gospie 05.03.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Mam mały ogród ok 250m, czy mozna zastosowac jakis tani system nawadniania (bez bajerów-czasowych włączeń, stref itd) najlepiej do samodzielnego moontazu. Na jakie koszty można liczyć? A te najbardziej popularne- ile kosztowałby przy takiej powierzchni ogródka?Marzy mi sie takie udogodnienie, ale wiadomo jak to jest -są inne priorytety- ale moze nie jest to taki duzy koszt ....pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 06.03.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Masz trawnik? Rabaty?Jakie jest źródło wody - sieć wodociągowa? studnia? Inne?Myślę, że sacunkowo możesz przyjąćckoszt 15 zł/m2 (im mniejszy ogród tym koszt jednostkowy większy). Nie musisz wszystkiego robić od razu. Automatyka jest najdroższa ale można to tak zaprojektować, że późniejsze dołożenie sterownika i elektrozaworów nie będzie zbyt kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 06.03.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Masz trawnik? Rabaty? Jakie jest źródło wody - sieć wodociągowa? studnia? Inne? Myślę, że sacunkowo możesz przyjąćckoszt 15 zł/m2 (im mniejszy ogród tym koszt jednostkowy większy). Nie musisz wszystkiego robić od razu. Automatyka jest najdroższa ale można to tak zaprojektować, że późniejsze dołożenie sterownika i elektrozaworów nie będzie zbyt kosztowne. Robiąc nawadnianie samodzielnie i z wykorzystaniem najtańszych zraszaczy można nawet taniej niz 15 zł/m kw ( Gardena ma tanie zraszacze ale mają złą sławę jeśli chodzi o trwałość) Ale z automatyki to bym akurat nie rezygnował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 06.03.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Nie proponuję rezygnacji tylko rozłożenie inwestycji na 2 lata. Nie jest problemem wymienić zawór kulowy na elektrozawór i podłączyć sterownik. Przewód elektryczny oczywiście musi być położony wcześniej (w pierwszym etapie). Gardena to "byle co", żaden profesjonalista nie stosuje ich sprzętu. Jeśli już to początkujący "instalatorzy" i amatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospie 06.03.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Pisząc "mam ogród" miałam na mysli na projekcie, bo dom dopiero w budowie. Ale zakładajac od podstaw ogród chce juz wiedzieć co po kolei robić, zeby potem nie kopac w juz zasianej trawie na przykład. Myslisz ze laik poradzi sobie z założeniem takiego systemu> Jaki system proponujesz-jakiej firmy? Pisząc 15 zł/m2 masz na mysli juz gotowy system ze sterownikami z samodzielnym montazem czy firmy monyującej takie systemy? Spodzierwałam sie mimo wszystko ze takie małe malenstwo jak ja mam nie pochłonie na ten system ok 4 tys, bo gdzie reszta-roslinki, trawka i inne bajrki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 06.03.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Pisząc "mam ogród" miałam na mysli na projekcie, bo dom dopiero w budowie. Ale zakładajac od podstaw ogród chce juz wiedzieć co po kolei robić, zeby potem nie kopac w juz zasianej trawie na przykład. Myslisz ze laik poradzi sobie z założeniem takiego systemu> Jaki system proponujesz-jakiej firmy? Pisząc 15 zł/m2 masz na mysli juz gotowy system ze sterownikami z samodzielnym montazem czy firmy monyującej takie systemy? Spodzierwałam sie mimo wszystko ze takie małe malenstwo jak ja mam nie pochłonie na ten system ok 4 tys, bo gdzie reszta-roslinki, trawka i inne bajrki... Za 4000 to na 250 m kw można założyć system z automatyką i nie byle jaką Gardenę ale Toro albo Rain Bird Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 06.03.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Sprawdź w Castoramie - kiedyś robili projekty nawodnienia, a ludzie którzy tam pracują często mają jakieś 'działalności po godzinach". Zresztą nie jest to jakaś szczególna filozofia, ani duży wydatek gdybyś miał komuś zapłacić.Uważam, że do 4 tys. zmieścisz się bez problemu w ogrodzie 250m2.Moje nawodnienie działki 1500 powierzchnia całkowita, a ogród ok. 1000 m2 (w tym trawa ok. 600m2) - 4 sekcje, w tym sekcja kropelkowa (wąż perforowany) - kosztowało z robocizną ok. 8 tys. (z automatyką, ale bez pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 07.03.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Mam mały ogród ok 250m, czy mozna zastosowac jakis tani system nawadniania (bez bajerów-czasowych włączeń, stref itd) najlepiej do samodzielnego moontazu. Na jakie koszty można liczyć? A te najbardziej popularne- ile kosztowałby przy takiej powierzchni ogródka? Marzy mi sie takie udogodnienie, ale wiadomo jak to jest -są inne priorytety- ale moze nie jest to taki duzy koszt .... pozd wszystko zależy co i w jakim kształcie będziesz podlewał , jakieś liczenie 10-15-20 pln m2 jest zwyczajnie głupie ! Jakby miał podlewać tylko trwanik w kwadracie to na takie 250 m2 trawnika to może wystarczyć kilkadziesiąt metrów PE , 4 torro TR50 , jeden elektrozawór , najtańszy sterownik + skrzynka + ileś tam mb kabla co by dało może 1000-1200 PLN i by wyszło z 4-5 PLN m2 powiedzmy jeszcze linia kroplująca to do tego powżej dorzuć drugi elektrozawór , reduktor ciśnienia + trójnik w skrzynce ( czyli z + 250-300 PLN ) + linia kroplująca x mb x X PLN nie pamiętam ile kosztuje bo w tym nie siedze generalnie jak będziesz robił sam to za te 4 tyś to będziesz miał prawie NASA tylko zapomnij o garedenie poszukaj jakąś lokalną hurtownie/sklep z tymi gratami i powodzenia dasz radę bo to zabawa jak klockami LEGO tylko trzeba trochę pokopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospie 10.03.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 noooooo- te 1500 to juz sie inaczej słyszy - chociaż mąz sie ze mnie smieje ze na taki big odród chce załozyc nawodnienie mówi ze mi podleje w 10 min wszystko dokładnie sama nie wiem, może rzeczywiście przesadzam z tym pomysłem..... myslicie ze to nie przesada?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 10.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 noooooo- te 1500 to juz sie inaczej słyszy - chociaż mąz sie ze mnie smieje ze na taki big odród chce załozyc nawodnienie mówi ze mi podleje w 10 min wszystko dokładnie sama nie wiem, może rzeczywiście przesadzam z tym pomysłem..... myslicie ze to nie przesada?... w 10 min to sobie może spodnie oblać a nie ogród podlanie trawnika ręcznie latem to zazwyczaj latanie z wężem między 21-22 bo akurat jest ciśnienie i to tylko takie pokropienie z wierzchu , żeby trawa była lekko morka , chcesz mieć ogród , trawnik , jak nie przewidujesz podlewania to już może lepiej B10 wylej ... widok będzie ładniejszy niż jak wrócisz po 2 tygodniowym urlopie a akurat susza była i + 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospie 10.03.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ... i tak mi pisz szkoda tylko ze ten ogród to tylko "ogródeczek" ; ale jak sie nie ma co sie lubi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 10.03.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a może ktoś znający się wymieni elementy jakie mogą zawierać się w takich układach , bo najczęściej słyszę o liniach kroplujących jakby nic innego w tym systemie nie istniało Może ktoś opowie coś o tych systemach? bo nie ukrywam jestem total laik a też mnie to czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 13.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Jest tu jakiś spec od podlewania bo mam też kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Jest tu jakiś spec od podlewania bo mam też kilka pytań zrobiłem dwa ogrody po 600 m w każdym po 6-8 sekcji różne zraszacze linie , itd specem się nie uważam choć myślę , że nie zrobiłem tego gorzej niż profesjonalna firma pytaj , będę wiedział to odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 13.03.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mam ok. 1500 m2 do nawodnienia rośliny będą od trawy po różne drzewa teren w prostokącie , moje pytanie 1) czy główne rury dać 32 czy większe najdłuższy odcinek tak na oko ok. 60 m , 2) mam obawy o trwałość linii kroplującej woda w studni jest kiepska i czy lepiej w to miejsce zamontować zraszacze statyczne 3) zastanawiam się jeszcze nad sposobem załączania pompy czy przez sterownik w programatorze czy włącznik ciśnieniowy pompa teoretycznie powinna dać ok 5 at. i ma wydajność 7 m3/h 4) jeszcze jedno wybrałem system Rain Bird masz jakieś doświadczenie z tymi zraszaczami Będę wdzięczny za podpowiedźpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mam ok. 1500 m2 do nawodnienia rośliny będą od trawy po różne drzewa teren w prostokącie , moje pytanie 1) czy główne rury dać 32 czy większe najdłuższy odcinek tak na oko ok. 60 m , daj 32 , najdłuższy odcinek od zasilenia do ostatniego zraszacza mam też ok 60-70 m i tam wpięte 4 szt torro TR50 2) mam obawy o trwałość linii kroplującej woda w studni jest kiepska i czy lepiej w to miejsce zamontować zraszacze statyczne a co się z nimi ma stać ? raczej z wodociągu nie jest chyba z kamieniem 3) zastanawiam się jeszcze nad sposobem załączania pompy czy przez sterownik w programatorze czy włącznik ciśnieniowy pompa teoretycznie powinna dać ok 5 at. i ma wydajność 7 m3/h to musisz sprawdzić zależy jaki sterownik z tych co miałem kontakt to był zacisk właśnie do sterowania pompą 4) jeszcze jedno wybrałem system Rain Bird masz jakieś doświadczenie z tymi zraszaczami z tymi akurat nie, stosowałem torro i zawory z hunter-a teraz cała instalacja zimuje drugi sezon ( daj sobie spokój z jakimiś zaworami odwadniającymi przygotuj tak instalację , żeby mozna było gdzieś podłączyć sprężarkę i przedmuchać całość , sprężarkę wypozyczysz za 30 PLN , żeby klamota nie trzymać ) , generalanie znajdź jakiegoś lokalnego dystrybutora i niestety trochę metodą prób zobaczysz jakie zraszacze jak leją i ile można w sekcje wcisnąć z twoim źródłem wody z czasem nabierzesz doświadczenia Będę wdzięczny za podpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 13.03.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dzięki zaczynam jak się trochę ociepli zastanawiałem się czy nie zlecić jakiejś firmie ale jak zobaczyłem jak zrobione jest u sąsiada to dałem sobie spokój Zraszacze będę kupował w stanach są znacznie tańsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 17.03.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam. Ma ktoś może namiary na hurtownię z osprzętem Rain Bird lub Toro w okolicach Wrocławia ? Może rozsądny sklep internetowy ? Chce zakupić praktycznie wszystko co potrzebne do prostego systemu nawadnia. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 17.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zraszacze proponuję kupić na ebay 5004 wychodzi przy obecnym kursie poniżej 50 PLN na całkowitym legalu tj. vat i cło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 17.03.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zraszacze proponuję kupić na ebay 5004 wychodzi przy obecnym kursie poniżej 50 PLN na całkowitym legalu tj. vat i cło mozesz podrzucic linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts