Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam problem z piaskiem... A dopiero co zamontowałem nawadnianie :bash:

Mam 2 filtry: przed hydroforem dyskowy Mesh 120 i za hydroforem siatkowy Mesh 120. Ten siatkowy zatyka się co 2 dni i wygląda tak:

filtr.jpg

Czy on w ogóle jest potrzebny do linii kroplującej i zraszaczy? Strasznie ogranicza przepływ nawet jak jest czysty. Czy jest jakieś inne rozwiązanie? Czy też można go wyjąć całkiem i zostawić tylko dyskowy?

Spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Edytowane przez maciejzi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam problem z piaskiem...

Czy on w ogóle jest potrzebny do linii kroplującej i zraszaczy? Strasznie ogranicza przepływ nawet jak jest czysty. Czy też można go wyjąć całkiem i zostawić tylko dyskowy?

Skoro dyskowy nie daje rady to jak zlikwidujesz siatkowy będziesz musiał wymieniać wszystkie linie kroplujące gdy do kanalików dostanie się piasek.

Nie wiem jaką masz pompę, ale musi być dobra skoro tłoczy ten piach ! Dodatkowo przed pompą powinien być filtr bo to długo nie popracuje.

Nie wiem czy jest inny sposób niż filtry, ale myślę, że powinieneś mieć może jakiś osadnik, albo zlikwiduj przyczynę - masz za głęboko zawieszoną pompę w studni bądź nie masz rury osłonowej i podrywa te zanieczyszczenia.

Ponadto w każdym zraszaczu jest sitko bodajże 100, i gdy zanieczyszczenia się tam dostaną również nie będą miały wydajności a co najgorsze uszkodzą sylikonowe uszczelki "rotory" napędzane woda również "polegną" i tak zakończy żywot Twoje nawodnienie.

Skoro dyskowy nie daje rady...

Wydaje mi się, że dyskowy daje radę. Dyskowy jest przed pompą, zatrzymuje grubsze ziarenka piasku. Ten mały filterek na zdjęciu jest za pompą a przed elektrozaworami. Porównywałem oczka do innych filtrów mesh 120 i te są znacznie drobniejsze. Na oko 50 mikronów (zamiast 120). Dlatego osadzają się na nim takie drobne pyłki i zatykają filterek po dwóch dniach.

Na razie korzystam tylko z filtru dyskowego - ten siatkowy wyjąłem.

Od kilku dni wszystko działa prawidłowo, ale jeśli zauważę problem, będę musiał wstawić filtr 10-calowy mesh 120, bo taki malutki ma za małą powierzchnię i zbyt często się zatyka. Filtr 10-calowy (typowy do wody) ma pewnie z 30-krotnie większą powierzchnię, może będę go musiał czyścić raz na miesiąc

Witam!

Chciałbym założyć linię kroplującą do nawadniania drzewek i roślin rosnących w kilku miejscach.

Zastanawiam się w jaki sposób lepiej połączyć ze sobą te miejsca: wersja 1 czy 2 (załącznik).

Jakiej średnicy rury użyć do połączenia tych obszarów fi16 tak jak linia kroplująca, czy może większa fi20 albo fi25? Proszę o pomoc. Pozdrawiam!

kropla.jpg

Edytowane przez Preze$

Witam!

Chciałbym założyć linię kroplującą do nawadniania drzewek i roślin rosnących w kilku miejscach.

Zastanawiam się w jaki sposób lepiej połączyć ze sobą te miejsca: wersja 1 czy 2 (załącznik).

Jakiej średnicy rury użyć do połączenia tych obszarów fi16 tak jak linia kroplująca, czy może większa fi20 albo fi25? Proszę o pomoc. Pozdrawiam!

IMO tylko opcja nr 1, średnica rur zależy od wydatku wody jaki ma być na planowanym terenie i odległosci na jaką chcesz ja przetransportowac. Mocno upraszczając bez obliczeń z gwarancją że wszystko zadziała to główne rury w ziemi 32, trójniki z redukcja na 25 do poszczególnych linii i dalej redukcje na linie.

