Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeciętnie 3 bary to chyba najlepsze ciśnienie. Ale znalazłem w opisach, że są modele, które nawet przy 1.8 będą jakoś funkcjonować. Problem jest jednak z wydajnością - wychodzi, że w pojedynczym segmencie można umieścić jeden i może jeszcze z pół spryskiwacza. Nie wiem jak to jest w innych wodociągach - macie Państwo lepsze ciśnienie i wydajności? Proszę właścicieli ogródków podlewanych systemami podłączonymi do sieci miejskiej o informacje jak to jest u nich.

RGDS

Andrzej

ja własnie robię nawadnianie i miało być na wodzie sieciowej tez o cisnieniu 3 bary, zrobiona została próba powierzchniowa i okazało sie że to za mało na sekcje w której jest np. trzy zraszacze , nie pracowały całą mocą , przy poborze wody w tym samym czasie w domu , pracowały na pól gwizdka, więc zdecydowałam się na pompę z hydroforem dużej mocy , wszystko zalezy odcisnienia,

To co to za zraszacze?

U mnie w sekcji jest chyba 7 zraszaczy i układ pracuje bardzo dobrze przy 3 barach.

Problemy były jak instalacja nawadniania została podłączona po pompy bezpośrednio. Pompa głębinowa Grundfosa daje ok 6barów, więc musiałem zastosowac reduktor ciśnienia. Teraz jest OK

To co to za zraszacze?

U mnie w sekcji jest chyba 7 zraszaczy i układ pracuje bardzo dobrze przy 3 barach.

Problemy były jak instalacja nawadniania została podłączona po pompy bezpośrednio. Pompa głębinowa Grundfosa daje ok 6barów, więc musiałem zastosowac reduktor ciśnienia. Teraz jest OK

Istotne są dwa parametry: ciśnienie i wydajność. Jeśli będzie tylko dobre ciśnienie ale wydajność mała to zraszacze będą "zdychać". To tak jakby ktoś chciał mając dobre ciśnienie dostarczać wodę np. przez słomkę. Nie przeciśnie się tyle wody ile trzeba :lol:

Ja niestety choć mam ciśnienie z wodociągu na pograniczu dostatecznego to wydajność mam bardzo małą i stąd moje pytanie jak to wygląda u innych korzystających z publicznych wodociągów.

Andrzej

To co to za zraszacze?

Istotne są dwa parametry: ciśnienie i wydajność. Jeśli będzie tylko dobre ciśnienie ale wydajność mała to zraszacze będą "zdychać". To tak jakby ktoś chciał mając dobre ciśnienie dostarczać wodę np. przez słomkę. Nie przeciśnie się tyle wody ile trzeba :lol:

Ja niestety choć mam ciśnienie z wodociągu na pograniczu dostatecznego to wydajność mam bardzo małą i stąd moje pytanie jak to wygląda u innych korzystających z publicznych wodociągów.

Andrzej

To prawda co piszesz. A da się zwiększyć wydajności. Czy wąskie gardlo jest już na przyłączu czy może rurka do zasilania instalacji nawadniania jest za mała?

• 4 weeks później...

Witam !

Zaczynam budowę systemu i tu mam pytanie do większości domów dochodzi woda rurą PE 32 za tym jest licznik 3/4 " , na wyjściu na ogród też będę miał licznik 3/4" , jeśli 1 cal to 25,4mm czyli typowa rura PE 25 czy jest jakieś uzasadnienie , żeby system nawadania czy doprowadzenie do skrzynek z zaworami wykonać na PE 32 a nie PE 25 jeśli na początku jest " zwężka " w postaci licznika o przekroju mniejszym od PE 25 ?

Jak macie to rozwiązane u siebie ?

pozdr

W.

podciągam wątek może ktoś odpowie

jeszcze dodatkowe pytanie mam koncepcję taką na wyjście tego z budynku ( niestety w posadzkę z tą rurą już nie wjadę ) więc chcę przez ścianę PE 32 albo mniejszą kolano i dalej w dół też PE i wszystko schowane w styropianie i dalej w ziemię tam trójnik z odwodnieniem np. gardeny

W.

Wojtek R

nie znam się na tym za bardzo, ale wydaje mi sie, że calówka wystarczy, a pewnie i lepiej będzie,

co do przejścia przez ścianę to proponuję zawór wewnętrzny i zewnętrzny oraz rura ze spadkiem w celu spuszczenia z tego kawałka wody na zimę (u mnie rozsadziło zawór zewnętrzny mimo ocieplenia)

odwodnienie w ziemi planujesz na jakiej głębokości? ocieplone?

Wojtek R

nie znam się na tym za bardzo, ale wydaje mi sie, że calówka wystarczy, a pewnie i lepiej będzie,

co do przejścia przez ścianę to proponuję zawór wewnętrzny i zewnętrzny oraz rura ze spadkiem w celu spuszczenia z tego kawałka wody na zimę (u mnie rozsadziło zawór zewnętrzny mimo ocieplenia)

odwodnienie w ziemi planujesz na jakiej głębokości? ocieplone?

zawór wew oczywisty - z zewnątrz w sumie po co ?

rura pójdzie w dół w ziemię około 50 cm i tam chciałem dać trójnik gardeny i zaworek odwadniający

W.

Witam.

Wszystko zależy od odległości. Jak rozprowadzenie na kilka metrów, to 25 powinno wystarczyć. Jak odległość większa, to co najmniej 32.

Dlaczego kopiesz rurę na 50 cm. Za głęboko na system. I tak musisz wychodzić na jakieś 20-25.

Pozdrawiam, Heniek

w sumie masz rację dam płycej , linik wymienię na 1" , przez ścianę pójdzie też 1" zakończone gwintem i dalej do skrzynek z zaworami polecę PE 32

• 1 month później...