi o linię kroplującą a tam sięgnie na podjazd). Jakie to ma znaczenie że pokrywa się z linią kroplującą, rośliny od tego nie zgniją. Tarasu nie chcę podlewać, od tego są ustawienia kątów. Wiaterek - jeśli adam998 mieszka tam gdzie "czwórka" wieje non stop to może mieć znaczenie, przy lekkim wiaterku jest zapasu 2 metry (PGP ma zasięg 11 metrów). Bez przesady, tam będzie trawnik i to co proponuję zupełnie starczy. To ma być tanio, miło i przyjemnie No chyba że robić system do chwalenia się sąsiadom - "mercedesa tutaj zakopałem" adam998 - Przede wszystkim to na forum PANÓW nie ma. Instrukcję do PGP czytałeś? Kąt pracy jest regulowany, postaw w środku każdego kółka punkcik i pociągnij kreskę (wzdłuż płotu, wzdłuż tarasu). Ten metrowy pasek (niepodlewany) po lewej stronie też da się podlać, Hunter ma takie zabawki lejące po prostokącie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 10.06.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 fakt faktem projekt ma być tani i prosty... projekt pandy jak by zraszacze wyregulować tak jak piszesz mógłby sie nawet sprawdzić właśnie stworzyłem swój projekt proszę o opinie i wskazówki http://img171.imageshack.us/img171/1665/planogrodu1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 fakt faktem projekt ma być tani i prosty... projekt pandy jak by zraszacze wyregulować tak jak piszesz mógłby sie nawet sprawdzić właśnie stworzyłem swój projekt proszę o opinie i wskazówki Naćkane. Jeśli tuje mają być podlewane to linia kroplująca musi zostać, zraszacze w tujach nie zdadzą egzaminu (ich pierwszy rząd wyłapie wodę). Są puste pola - stawiaj zraszacze w kątach. Jakie chcesz dać zraszacze o zasięgu 6 metrów? Jeśli wyspa (prawy dolny róg) będzie bez krzaków to daj zraszacz w tym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts