yurec 05.07.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Powiem tak:jeśli masz kran 1/2" zapomnij o zraszaczach statycznych, mogą być MP ROTATOR lub dynamiczne, na pewno kilka sekcji- nie jedna i więcej zraszaczy.jak możesz przerobić dojście wody to co innego ale i tak więcej zraszaczy j/wi myślę że na jednej sekcji będzie kiepsko. Ochotę co dzień można mieć na prysznic, trawnikowi to nie jest potrzebne (może poranny prysznic na trawniku?) i w jakim celu wstawać o 4-6 rano i pilnować podlewania?? no co prawda różnie bywa.. może ktoś lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 05.07.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Dzieki za szybkie odpowiedzi Z tego co wnioskuje, to najrozsadniejszym rozwiazaniem bylaby zmiana ujscia wody z 1/2'' na 1''. Dopiero na tej podstawie bede mogl robic sprawnie dzialajace nawodnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 05.07.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Od tego trzeba zacząć , później zraszacze , podział na sekcje , wkopanie rurek , podłączenie wszystkich elementów i gotowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 06.07.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Z tego co wnioskuje, to najrozsadniejszym rozwiazaniem bylaby zmiana ujscia wody z 1/2'' na 1''. Dopiero na tej podstawie bede mogl robic sprawnie dzialajace nawodnienie... I tak będzie najlepiej, tylko wywal ten rysunek i zrób od nowa. Jak zresztą pisał Amber zraszacze muszą się kryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 06.07.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dzieki, rysunek moze nie jest najlepszy poniewaz nie jestem profesjonalista i zajmuje sie tym zagadnieniem od tygodnia... Prosze pomozcie mi z tym rysunkiem. Jak to ma wygladac Dzieki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 07.07.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Zdjęcie jest kiepskie nic nie można odczytać daj w lepszej jakości to coś poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 07.07.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 OK, wklejam poprawione zdjęcie http://lh5.ggpht.com/_6GTEmsOKnC8/SlOIOoyrb_I/AAAAAAAAAEE/ux-NK4PxFu8/projekt%20wymiary.JPG Dzięki Hm, nie wyszło Podaje link http://picasaweb.google.com/lh/photo/LWTJ1TIYh3Gwi9I9iYdOcw?authkey=Gv1sRgCOf6uKOA7by2hgE&feat=directlink w wieczorem po powrocie do domu spróbuje ponownie wkleić zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 20.07.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Jam mam jeszcze dwa pytanka do praktyków: 1. Czy warto stosowac automatyczne zawory odwadniajace? Z jednej strony to duza wygoda, z drugiej ciagle uderzenia cisnienia, ktore niekorzystnie moga wplywac na czas zycia zraszaczy. Mam mieszane uczucia. 2. Chce zastosowac zraszacze rotacyjne. Maja taki sam przeplyw bez wzgledu na kat, wiec jak zastosuje w jednej sekcji jednoczesnie cwiartki i pelne kola, to cwiartki beda przelane. Z drugiej strony jak bym mial dzielic na osobne sekcje, to wzrosna znacznie koszty inwestycji (zawory, studzienki, rury). Jak znalezc tutaj kompromis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 21.07.2009 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Ad.1 nie wartoAd2. dobierasz dyszami, jest tabelka przepływu dla różnych dysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.07.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Skoro nie warto to co w zamian? Przedmuchiwanie przed zima? Nie mam sprezarki :/A moze zawory otwierane recznie? Tylko co z ich rozmieszczeniem i ewentualna korozja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marekkuta 21.07.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Zapomnij o zaworach odwodnieniowych, jeśli przewody nie będa idealnie ze spadkiem to nic nie da - zima może zakończyć się porażką. Lepiej pożyczyć sprężarkę z wypożyczalni - pewnie z 50 zł lub zamówić usługę przedmuchania - niewiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.07.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Spadek akurat mam naturalny, wiec nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marekkuta 22.07.2009 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Przedmuchanie instalacji trwa 15 minut, jeśli postawisz na samoczynne - zima bedzie jedną wielką niepewnością. Zainstaluj odwodnienie do węża ogrodniczego i sprawdź na Twoim spadku ile wody w nim pozostanie. Sprawdź ile kosztują zawory odwodnieniowe? Przy dużej instalacji zawory kosztują tyle ile najniejsza sprężarka (koniecznie ze zbiornikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 11.08.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 witam, mam założonę linię kroplującą, wszystko było w porządku aż do wczoraj. Do części rabat wogóle nie dociera woda, przewód jest zapchany glonami , co radzicie? Wodę czerpię ze studni do której jest podłączona pompa ogrodowa z filtrem do oczyszczania . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 11.08.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 witam, mam założonę linię kroplującą, wszystko było w porządku aż do wczoraj. Do części rabat wogóle nie dociera woda, przewód jest zapchany glonami , co radzicie? Wodę czerpię ze studni do której jest podłączona pompa ogrodowa z filtrem do oczyszczania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 13.08.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Podstawa Nigdy nie łączy się zraszaczy statycznych z rotacyjnymi na jednej sekcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.08.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 witam, mam założonę linię kroplującą, wszystko było w porządku aż do wczoraj. Do części rabat wogóle nie dociera woda, przewód jest zapchany glonami , co radzicie? Wodę czerpię ze studni do której jest podłączona pompa ogrodowa z filtrem do oczyszczania . pozdrawiam Zaraz, zaraz... na pewno glonami? To zielone, uskutecznia fotosyntezę i do życia światła potrzebuje. Ten przewód to przezroczysty jest czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxatorfubzdude 17.08.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Mam strasznie za żelazioną wodę wygląda dosłownie jak orężada, żółta. Wywiercona była studnia około 15m głębokości myśleliśmy że po jakimś czasie użytkowania woda się zmieni na lepszą lecz nasze przewidywania się nie sprawdzały Poradźcie czy z tak zanieczyszczoną wodę można użyć do podlewania ogrodu a dokładnie zbudować jakiś sensowny system nawadniajacy? nie będzie się to zapychać?? może jakieś filtry które to oczyszczą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 18.08.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 google "Odżelaziacze "Jak nawet zraszacze jakiś czas wytrzymają to linia kroplująca nie, a i zawory szybko szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxatorfubzdude 18.08.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 To znaczy że mam kupić filtr za 5000 do 10.000zł??? moja woda jest brudna bardzo brudna nawet nie chcieli tego badać bo gołym okiem pierwiastki można odważyć To ile pochodzą te zraszacze?? Jak się dowiedziałem to zamiast linni kroplującej można dać mikro zraszacze które się montuje w wężu np. co 2m tyle że wydatki są większe i często zamiast jednej sekcji trzeba robić 3-4 ale na pewno to będzie tańsze nie filtr za piątaka. No nie wiem muszę się was poradzić jak to wygląda w rzeczywistości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts