Nataly 25.05.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Dzięki CityMatic Tak chcieliśmy ale pomyśleliśmy o zatykaniu ziemią itp otworków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.05.2021 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Dzięki CityMatic Tak chcieliśmy ale pomyśleliśmy o zatykaniu ziemią itp otworków Można, najlepiej przysypuje się to żwirkiem, korą , wiórami - ziemia to jest ostateczność bo może dojść do oblepienia otworku i późniejszy niesprawny transmiter. Jest też utrudniona kontrola czy działa.. bo ogólnie jeśli nie jest bezpośrednio przy roślinie to podczas działania namaka obszar ok 10-20 cm wszystko właśnie zależy od podłoża. Ta plama wilgoci, a więc punktowość jest najmniejsza w żwirze, a największa w glinie. Wg mnie i tak najlepiej jest zasypać taką rurę nawadniania kropelkowego - jeśli nie jest w szklarni czy pod agro-tkaniną. Latem Słońce tak nagrzewa rurę, że woda potrafi się w niej zagotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 25.05.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 CityMatic -dzięki za pomoc i profesjonalizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 25.05.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 potrzebuję pomocy. Mam sterownik nawadniania gardena 6030 i potrzebuję czujnik deszczu. Oryginalny gardeny jest drogi i chyba wycofywany ze sprzedaży. Szukam jakiegoś dobrego niedrogiego i działającego ze sterownikiem gardeny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 27.05.2021 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 a ja jeszcze wracam z tematem nawadniania paska trawnika 3x20 mb. P=2.5 at, posiadam jakieś kilka szt. pozostałości MP1000/2000/3000 i będą testy. Gdyby dać MP1000, to ile sztuk maxymalnie może być na 1 linii 180/210st? Ew. oprócz tych za wąskich "stripów" są jeszcze jakieś ciekawe rozwiązania, ew. jakieś kombinowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 a ja jeszcze wracam z tematem nawadniania paska trawnika 3x20 mb. P=2.5 at, posiadam jakieś kilka szt. pozostałości MP1000/2000/3000 i będą testy. Gdyby dać MP1000, to ile sztuk maxymalnie może być na 1 linii 180/210st? Ew. oprócz tych za wąskich "stripów" są jeszcze jakieś ciekawe rozwiązania, ew. jakieś kombinowane? 6 sztuk można dać bez problemu - ja nie lubię tego typu "kręciołków" bo przy starcie i zakończeniu bardzo obniżają swoje pole działania. Lepiej takie wąskie paski ustawia się na dyszach pasmowych: ale to zapewne już wiesz:yes:, bo długo nikt nie odpisywał. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 10.06.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Wykorzytujemy Hunterta, który ma wąskie te paski, natomiast widzę, że Reinbird ma prawdopodobnie szersze pasy, więc takie potzrebujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S0Cool 13.06.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Cześć, mam wątpliwości przy realizacji nawadniania, a raczej instalacji podlewania ogrodu.W piwnicy zainstalowałem zbiorniki na 4,8 m3 deszczówki, w ramach programu "Moja Woda" mam zamiar uzyskać częściowy zwrot środków.Zagwozdkę mam z wyborem pompy. Pompa będzie zainstalowana w piwnicy przy zbiornikach, tuż pod poziomem gruntu. Z niej będzie poprowadzona instalacja do dwóch zaworów z przodu i z tyłu domu, a stamtąd będzie podlewanie ręczne wężami oraz mycie samochodu. Zamierzam dla wygody wyprowadzić włącznik pompy do przycisku obok zaworu. 1. Co się stanie jeśli włączę pompę, a żaden zawór nie będzie otwarty? Piszą przy wielu pompach, że mają zabezpieczenie przed przegrzaniem się, ale czy to jej nie zaszkodzi? Chciałbym ma przykład na końcu węża mieć pistolet zraszający i okresowo otwierać i zamykać jego zawór spłukując samochód bez obaw o pompę.Czy na przykład taka pompa: NAC GPE-120K będzie wystarczająca, czy też musi być to model z wyłącznikiem ciśnieniowym, na przykład: NAC GPE 120-A-K, czy też jedynym sensownym rozwiązaniem jest pompa ze zbiornikiem hydroforowym, na przykład: NAC BSE 120-19-KChcę być spokojny o pompę, ale nie chciałbym też przeinwestować w tak proste zadanie jak podlewanie wężem i mycie samochodu.Powyższe przykłady pomp firmy NAC przypadkowe, nie jestem jakimś fanem, ale u nich znalazłem trzy opcje, między którymi się waham. 2. Co się stanie w sytuacji, gdy skończy się woda w zbiorniku deszczówki? W instrukcjach pomp piszą, że praca na sucho jest niedopuszczalna. Da się jakoś sensownie zabezpieczyć przed taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 14.06.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Pierwsza się nie nadaje- nie ma zabezpieczenia do pracy na sucho. Druga ma zabezpieczenie do pracy na sucho, ale przydałoby się żeby miała ciągły odbiór wody- odkręcony zawór. Trzecia ma presostat- ta sprawdziłaby się najlepiej, z tym że nie widzę aby miała zabezpieczenie przed pracą na sucho.. Pamiętaj że są to pompy do wody czystej- będziesz mieć jakiś filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S0Cool 14.06.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedź. Filtr zamierzam mieć.Rozumiem, że ta druga pompa zabezpieczy przed ewentualną pracą na sucho, a ta trzecia - przed zamkniętymi zaworami?Co w takim razie zabezpieczy pompę przed obydwoma przypadkami i kosztuje do 500PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 31.01.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 CityMatic -w tym roku zapominaliśmy odwodnić instalację przed zimą. Spadek wzdłużny ok 3% -co grozi na pewno, ew. czego się spodziewać? Będą na pewno uszkodzenia , czy tylko mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2022 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 CityMatic -w tym roku zapominaliśmy odwodnić instalację przed zimą. Spadek wzdłużny ok 3% -co grozi na pewno, ew. czego się spodziewać? Będą na pewno uszkodzenia , czy tylko mogą być? Odpisałem ale się nie opublikowało - więc skrócę do minimum - okaże się wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marinpirat 17.03.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 (edytowane) Chciałbym sam stworzyć projekt nawodnienia ogrodu, chciałbym z kimś doświadczonym wyjaśnić pewną kwestię.Przyjmijmy, że mam 8 sekcji w ogrodzie, moja pompa nawadniająca przy wydajności 100l/min osiąga ciśnienie 10 barów.Sekcja nr 1 zawiera 3 zraszacze, które są wyregulowane i działają optymalnie przy ciśnieniu 3 bary, jej zapotrzebowanie to 15l/min.Analogicznie pozostałe sekcje wykorzystują tylko część dostępnej wody. Czy każda sekcja powinna zawierać indywidualny reduktor ciśnienia? W którym miejscu powinien on być - przed elektrozaworem, za nim, a może jeszcze gdzie indziej? A może elektrozawory mają "wbudowane" reduktory? EDIT. Po przeczytaniu kolejnych materiałów przychodzi mi do głowy by inaczej do tego podejść. Zakładając, że wszytskie sekcje działają w powyższym przykładzie zapotrzebowanie to 120l/min, z właściwości pompy wynika, że uzyskane wtedy ciśnienie powinno wynosić 8 barów. Zatem wystarczy wtedy jeden reduktor ciśnienia, który będzie umieszczony między pompą a rozdzielaczem, tak? Edytowane 17 Marca 2022 przez marinpirat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.03.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Co to za pompa, która daje 10 bar przy 6m3/h? Po co pchać 10 bar w jakąkolwiek instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marinpirat 17.03.2022 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Skorzystałem z tej grafiki poglądowo by dać jakiekolwiek parametry:https://www.dostudni.pl/img/products/27/3/8_max.jpg Przyjałem 10 bar tylko dla uproszczenia obliczen jako przyklad, rownie dobrze mozemy przyjac 5 bar czy inny sensowny wynik. Zakladam jednak, ze zawsze moze dojsc do sytuacji, gdy uruchomiona jest tylko jedna mała sekcja (załózmy linia kroplująca, która zaleca cisnienie do 4,5 bar) a cisnienie pompy jest wyzsze - co nalezy w takiej sytuacji zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.03.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Wyłączyć pompę. Reduktor nie rozwiązuje żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.03.2022 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Przy takiej instalacji będziesz po ogrodzie zbierał "tłoki" wyrwane z korpusu spryskiwaczy. A membrany elektrozaworów przetrwają że trzy przełączenia. O linii kroplującej nie wspomnę.Ale to tylko krytyka....bo rozważaniem jest zbiornik i reduktor nawet dedykowany do nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marinpirat 18.03.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 moje zalozenia byly teoretyczne, ale moze lepiej bedzie zapytac o realne dane i na tej podstawie dojsc do jakiegos wniosku. Zapotrzebowanie wody przy wlaczonych wszytskich sekcjach to 160l/min, pompa jest na glebokosci 25m, powiedzmy ze optymalne cisnienie to 3 bar przy tych wlaczonych sekcjach. Powinienem zaopatrzyc sie w pompe, ktora przy 160l/min osiaga 5.5 bar (odejmuje 2.5 bar na 25m w ogre), czy tak to powinno wygladac? Wtedy nie ma zadnego reduktora cisnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.03.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 Zawsze powinieneś mieć zabezpieczenie, które wyłączy pompę w przypadku zbyt dużego wzrostu ciśnienia. Poza tym dodaj trochę spadku ciśnienia wynikający z oporu przepływu wody przez rury. Czyli bardziej 6-6.5 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2022 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 moje zalozenia byly teoretyczne, ale moze lepiej bedzie zapytac o realne dane i na tej podstawie dojsc do jakiegos wniosku. Zapotrzebowanie wody przy wlaczonych wszytskich sekcjach to 160l/min, pompa jest na glebokosci 25m, powiedzmy ze optymalne cisnienie to 3 bar przy tych wlaczonych sekcjach. Powinienem zaopatrzyc sie w pompe, ktora przy 160l/min osiaga 5.5 bar (odejmuje 2.5 bar na 25m w ogre), czy tak to powinno wygladac? Wtedy nie ma zadnego reduktora cisnienia? Nigdy tak się nie liczy, to że względu na różne opory przepływu i możliwości pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts