efilo 04.09.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 z wodociagu. ale kazano mi napełnić 10litrów i zmierzyć czas. Swoją droga jeden kit. powinno wyjść dobrze. no i mam wynik. 10l/ 10 s znaczy 60 litrów na minutę. idę to przetrawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 04.09.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 z wodociagu. ale kazano mi napełnić 10litrów i zmierzyć czas. Swoją droga jeden kit. powinno wyjść dobrze. no i mam wynik. 10l/ 10 s znaczy 60 litrów na minutę. idę to przetrawić OK.... wiadomo że będą jakieś straty ciśnienia na kolankach, zaworach, elektrozaworach itp. wydaje mi się że trzeba przyjąć wydajność 50 l/min... teraz trzeba by się dowiedzieć jakie zraszacze jakiej firmy i jaki typ wtedy z katalogu danej firmy możemy bez problemu odczytać wydatek określonego zraszacza w l/min przy określonym ciśnieniu.... dobrze byłoby zmierzyć ciśnienie w Twoim ujęciu wody.... oczywiście poczekaj na potwierdzenie moich rad od jakiegoś fachowca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.09.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 nie muszę. tyle wiem. niestety nie znam ciśnienia. chyba sobie kupię nacośtammetr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcbe 21.09.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Hej ciekawy watek na koniec lata Juz mozna zaczac myslec o wiosennych instalacjach.. A jak zmierzyc wydajność źródła wody ze studni na deszczowke ok 4,5m3 ? Czy majac taka studnie na deszczowke trzeba zalozyc ze wode na pewno bedzie trzeba dolewac z wodociagu ? Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 21.09.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Hej ciekawy watek na koniec lata Juz mozna zaczac myslec o wiosennych instalacjach.. A jak zmierzyc wydajność źródła wody ze studni na deszczowke ok 4,5m3 ? Czy majac taka studnie na deszczowke trzeba zalozyc ze wode na pewno bedzie trzeba dolewac z wodociagu ? Pozdrowka Witam Musisz zalozyc ze napewno bedziesz musial dopuszczac wody z wodociagu...wszak nawadnial bedziesz wtedy kiedy nie bedzie padal deszcz :-)w tym ukladzie moze zbraknac wody w studni. Wydajnosc musisz zmierzyc tak samo jak efilo.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 21.09.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 z wodociagu. ale kazano mi napełnić 10litrów i zmierzyć czas. Swoją droga jeden kit. powinno wyjść dobrze. no i mam wynik. 10l/ 10 s znaczy 60 litrów na minutę. idę to przetrawić OK.... wiadomo że będą jakieś straty ciśnienia na kolankach, zaworach, elektrozaworach itp. wydaje mi się że trzeba przyjąć wydajność 50 l/min... teraz trzeba by się dowiedzieć jakie zraszacze jakiej firmy i jaki typ wtedy z katalogu danej firmy możemy bez problemu odczytać wydatek określonego zraszacza w l/min przy określonym ciśnieniu.... dobrze byłoby zmierzyć ciśnienie w Twoim ujęciu wody.... oczywiście poczekaj na potwierdzenie moich rad od jakiegoś fachowca.... 3,6m3/godz. 5-6 zraszaczy będzie śmigać chyba że dasz o większych wydatkach. Statycznych to nawet z 8 poleci ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 22.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ja pośpieszyłem sie troche i amatorsko zrobiłem sobie podlewanie systemem Hunter - wprawdzie jeszcze bez elektrozaworów i sterownika ale linie działaja.750m kw. trawnika bez przeszkód, użyłem 9 rotacyjnych zraszaczy o zasięgu 6-9 m , w 3 liniach.Niestety 2 zraszacze sięgaja po elewacji domu, woda ze studni.Zbyt krótko by zaobserwować wykwity,przebarwienia a obawiam sie,ze mogą się pojawić.Farba na elewacji silikonowa.Ma ktoś doswiadczenie w tym wzgledzie,czy woda może w dłuższym czasie pozostawić jakiś ślad? Bo chyba będę musial dokonać przeróbek i dołożyć jedną linie z zraszaczami rotacyjnym o regulowanym kącie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 22.09.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ja bym przerobiła i nie lała po elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 22.09.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ja pośpieszyłem sie troche i amatorsko zrobiłem sobie podlewanie systemem Hunter - wprawdzie jeszcze bez elektrozaworów i sterownika ale linie działaja. 750m kw. trawnika bez przeszkód, użyłem 9 rotacyjnych zraszaczy o zasięgu 6-9 m , w 3 liniach.Niestety 2 zraszacze sięgaja po elewacji domu, woda ze studni.Zbyt krótko by zaobserwować wykwity,przebarwienia a obawiam sie,ze mogą się pojawić.Farba na elewacji silikonowa. Ma ktoś doswiadczenie w tym wzgledzie,czy woda może w dłuższym czasie pozostawić jakiś ślad? Bo chyba będę musial dokonać przeróbek i dołożyć jedną linie z zraszaczami rotacyjnym o regulowanym kącie.. Witam No kolego wedlug mnie musisz to przerobic....jak zaprezentujesz znajomym taki system ktory leje po scianach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 22.09.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Adam998 "Witam No kolego wedlug mnie musisz to przerobic....jak zaprezentujesz znajomym taki system ktory leje po scianach " Raczej na pewno.Poczekam do wiosny aż mi się trawka lepiej zakorzeni.Że też wcześniej o tym nie pomyślełem ech Ale z drugiej strony to frajda samemu coś zmontoać - co znajomym będzie można pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 04.10.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 WitamProszę o pomoc w doborze zraszaczy i ilości sekcji do podlewania trawnika o wymiarach ok. 30 na 30 m.Chciałbym zastosować zraszacze firmy Rain Bird lub Hunter.Wydajność pompy to 3 m3/h a ciśnienie ,które można uzyskać na hydroforze to 3-4 atm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 04.10.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Mam około 670m2 obsadzone roślinkami chcę na wiosnę rozwinąć linnię kroplującą. Podlewanie ręczne takiej połaci to masakra Chciałbym się poradzić bo nie wiem od czego zacząć. Czy linia kropkująca będzie wymagała kilku sekcji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 04.10.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Mam około 670m2 obsadzone roślinkami chcę na wiosnę rozwinąć linnię kroplującą. Podlewanie ręczne takiej połaci to masakra Chciałbym się poradzić bo nie wiem od czego zacząć. Czy linia kropkująca będzie wymagała kilku sekcji?? Witam Mam podłączoną w jednej sekcji linie kroplującą 100m która podlewa w tej chwili 70 rożnych drzewek i krzewów. Polecam linie rein bird z samowkłuwalnymi emiterami, wkluwamy emiter na lini tam gdzie przypada roślina emiter zakonczamy wężykiem z trzpieniem. Można również dostosować odpowiedni emiter pod okreslona roslinę 2l/h, 4l/h, 8l/h. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 05.10.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam Proszę o pomoc w doborze zraszaczy i ilości sekcji do podlewania trawnika o wymiarach ok. 30 na 30 m.Chciałbym zastosować zraszacze firmy Rain Bird lub Hunter.Wydajność pompy to 3 m3/h a ciśnienie ,które można uzyskać na hydroforze to 3-4 atm. Witam Tak na szybko zakladajac ze trawnik jest w kwadracie to wydaje mi sie ze minimalna ilosc zroszaczy jaka bedziesz mogl zastosowac to 9 np Hunter PGP ADJ z dysza nr 9 ktory przy cisnieniu 4 atm leje okolo 22l/min....a pompa ma wydajnosc jak mowisz 50l/min.....hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 05.10.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam Tak na szybko zakladajac ze trawnik jest w kwadracie to wydaje mi sie ze minimalna ilosc zroszaczy jaka bedziesz mogl zastosowac to 9 np Hunter PGP ADJ z dysza nr 9 ktory przy cisnieniu 4 atm leje okolo 22l/min....a pompa ma wydajnosc jak mowisz 50l/min.....hmmm A czy nie wystarczy po jednym zraszaczu w każdym rogu i jeden lub dwa na środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 05.10.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam Tak na szybko zakladajac ze trawnik jest w kwadracie to wydaje mi sie ze minimalna ilosc zroszaczy jaka bedziesz mogl zastosowac to 9 np Hunter PGP ADJ z dysza nr 9 ktory przy cisnieniu 4 atm leje okolo 22l/min....a pompa ma wydajnosc jak mowisz 50l/min.....hmmm A czy nie wystarczy po jednym zraszaczu w każdym rogu i jeden lub dwa na środku? no moze i by mozna proponuje jednak umiescic zraszacze tak jak na rysunku...problem polega na tym ze wtedy zasieg zraszacza musi wynosic 15m z doswiadczenia wiem ze nawet delikatny wiaterek potrafi zmniejszyc zasieg nawet o 3-4 metry http://img97.imageshack.us/img97/6003/beztytuuae.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 06.10.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 no moze i by mozna proponuje jednak umiescic zraszacze tak jak na rysunku...problem polega na tym ze wtedy zasieg zraszacza musi wynosic 15m z doswiadczenia wiem ze nawet delikatny wiaterek potrafi zmniejszyc zasieg nawet o 3-4 metry http://img97.imageshack.us/img97/6003/beztytuuae.jpg Ile przy takim założeniu muszę zastosować sekcji?Na hydroforze jak powiedział mi hydraulik można uzyskać ciśnienie 3 do 4 atmosfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 06.10.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 WitamCzy masz juz zmontowany ten hydrofor...czy dopiero zamierzasz kupic ?Piszesz że wydajnosc pompy wynosi 3m3/h czyli 50l/min....obawiam sie ze to moze byc troche mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 06.10.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Hydrofora jeszcze nie mam,hydraulik mi powiedział że mają one takie parametry.Nie orientuję się czy są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 06.10.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Porownaj sobie cisnienia, wydajnosci oraz zasięg zraszaczy przy zastosowaniu roznych dysz na podstawie Hunter PGP http://img75.imageshack.us/img75/8203/przechwytywanieu.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts