Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedna kwestia. Do każdego elektrozaworu potrzebna jest jedna żyła + 1 żyła z masą do wszystkich elektrozaworów. Do czujnika deszczu potrzebne są dwie żyły. Tak jest faktycznie?

tak jest faktycznie , przelicz dokładnie ile sekcji i ile zaworów i w ziemię odpowiedni kabel z zapasem , ja kładłem zwykły linke 1mm2 lub 1,5mm2 w czarnej izolacji ale nie spacjalny w ziemię , z obserwacji " profesjonalnych firm kładą zwykły drut 1,5mm2

Jeszcze jedna kwestia. Do każdego elektrozaworu potrzebna jest jedna żyła + 1 żyła z masą do wszystkich elektrozaworów. Do czujnika deszczu potrzebne są dwie żyły. Tak jest faktycznie?

Do czujnika zazwyczaj są dwie żyły.

Chociaż spotkałem się z czujnikiem, który miał wyjście na 3 żyłach, kilkumetrowy kabelek 3 żyły, a na jego końcu przejściówka na 2 żyły.

Po co to było, nie wiem, być może przy przedłużaniu należy dawać 3 żyły.

P.S.

Zawory są zazwyczaj na 24V zmienne, więc trudno mówić o "masie".

Raczej jest to "przewód wspólny".

Jeżeli planujesz dużo zaworów i chcesz włączać kilka na raz, to może warto zrobić wspólne 2 żyły a nie 1.

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 months później...

Witam,

Zamierzam sam wykonać system nawadniania. Niestety nie mam w tym temacie doświadczenia. Projekt przygotowała mi firma w której zakupie sprzęt. Mam kilka pytań:

1. Bedę miał 4 sekcje zraszaczy po 4-5 szt w każdej sekcji. Rozumiem że sekcja oznacza że zraszacze są na jednym wężu połączone dwunikami, trójnikami itp.?

2. Czy w ramach jedej sekcji w której sa np 4 zraszacze wszystkie muszę podleweać jednoczesnie, czy jak spadnie latem cicsnienie wody moge podlewac najpierw 2 i potem kolejnymi dwoma?

3. Chce podzielić stworzenie systemu na dwa etapy co jest potrzebne do wykonania pierwszego etapu tzn prac ziemnych wykopanie rowów i ich zasypanie tak zeby można wysiać trawę a potem to wszystko na wiosne podłączyć. Zakładam że węże i łączniki co jeszcze?

4. Macie może jakieś materiały szkoleniowe, informacyjne itp. które ułatwią samodzielne stworzenie systemu nawadniania [email protected]

Ad.1 Tak

Ad.2 Nie, sekcja to wszystko co za elektrozaworem, nie da się podzielić

Ad.3 Rowek z wężem i trójnikami zakończone kolankami pod zraszacze, drugi koniec węża do skrzynki lub do domu - zależy gdzie będą elektrozawory. Później sterownik z zasilaczem i ewentualnie czujnik deszczu

Ad.4 np. http://www.droimpex.com.pl/start.htm, tam kupowałem, sprzęt dobry (Hunter) i ceny przystępne

Lokalna firma na sprzęcie Gardeny wyceniła mi całość (z robocizną) na ponad 50 tysięcy (działka pół hektara). Jak do tej pory wydałem około 6-7 tys. a już kończę (na gotowo)

Ad.1 Tak

Ad.3 Rowek z wężem i trójnikami zakończone kolankami pod zraszacze, drugi koniec węża do skrzynki lub do domu - zależy gdzie będą elektrozawory. Później sterownik z zasilaczem i ewentualnie czujnik deszczu

Ad.4 np. http://www.droimpex.com.pl/start.htm, tam kupowałem, sprzęt dobry (Hunter) i ceny przystępne

Lokalna firma na sprzęcie Gardeny wyceniła mi całość (z robocizną) na ponad 50 tysięcy (działka pół hektara). Jak do tej pory wydałem około 6-7 tys. a już kończę (na gotowo)

Wielkie dzieki za cenne uwagi

Ad.1 Tak

Jeszcze dwa pytania:

1. Czy jesli zraszacz ma zasieg np. 10-17 m to oznazca ze nie podleje powierzchni trawnika 0-10 m tylko od 10-17. na allegro są rozne zraszacze roznych firm i wszystki maja podany jakis zasieg ale nie od zera.

2. podlaczajac po 2-3 zraszaczy pod jeden waz jaka powinna byc jego srednica?

1. Czy jesli zraszacz ma zasieg np. 10-17 m to oznazca ze nie podleje powierzchni trawnika 0-10 m tylko od 10-17. na allegro są rozne zraszacze roznych firm i wszystki maja podany jakis zasieg ale nie od zera.

2. podlaczajac po 2-3 zraszaczy pod jeden waz jaka powinna byc jego srednica?

1. Zasięg zależy od średnicy rury, ciśnienia i dyszy w zraszaczu. Zraszacz leje od 0 do max. zasięgu (zależność wcześniej).

2. Średnica optymalnie 32mm, ile można podpiąć zraszaczy to już trzeba wyliczyć z tabeli. Np takich zraszaczy z dyszą nr 4 podpinam u siebie 7 sztuk na sekcję.

• 4 weeks później...