Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytałem o Huntera. Czyli PGJ lub PGP? Jakie dysze polecasz? A wysokość od czego zależy? Kiedy stosować 10cma kiedy 30cm? Sorki za te być może oczywiste pytania. ;)

Edycja: a ciśnienie statyczne. Pompa w studni, trochę za słaba.

Ja się wypowiem odnośnie wysokości - jak robiłem u siebie wysokość zależała od tego jaką roślinność chcę ominąć aby podlać np - nad nią i stąd stosowałem różną wysokość wynurzenia. Dodatkowo pozwalałem sobie na podniesienie poza zakres i wysokość kamieni będących ozdobami - czy też podlanie pewnych obszarów z pewnej wysokości - drzewek owocowych.

Zawsze zastanawiam się nad tym że jeśli podlewa się rośliny, byliny iglaki czy kwiaty to nie stosuje się tak bardzo wydajnych zraszaczy bo ich strumień a w szczególności duża wydajność je zniszczy, dlatego warto jest dobrze zaplanować co się będzie podlewać a co się posadzi.

Takie zraszacze jak piszesz to raczej do trawników :) bo wydajność i ciśnienie mają bardzo duże http://www.k-rain.com.pl/192,pl_zraszacz-hunter-pgp-4-ultra.html

U mnie jak zrobiłem to wiedziałem co będę podlewał i jaki potrzebuję opad wody całość spryskiwaczy mam 1/2" hydrofor 300l ,a reduktor ciśnienia nawadniania ustawiony na 1, 1,7 i 2,2 atm w zależności od zasilanego obwodu.

IMG_4813.jpg

IMG_4820.jpg

IMG_4771.jpg

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy taka wielka prośba .Wiem,że dla Was to mały pikuś.Planuję zrobić taki BARDZO prosty system dostarczenia wody/aby nie gonić z wiaderkami/na końcu będzie się podłączać węża spiralnego i osobiście podlewać.Opiszę plan dla zobrazowania tego:czyli kawałek rury np ok 5 m i trójnik-jedna odnoga ok 30 m.Dalsza długość z tego trójnika ok 40 m tutaj znowu trójnik i jeszcze jeden odcinek ok 15m.Na początku myślałem np.puszka podłączeniowa z gardeny i na końcach poszczególnych nitek tak samo.Nigdy podlewane nie będzie ze wszystkich miejsc razem tylko przechodzić się będzie do poszczególnych puszek kolejno.

I moje pytanie w końcu.1.Jaką średnicę rury PE w ziemi zastosować 20,25,32?

2,Jaką pompę na początku systemu/woda deszczówka z beczki/ z jakim ciśnieniem aby na końcu szybkość wypływu wody była zadowalająca/czyli podobnie jak np z kranu z sieci wodociągu/aby podlewanie nie trwało w nieskończoność.Dziekuję za pomoc.

Edytowane przez sobiepanmirek

I moje pytanie w końcu.1.Jaką średnicę rury PE w ziemi zastosować 20,25,32?

Do podlewania wężem wystarczy rura PE 25. Ale rozrzutnością nie będzie pociągnięcie 32 bo przy większych odległościach ma mniejsze opory od 25. Można ewentualnie zestopniować, początkowe odcinki 32, za rozgałęzieniami już 25. Z tego co kojarzę puszki mają i tak max 34 podłączenie. Rury co najmniej PN6.

Wielki dzięki a mógłbyś jeszcze dodać co oznacza PN6 jestem zielony dopiero zaczynam przygodę z takimi sprawami.

PN6 to oznaczenie do ajkiego ciśnienia rury są przeznaczone. PN6 wytrzymuje 6 bar ciśnienia. W praktyce PN4 jest w zupełności wystarczająca :) Rzadko kiedy ciśnienie w sieci jest wyższe a i hydrofory zazwyczaj ustawia się na działeanie w zakresie 3-4 bar.

Pompę chcesz z gardeny kupować? Po co przepłacać?

Ile planujesz mieć zraszaczy pracujących jednocześnie? Jaki łączny wydatek tych zraszaczy będzie? O takiej minimalnie wydajności musisz kupić pompę.

Ja mam dość rozbudowany system, wodę zbieram do podziemnego zbiornika 4m3, w nim mam pompę omnigena 5000 automat, która zasila system nawadniania. Fajna sprawa, sama reguluje sobie ciśnienie i załącza się kiedy otworzy się jakiś obwód.

Gardena. ... marketing to mają pięknie zbudowany. Po czytaj trochę o dobrych systemach a gwarantuję Ci że nie znajdziesz tam wzmia o gardenie. Omnigena to też żadne cuda. Dobre pompy kupisz z EBARY

lub DAB. Ale tu juz cena trochę odstrasza. Jeśli tak jak piszesz jesteś w tym zielony to lepiej zleć chociaż projekt profesjonalistom

Dzięki za wszelkie opinie.Jaki jest problem połączyć na skrętki 3 szt rury.Jestem zielony,ale tyle potrafię.Dlatego chyba jest forum ,aby zapytać.Średnicę rury już znam kwestia teraz tylko wydajności pompy.Firmę rozumiem ,że nie musi być gardena lecz wolę coś porządniejszego dlatego o niej wspomniałem.Teraz tylko jaka wydajność jej musi być jak pisałem aby na końcu było odpowiednie ciśnienie,aby szybko "normalnie"ręcznie sobie wężem podlewać.

Jak chcesz robić sam to proponuję:

kup studzienkę na zawory

zrób projekt, jak program gardeny to dobrze obejrzyj czy ładnie pokrywa

dobierz odpowiednie zraszacze do ich pola działania, polecam huntera lub rainbirda

oblicz jaką wydajność musi mieć najbardziej rozbudowana gałąź

zrób instalację doprowadzając do studzienki głowne zasilanie wody, a z niej do obwodów, możesz narazie nie kupować elektrozaworów tylko jakieś najtańsze ręczne (w systemie nawadniania na calowe rury zawory pcv są po 10 zł

będziesz sobie ręcznie załączał, ale tak zrobiony system możesz w każdej chwili zautomatyzować

nie zapomnij doprowadzić przewodu przy robieniu instalacji z domu (potencjalne miejsce sterownika) do studzienki, musi mieć minimum x+1 żyłe, gdzie x to ilość obwodów

jak tak zrobisz koszt narazie będzie niewielki, system schowany pod ziemią, gotowy do automatyzacji

ps. omnigena wiem że nie najlepsza ale cenowo fajnie wychodzi i zdaje egzamin

Wielkie dzięki Panowie,ale szkoda,że nikt nie czyta mojego pierwszego wpisu.Mnie chodzi TYLKO o doprowadzenie wody z beczki deszczówki /nawierzchniowej/ i na końcu ręczne podlewanie np.wężem spiralnym i TYLE.Pytałem o rury chcę dać do ziemi o ich średnicę i wydajność pompy ,aby w miarę szybko podlewać -aby było podobne wydajność jak z instalacji wodociągowej.Linia będzie rozgałęziała się na 3 punkty puszki poboru wody.Zawsze korzystanie tylko z jedne puszki równocześnie.Najdłuższy odcinek linii doprowadzenia wody 40-50mb. Edytowane przez sobiepanmirek