Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja sie pochwale odpaleniem czesci systemu nawadniania i od razu podziele sie pewnym spostrzezeniem. Dotyczy ono zraszaczy Hunter z serii PGP. W praktyce zostawiaja one mniej nawodniony pierscien w srodku kola, wiec optymalnie byloby ustawic je tak, by byly ustawione nie w odleglosci promienia od siebie, tylko nieco wiekszej, tak 2/3 lub 3/4 promienia. Wtedy obszar gorzej nawodniony bedzie zraszany przez zraszacz sasiedni.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja sie pochwale odpaleniem czesci systemu nawadniania i od razu podziele sie pewnym spostrzezeniem. Dotyczy ono zraszaczy Hunter z serii PGP. W praktyce zostawiaja one mniej nawodniony pierscien w srodku kola, wiec optymalnie byloby ustawic je tak, by byly ustawione nie w odleglosci promienia od siebie, tylko nieco wiekszej, tak 2/3 lub 3/4 promienia. Wtedy obszar gorzej nawodniony bedzie zraszany przez zraszacz sasiedni.

Chyba mniejszej ?

Fajnie poczytać, zabiorę się za to w przyszłym roku...

Mam strasznie za żelazioną wodę wygląda dosłownie jak orężada, żółta. Wywiercona była studnia około 15m głębokości myśleliśmy że po jakimś czasie użytkowania woda się zmieni na lepszą lecz nasze przewidywania się nie sprawdzały :cry: Poradźcie czy z tak zanieczyszczoną wodę można użyć do podlewania ogrodu a dokładnie zbudować jakiś sensowny system nawadniajacy? nie będzie się to zapychać?? może jakieś filtry które to oczyszczą??

Bez przesady z tą wodą musisz zrezygnować z linii kroplującej i mikrozraszaczy najbezpieczniej jest zrealizować system na zraszaczach statycznych ( brak ruchomych elementów) ale sądzę że rotacyjne będą działały bez zastrzeżeń ,jak w wodzie występuje piasek to można zamontować jakiś filtr siatkowy .

Pozdrawiam

łatwo jest podlewać ale lepiej wcześniej sklasyfikować co się podlewa poza tym różnorodność i gęstość obsadzeń często powoduje że statyczne przestają lać wszędzie bo coś tu urośnie szybciej tam coś przysłoni. Mikro zraszacze wciskane w wąż mają różne wydatki to prawda jak również zasięgi no i zaletą jest to że leją blisko ziemi można je ustawiać ewentualnie gdzieś wcisnąć gdyby zaszła taka potrzeba i się to przewidzi. Co do brudnej wody to linia odpada ze względu że powoli uwalnia wodę i jest narażona na szybsze zatkanie się otworów. Natomiast mikro zraszacze działają pod większym ciśnieniem gdzie zatkanie jak w zraszaczach statycznych czy rotacyjnych jest o wiele mniej prawdopodobne raczej nie możliwe gdzy odpowiednio się konserwuję system. Będzie chodzić. Miłego lania :lol:

ja też zaczynam projektować. głównie chodzi mi o ilość sekcji bo musze wypuścić przewody z budynku - elewacja sie kończy i nie chcę już potem grzebać. na pewno potrzebne do nich jest tylko sterowanie (czyt. kabel telefoniczny)? nie trzeba zasilania takiego zwykłego?

czy z mp rotator zrobie cały system do trawnika?

Nikt nie odpowie Ci na pytanie ile sekcji bo nic nie wiadomo ,równie dobrze może być 2 ale i 6 sekcji Po pierwsze sprawdź sobie jaka jest wydajność studni/wodociągu , znając tę wartość można obliczyć ile zraszaczy można podłączyć do ujęcia i dopiero policzyć ile potrzeba sekcji

amber

nie oczekuję cudu ani wróżenia z fusów.

niestety nie potrafię w tej chwili nic powiedzieć na temat wodociągów.

dlatego jedyne o co proszę to skomentowanie mojej działki w stylu:

z mojego doświadczenia wynika że na taką działkę przypada nie więcej niż x elektrozaworów

rozsądna liczba maksymalna to jedyne o co chodzi - kończą mi elewacje i to ostatnia okazja żeby pociągnąć kabelki bezproblemowo. nie chciałabym jednak żeby się okazało potem ze jest o jeden za mało.

wierzę że osoba taka jak Ty albo yurec jest w stanie mi pomóc dzieląc się swoim doświadczeniem. nie chodzi przecież o to żeby za mnie zrobić projekt tylko o małą podpowiedź.

:)

Witam :)

Temacik nadal żyje...

U mnie system juz założony częściowo... tzn na razie jedna sekcja z 5 zraszaczami Huntera i jedna sekcja lini kroplującej z samowkłuwalnymi emiterami, emiter zakończony wężykiem z trzpieniem w ten sposób woda dostarczana jest bezpośredni pod roślinę. Linia kroplująca Rain-bird w tej chwili obsługuje 70 różnego rodzaju drzewek i krzewów.

Pompa głębinowa wydajność na tabliczce 150 l/min i 5,5 atm... podłączona do zbiornika ciśnieniowego około 280l. Pompa pompuje wodę z gł. około 7m i przy 5 zraszaczach Huntera PGP-ADJ z dyszą nr 7 utrzymuje ciśnienie na poziomie 4,3 atm.

Zastanawiam sie teraz czy nie podłączyć do tej sekcji jeszcze 7 zraszaczy statycznych o krótkim zasięgu np: Hunter SRS którego wydajnośc to około 0,5 l/min czyli x 7 szt daje ledwie 3,5 l/min...w porównaniu z jednym Huntertem PGP-ADJ który daje około 14 l/min to kropla w morzu, myślę że ciśnienie w całym układzie nie spadłoby poniżej 4 atm???

Co o tym myślicie

Pozdrowienia dla kolegi amber myślę że się odezwie w tym temacie :-)

Pozdrowienia dla wszystkich również :-)

No na pierwszy rzut oka wygląda dobrze... teraz pytanie czy będziesz korzystała ze studni czy wodociągu ? Musisz obliczyć wydajność źródła wody...czyli jakieś naczynie i powiedzmy przez 20 sekund napełniasz je wodą następnie mierzysz ile litrów naleciało i razy 3....masz wydajność żródła na minute :wink: :wink: :wink:.........