Dzieki! A lepiej tak jak narysowałem na końcu linii kroplującej dać zaślepkę, czy koniec też podłączyć czyli zrobić oczko?

IMO tylko opcja nr 1, średnica rur zależy od wydatku wody jaki ma być na planowanym terenie i odległosci na jaką chcesz ja przetransportowac. Mocno upraszczając bez obliczeń z gwarancją że wszystko zadziała to główne rury w ziemi 32, trójniki z redukcja na 25 do poszczególnych linii i dalej redukcje na linie.

witam, potrzebuje pomocy przy nawodnieniu trawnika, ale na początek powiedzcie jak dołożyć fotkę do posta bo się pogubiłem.

Z fotkami jakoś sobie poradziłem.

Będę bardzo wdzięczny jak ktoś z szanownego grona pochyliłby się nad moim zakręconym trawnikiem i doradził mi jak rozmieścić zraszacze i jakie zastosować, oraz jakie zastosować elektrozawory.czy warto zamontować inżektor do trawnika?

Zasilenie ze studni głębinowej. 10l napełniam w 10 s przy 4-5 at. 32mm.

bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych i z góry dziękuję.

ogród chełm (2).jpg

ogród Chełm.jpg

Edytowane przez renia i arek

Czy macie problem z zażelazioną wodą w systemie automatycznego nawadniania ? U mnie występuje dziwne zjawisko brązowienia miescowego trawy. Trawa nie usycha ale nabiera koloru brązowo-czerwonego. Nie wiem czy przyczyny szukać w zażelazionej wodzie ze studni głębinowej (40m), czy powodem może być zbyt duża dawka wapna posianego na wiosnę i jego reakcja z nawozem azotowym ?

Chyba nie wina odczynu wody, ani wapna czy też nawozów- za dużo wody, trawę poraziła rdza źdźbłowa - do leczenia stosujemy np. preparat Tango 500 SC i ograniczamy nawadnianie.

Pozdrawiam

witam, potrzebuje pomocy przy nawodnieniu trawnika, ale na początek powiedzcie jak dołożyć fotkę do posta bo się pogubiłem.

Będę bardzo wdzięczny jak ktoś z szanownego grona pochyliłby się nad moim zakręconym trawnikiem i doradził mi jak rozmieścić zraszacze i jakie zastosować, oraz jakie zastosować elektrozawory.czy warto zamontować inżektor do trawnika?

bardzo proszę o jakieś wskazówki odnośnie rozmieszczenia zraszaczy....

bardzo proszę o jakieś wskazówki odnośnie rozmieszczenia zraszaczy....

Właśnie w ten weekend skończyliśmy podłączanie nawadniania u siebie. Jesteśmy kompletnymi laikami, więc mogę poradzić to, co my zrobiliśmy. Udaliśmy się z rysunkami do sklepu z nawadnianiem i gość na miejscu po prostu wiele nam wytłumaczył, co i jak. Półtora miesiąca zajęło nam kopanie, podłączanie itp., ale wszystko robiliśmy we dwójkę. W sklepie byliśmy stałymi gośćmi, ale się udało.

Z zał zdjęcia wynika że ogród należy do nie byle jakich. Czy obszar jaki zaznaczyłeś jako trawnik jest również podjazdem od tej bramy w oddali do domu? Jeżeli tak to sam trawnik jako podjazd nie przeżyje codziennego rozjeżdżania go przeciętnym samochodem osobowym czym byś go nie podlewał. Po drugie primo, w każdym lepszy sklepie z akcesoriami do nawadniania zrobią Ci projekt nawadniania takiego trawnika, samemu bez doświadczenia raczej bym Ci nie polecał. Robią projekty gratis jeżeli weźmiesz od nich wszystko, zazwyczaj biorąc wszystko na taki zestaw jaki będziesz potrzebował możesz liczyć na dobry rabat. Na moje oko masz b. dużo łuków które zwiększają ilość zraszaczy (najpewniej statycznych- mają mały zasięg i dobrze się nadają do takich ciasnych miejsc) tak aby pokryły jak największa pow trawnika, pewnie ok 6 sekcji na trawnik plus rabaty w zależności zróżnicowania zapotrzebowania na poszczególnych rabatach. Masz też już zrobione rabaty więc zastanów się czy bedziesz sie przez nie przekopywał w razie potrzeby przeprowadzenia rur zasilających czy lepiej dokupić parę m wiecej o większym fi i polecieć na około.Po trzecie primo ktoś tu z tych co sami się z tym męczyli pisał że kopali rowy pod rury jakiś kosmiczny czas. Ja też robiłem nawadnianie sam i nie wyobrażam sobie robić tego szpadlem. Polecam wypożyczenie koparki łańcuchowej, w dwa dni wykopałem sam rowki pod 6 sekcji i pod palisady którymi oddzielałem trawnik od rabat, koszt ok 400zł, drogo wiem ale moim zdaniem warto niż biegać ze szpadlem miesiąc. Po ostatnie, nie zależnie od tego czy ambitnie weźmiesz sie za projekt nawadniania sam czy ktoś Ci go zrobi projekt zaczyna się od określenia wydajności źródła wody z którego to nawadnianie będzie zasilane. Ten parametr definiuje ile jakich zraszaczy możesz mieć na jednej sekcji co z kolei determinuje ostateczną ilość wszystkich sekcji.

• 1 month później...
Witajcie :) Też jestem w trakcie zakupu systemu nawadniania, praktycznie całą instalację już mam i teraz zastanawiam się jedynie nad czujnikiem wilgotności gleby. W oko wpadł mi ten z oferty Gardeny, chodzi konkretnie o ten model: http://www.gardena.com/pl/water-management/water-controls/czujnik-wilgotnosci-gleby/

Sprzedawca zachwala, opinie są pozytywne, no ale trochę to kosztuje... chciałbym się upewnić, że to faktycznie dobry wybór. Korzysta ktoś z nawadniania tej marki?

Jeśli to Gardena(Twój system) to owszem pasuje i jest raczej wskazany do tych centrali........ u mnie jest inny system "SAM" :) więc i czujnik jest inny i nie mierzy wilgotności gleby lecz "brak lub obecność opadów atmosferycznych", dla mnie wydaje się taki sposób troszkę lepszy bo ziemia w różnych miejscach ma różną wilgotność i gdzie tak faktycznie umieścić taki czujnik jest trochę problematyczne.

proszę o podpowiedz jak poprawnie ustawić zraszacze na ogrodzie 21x45m, czesc nienawodniona ok 5x8m

program gardeny wypluł taki schemat

[ATTACH=CONFIG]374492[/ATTACH]

Wypluł co miał do wyplucia. Wypluł źle. chyba że ma być po taniości... bo jeśli ma być dobrze to trochę inaczej trzzeba to rozrysować

Wypluł co miał do wyplucia. Wypluł źle. chyba że ma być po taniości... bo jeśli ma być dobrze to trochę inaczej trzzeba to rozrysować

A możesz mnie jakoś nakierować co i jak lub odręcznie zrobić jakiś szkic jak to powinno być poprawnie.

Po taniości nie, ma być dobrze.

• 1 month później...

Witam

Na wiosne wreszcie zajme sie nawodnieniem. Fachowiec zaplanowal 9 sekcji- 8 trawnik, 1 rosliny, sterowanie Naweo z abonamentem. Czy ktos slyszal lub ma do czynienia z ta firma? Mam zamiast zwyklej lini zaplanowane sa bedzie linia z emiterami dyskowymi. Linia poprowadzona pod mata w ziemi. Zraszacze z dyszami mp rotatory i statyczne. Jak myslicie emitery dyskowe i zraszacze to dobry wybor? Nawodnienie planuje z sieci + hydrofor.

Dziekuje za wszelkie sugestie.