forgetit 04.05.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 W jaki sposób dostarczasz roztwór do obwodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.05.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 W jaki sposób dostarczasz roztwór do obwodów? Napisałem.....inżektorem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mengelajn8609 07.05.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Witam ekipe ;DChlopaki szukam kogos ogarnietego z nawadnianiemI tu ze mna jest temat prosty booPo co mam placic jakiejs firmie ktora bierze duza zlotowe za wszystko jak moge kogos porwac z forum i zrobic to w mniejszej kwocie a jak widze po postach zrobic to dobrze i dac zarobic komus kto mi pomozeNapic sie na zakonczenie whisky w milym towarzystwie i cieszyc sie nawodnieniemBede chcial odprowadzic deszczowke w zbiorniki i ta wode wykorzystacMam okolo 600m2 trawnika Dajcie znac na [email protected] czy ktos sie pisze na skompletowanie nawodnienia Miejscowka okolice Kalisza WlkpPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmuda 09.06.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Witam, mam pytanie zaczynam robić nawadnianie ogrodu, pobór wody ze studni głębinowej do hydroforu 500 litrów i dalej na elektrozawory. Po drodze z pompy do elektrozaworów jest separator piasku i filtr 120 mesh. Na hydroforze jest ustawione ciśnienie od 2,6 bara (załączenie pompy do 4 bar wyłączenie pompy. Zrobiłem test wydajności i przy ciśnieniu 2,6 bara pompa podawała 40litrów na minute bez spadku ani wzrostu ciśnienia. Obliczyłem sobie że każda sekcja będzie miała następujące wydatki:- sekcja 1 27,64 l/m (ilość zraszaczy 6) teren płaski- sekcja 2 28,52 l/m (ilość zraszaczy 5) teren se spadkiem- sekcja 3 27,74 l/m (ilość zraszaczy osiemnaście) teren 50% ze spadkiem 50% płaska- sekcja 4 27,70 l/m (ilość zraszaczy 5) teren ze spadkiem Zraszacze Hunter MP rotator, czy ktoś może robił nawadnianie z pompy głębinowej + hydrofor. Czy układ z moimi wyliczeniami będzie działać.? Proszę o pomoc. Rura od hydroforu do elektrozaworów PE32, od elektrozaworów również PE32, odejścia pod zraszacze PE20. pozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.06.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 A z samej pompy głębinowej nie dasz rady zasilić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmuda 09.06.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Prawdopodobnie by to zadziałało ale nie próbowałem. Tylko z przy samej pompie podczas nawadniania ona cały czas by się włączała a tu chodzi żeby to ogranicznyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.06.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Ja mam u siebie nawadnianie ze zbiornika podziemnego, jest w nim pompa głębinowa wsadzona (omnigena 5000 automat - sama się włącza jak jest pobór), sprawdza się super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.06.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Robiłem nawadnianie pompa głębinowa z hydroforem. Ciśnienie na hydroforze 2,5 - 5,0bar. Wydatek wody na zraszaczach ustawiony tak, żeby pompa nie mogła nabić ciśnienia do 5bar. W ten sposób pompa pracuje przez cały czas nawadniania bez wyłączania.Nie dało się tego zrobić do linii kroplujących ze względu na zbyt dużą wydajność pompy i mały wydatek wody na liniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmuda 09.06.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Czy te sekcje które wymieniłem wyżej będą działać na zestawie pompa + hydrofor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ellfik 12.06.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Dzień dobry.Mam pytanie do użytkowników sterownika Hunter.Czy jeśli przekręcę pokrętło na Off i będę chciała włączyć po jakimś czasie to wcześniejsze ustawienia nawadniania automatycznie zostaną przywrócone?Może to banalne pytanie ale to mój pierwszy kontakt z nawodnieniem Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 25.06.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Witam, mam pytanie zaczynam robić nawadnianie ogrodu, pobór wody ze studni głębinowej do hydroforu 500 litrów i dalej na elektrozawory. Po drodze z pompy do elektrozaworów jest separator piasku i filtr 120 mesh. Na hydroforze jest ustawione ciśnienie od 2,6 bara (załączenie pompy do 4 bar wyłączenie pompy. Zrobiłem test wydajności i przy ciśnieniu 2,6 bara pompa podawała 40litrów na minute bez spadku ani wzrostu ciśnienia. Obliczyłem sobie że każda sekcja będzie miała następujące wydatki: - sekcja 1 27,64 l/m (ilość zraszaczy 6) teren płaski - sekcja 2 28,52 l/m (ilość zraszaczy 5) teren se spadkiem - sekcja 3 27,74 l/m (ilość zraszaczy osiemnaście) teren 50% ze spadkiem 50% płaska - sekcja 4 27,70 l/m (ilość zraszaczy 