Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem tak:

jeśli masz kran 1/2" zapomnij o zraszaczach statycznych, mogą być MP ROTATOR lub dynamiczne, na pewno kilka sekcji- nie jedna i więcej zraszaczy.

jak możesz przerobić dojście wody to co innego ale i tak więcej zraszaczy j/w

i myślę że na jednej sekcji będzie kiepsko.

Ochotę co dzień można mieć na prysznic, trawnikowi to nie jest potrzebne (może poranny prysznic na trawniku?) i w jakim celu wstawać o 4-6 rano i pilnować podlewania?? no co prawda różnie bywa.. może ktoś lubi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co wnioskuje, to najrozsadniejszym rozwiazaniem bylaby zmiana ujscia wody z 1/2'' na 1''.

Dopiero na tej podstawie bede mogl robic sprawnie dzialajace nawodnienie...

I tak będzie najlepiej, tylko wywal ten rysunek i zrób od nowa.

Jak zresztą pisał Amber zraszacze muszą się kryć.

OK, wklejam poprawione zdjęcie

http://lh5.ggpht.com/_6GTEmsOKnC8/SlOIOoyrb_I/AAAAAAAAAEE/ux-NK4PxFu8/projekt%20wymiary.JPG

Dzięki

Hm, nie wyszło :(

Podaje link

http://picasaweb.google.com/lh/photo/LWTJ1TIYh3Gwi9I9iYdOcw?authkey=Gv1sRgCOf6uKOA7by2hgE&feat=directlink

w wieczorem po powrocie do domu spróbuje ponownie wkleić zdjęcie

• 2 weeks później...

Jam mam jeszcze dwa pytanka do praktyków:

1. Czy warto stosowac automatyczne zawory odwadniajace? Z jednej strony to duza wygoda, z drugiej ciagle uderzenia cisnienia, ktore niekorzystnie moga wplywac na czas zycia zraszaczy. Mam mieszane uczucia.

2. Chce zastosowac zraszacze rotacyjne. Maja taki sam przeplyw bez wzgledu na kat, wiec jak zastosuje w jednej sekcji jednoczesnie cwiartki i pelne kola, to cwiartki beda przelane. Z drugiej strony jak bym mial dzielic na osobne sekcje, to wzrosna znacznie koszty inwestycji (zawory, studzienki, rury). Jak znalezc tutaj kompromis?

Przedmuchanie instalacji trwa 15 minut, jeśli postawisz na samoczynne - zima bedzie jedną wielką niepewnością.

Zainstaluj odwodnienie do węża ogrodniczego i sprawdź na Twoim spadku ile wody w nim pozostanie.

Sprawdź ile kosztują zawory odwodnieniowe?

Przy dużej instalacji zawory kosztują tyle ile najniejsza sprężarka (koniecznie ze zbiornikiem)

• 3 weeks później...
witam, mam założonę linię kroplującą, wszystko było w porządku aż do wczoraj. Do części rabat wogóle nie dociera woda, przewód jest zapchany glonami :-? , co radzicie? Wodę czerpię ze studni do której jest podłączona pompa ogrodowa z filtrem do oczyszczania .

pozdrawiam

Zaraz, zaraz... na pewno glonami? To zielone, uskutecznia fotosyntezę i do życia światła potrzebuje. Ten przewód to przezroczysty jest czy co? :o

Mam strasznie za żelazioną wodę wygląda dosłownie jak orężada, żółta. Wywiercona była studnia około 15m głębokości myśleliśmy że po jakimś czasie użytkowania woda się zmieni na lepszą lecz nasze przewidywania się nie sprawdzały :cry: Poradźcie czy z tak zanieczyszczoną wodę można użyć do podlewania ogrodu a dokładnie zbudować jakiś sensowny system nawadniajacy? nie będzie się to zapychać?? może jakieś filtry które to oczyszczą??

To znaczy że mam kupić filtr za 5000 do 10.000zł??? moja woda jest brudna bardzo brudna nawet nie chcieli tego badać bo gołym okiem pierwiastki można odważyć :o To ile pochodzą te zraszacze??

Jak się dowiedziałem to zamiast linni kroplującej można dać mikro zraszacze które się montuje w wężu np. co 2m tyle że wydatki są większe i często zamiast jednej sekcji trzeba robić 3-4 ale na pewno to będzie tańsze nie filtr za piątaka. No nie wiem muszę się was poradzić jak to wygląda w rzeczywistości??