Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z wodociagu. ale kazano mi napełnić 10litrów i zmierzyć czas. Swoją droga jeden kit. powinno wyjść dobrze.

no i mam wynik. 10l/ 10 s

znaczy 60 litrów na minutę.

idę to przetrawić

OK.... wiadomo że będą jakieś straty ciśnienia na kolankach, zaworach, elektrozaworach itp. wydaje mi się że trzeba przyjąć wydajność 50 l/min... teraz trzeba by się dowiedzieć jakie zraszacze :wink: jakiej firmy i jaki typ wtedy z katalogu danej firmy możemy bez problemu odczytać wydatek określonego zraszacza w l/min przy określonym ciśnieniu.... dobrze byłoby zmierzyć ciśnienie w Twoim ujęciu wody.... :wink: :wink: :wink:

oczywiście poczekaj na potwierdzenie moich rad od jakiegoś fachowca.... :wink:

• 3 weeks później...
Hej ciekawy watek na koniec lata ;) Juz mozna zaczac myslec o wiosennych instalacjach.. A jak zmierzyc wydajność źródła wody ze studni na deszczowke ok 4,5m3 ? Czy majac taka studnie na deszczowke trzeba zalozyc ze wode na pewno bedzie trzeba dolewac z wodociagu ? Pozdrowka

Witam

Musisz zalozyc ze napewno bedziesz musial dopuszczac wody z wodociagu...wszak nawadnial bedziesz wtedy kiedy nie bedzie padal deszcz :-)w tym ukladzie moze zbraknac wody w studni. Wydajnosc musisz zmierzyc tak samo jak efilo....:-)

Pozdrawiam

z wodociagu. ale kazano mi napełnić 10litrów i zmierzyć czas. Swoją droga jeden kit. powinno wyjść dobrze.

no i mam wynik. 10l/ 10 s

znaczy 60 litrów na minutę.

idę to przetrawić

OK.... wiadomo że będą jakieś straty ciśnienia na kolankach, zaworach, elektrozaworach itp. wydaje mi się że trzeba przyjąć wydajność 50 l/min... teraz trzeba by się dowiedzieć jakie zraszacze :wink: jakiej firmy i jaki typ wtedy z katalogu danej firmy możemy bez problemu odczytać wydatek określonego zraszacza w l/min przy określonym ciśnieniu.... dobrze byłoby zmierzyć ciśnienie w Twoim ujęciu wody.... :wink: :wink: :wink:

oczywiście poczekaj na potwierdzenie moich rad od jakiegoś fachowca.... :wink:

3,6m3/godz. 5-6 zraszaczy będzie śmigać chyba że dasz o większych wydatkach. Statycznych to nawet z 8 poleci ;))

Ja pośpieszyłem sie troche i amatorsko zrobiłem sobie podlewanie systemem Hunter - wprawdzie jeszcze bez elektrozaworów i sterownika ale linie działaja.

750m kw. trawnika bez przeszkód, użyłem 9 rotacyjnych zraszaczy o zasięgu 6-9 m , w 3 liniach.Niestety 2 zraszacze sięgaja po elewacji domu, woda ze studni.Zbyt krótko by zaobserwować wykwity,przebarwienia a obawiam sie,ze mogą się pojawić.Farba na elewacji silikonowa.

Ma ktoś doswiadczenie w tym wzgledzie,czy woda może w dłuższym czasie pozostawić jakiś ślad? Bo chyba będę musial dokonać przeróbek i dołożyć jedną linie z zraszaczami rotacyjnym o regulowanym kącie..

Ja pośpieszyłem sie troche i amatorsko zrobiłem sobie podlewanie systemem Hunter - wprawdzie jeszcze bez elektrozaworów i sterownika ale linie działaja.

750m kw. trawnika bez przeszkód, użyłem 9 rotacyjnych zraszaczy o zasięgu 6-9 m , w 3 liniach.Niestety 2 zraszacze sięgaja po elewacji domu, woda ze studni.Zbyt krótko by zaobserwować wykwity,przebarwienia a obawiam sie,ze mogą się pojawić.Farba na elewacji silikonowa.

Ma ktoś doswiadczenie w tym wzgledzie,czy woda może w dłuższym czasie pozostawić jakiś ślad? Bo chyba będę musial dokonać przeróbek i dołożyć jedną linie z zraszaczami rotacyjnym o regulowanym kącie..

Witam

No kolego wedlug mnie musisz to przerobic....jak zaprezentujesz znajomym taki system ktory leje po scianach :-? :-? :-?

Pozdrawiam :D

Adam998

"Witam

No kolego wedlug mnie musisz to przerobic....jak zaprezentujesz znajomym taki system ktory leje po scianach "

Raczej na pewno.Poczekam do wiosny aż mi się trawka lepiej zakorzeni.Że też wcześniej o tym nie pomyślełem ech :) Ale z drugiej strony to frajda samemu coś zmontoać - co znajomym będzie można pokazać :wink:

• 2 weeks później...
Mam około 670m2 obsadzone roślinkami chcę na wiosnę rozwinąć linnię kroplującą. Podlewanie ręczne takiej połaci to masakra :o

Chciałbym się poradzić bo nie wiem od czego zacząć. Czy linia kropkująca będzie wymagała kilku sekcji??

Witam

Mam podłączoną w jednej sekcji linie kroplującą 100m która podlewa w tej chwili 70 rożnych drzewek i krzewów. Polecam linie rein bird z samowkłuwalnymi emiterami, wkluwamy emiter na lini tam gdzie przypada roślina emiter zakonczamy wężykiem z trzpieniem. Można również dostosować odpowiedni emiter pod okreslona roslinę 2l/h, 4l/h, 8l/h.

Pozdrawiam

Witam

Proszę o pomoc w doborze zraszaczy i ilości sekcji do podlewania trawnika o wymiarach ok. 30 na 30 m.Chciałbym zastosować zraszacze firmy Rain Bird lub Hunter.Wydajność pompy to 3 m3/h a ciśnienie ,które można uzyskać na hydroforze to 3-4 atm.

Witam

Tak na szybko zakladajac ze trawnik jest w kwadracie to wydaje mi sie ze minimalna ilosc zroszaczy jaka bedziesz mogl zastosowac to 9 np Hunter PGP ADJ z dysza nr 9 ktory przy cisnieniu 4 atm leje okolo 22l/min....a pompa ma wydajnosc jak mowisz 50l/min.....hmmm

Witam

Tak na szybko zakladajac ze trawnik jest w kwadracie to wydaje mi sie ze minimalna ilosc zroszaczy jaka bedziesz mogl zastosowac to 9 np Hunter PGP ADJ z dysza nr 9 ktory przy cisnieniu 4 atm leje okolo 22l/min....a pompa ma wydajnosc jak mowisz 50l/min.....hmmm

A czy nie wystarczy po jednym zraszaczu w każdym rogu i jeden lub dwa na środku?

Witam

A czy nie wystarczy po jednym zraszaczu w każdym rogu i jeden lub dwa na środku?

no moze i by mozna proponuje jednak umiescic zraszacze tak jak na rysunku...problem polega na tym ze wtedy zasieg zraszacza musi wynosic 15m z doswiadczenia wiem ze nawet delikatny wiaterek potrafi zmniejszyc zasieg nawet o 3-4 metry

http://img97.imageshack.us/img97/6003/beztytuuae.jpg

no moze i by mozna proponuje jednak umiescic zraszacze tak jak na rysunku...problem polega na tym ze wtedy zasieg zraszacza musi wynosic 15m z doswiadczenia wiem ze nawet delikatny wiaterek potrafi zmniejszyc zasieg nawet o 3-4 metry

http://img97.imageshack.us/img97/6003/beztytuuae.jpg

Ile przy takim założeniu muszę zastosować sekcji?Na hydroforze jak powiedział mi hydraulik można uzyskać ciśnienie 3 do 4 atmosfer.