5) teren ze spadkiem Zraszacze Hunter MP rotator, czy ktoś może robił nawadnianie z pompy głębinowej + hydrofor. Czy układ z moimi wyliczeniami będzie działać.? Proszę o pomoc. Rura od hydroforu do elektrozaworów PE32, od elektrozaworów również PE32, odejścia pod zraszacze PE20. pozdrawiam Mariusz Ja mam podobnie zrobione, pompa o wydajności max 70l/min, więc zapewne po hydroforze jest ok 50l /min. Zbiornik mam 300l z napowietrzeniem, (bez membrany). Mam 6 sekcji po 6-8 armatek + obwód orplujących, wg projektu zapotrzebowanie 20-30l /min. Przy jednym obwodzie załączonym wszystko dizała jak należy, hydfrofor pracuje w zakresie 3-5barów, odpala się i wyłącza. Przy dwóch odpalonych, jest praktycznie na styk, przy 3 skecjach ciśnienie spada (tak się bawiłem i sprawdzałem). Przy kropli jest największy wydadek i hydrofor ledwo podbija ciśnienie. Zasilanie sekcji to PE32, armatek PE25. Jedyny problem który mam, to przy znacznie większym obciążeniu hydrofora mam problem, że podnosi mi się poziom wody względem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.07.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Krótki szkic sytuacyjny;Działka 1300m2. Na niej dom o pow. zabudowy ok.100m2, garaż o pow. zabudowy ok. 60m2, ścieżki kamienne, trawnik ok. 60m2, warzywniak ok. 150m2. Wliczając trawnik, ziemi do podlewania będzie pi x drzwi ok. 600m2. Instalację nawadniania chciałbym dobrej jakości, nieawaryjną ale z prostym sterowaniem, bez fajerwerków, raczej Rainbird lub Hunter. Zasilanie może być z wodociągu miejskiego, ewentualnie z istniejącej studni-jeśli pozwoliłaby wydajność. Ogródek jest w trakcie "tworzenia", oceniam tak na 50%, najwyższy czas wykonać nawadnianie, podlewanie zabiera zbyt dużo czasu.Jako że tego czasu mało i zdrowie coś ostatnio nieco słabowate, chciałbym znaleźć jakiegoś solidnego wykonawcę tego nawadniania. Jeśli ktoś z forumowiczów z "branży" w nieodległej przyszłości miałby trochę czasu na to wykonanie, to poprosiłbym o wiadomość na priv. Oczywiście szacunek pi x drzwi, osobno za materiały, osobno za wykonanie. Wiadomo że bliższe szacunki po obejrzeniu planu lub na żywo. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.08.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Ponieważ muszę tymczasowo zrezygnować z podlewania ze studni na rzecz wodociągu, mam pytanie czy moje założenia są prawidłowe?Pow. w arach 4.76m3 wody na ar na podlewanie 1.5 - gleba trochę piaszczystapodlewania/tydzien 3tyg. podlewania 30 - zakładam kwiecień do października (7/12*52)współczynnik. 0.7 - pamiętam, że w którymś z tematów w tym dziale podawany był ten współczynnik. Chodziło o to, że ze względu na deszcz część podlewań będzie pomijana. Razem po przemnożeniu wszystkiego daje 450m3 wody/sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.08.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.08.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Przejrzałem jeszcze raz podręcznik Huntera i tam podają do 50mm wody na tydzień, czyli 5m3/ar/tydzień. Wg yr.no u mnie jest ok 53 dni deszczowych w miesiącach kwiecień-październik, co daje współczynik 0.75. Suma sumarum daje to ok 540m3/ na sezon. +/-10%. Pozostaje mi tylko przekonać się jak to będzie w rzeczywistości. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Li. 10.08.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Mam sterownik Huntera. Wcześniejsze ustawienia nawadniania pozostaną po wybraniu"Off". U mnie pozostają nawet po pół-rocznej przerwie na zime, i braku zasilania na cały ten okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 15.08.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Czy ktoś*chciałby się*podjąć wykonania systemu nawadniania półautomatycznego na 550m2? 20 km na wschód od Wwy. A może macie kogoś*sprawdzonego? As soon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morek10 21.08.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Jeżeli temat wykonania nawodnienia jest aktualny - odezwij się na PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 25.08.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Morek10, aktualny, ale chciałabym kogoś sprawdzonego przez użytkowników forum... Z jednopostowcami to bywają problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 29.08.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Czy macie problem z zażelazioną wodą w systemie automatycznego nawadniania ? U mnie występuje dziwne zjawisko brązowienia miescowego trawy. Trawa nie usycha ale nabiera koloru brązowo-czerwonego. Nie wiem czy przyczyny szukać w zażelazionej wodzie ze studni głębinowej (40m), czy powodem może być zbyt duża dawka wapna posianego na wiosnę i jego reakcja z nawozem azotowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts