Zaniepokojony 30.04.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Mieszkam na posesji, która jest usytuowana na spadku terenu, zaś droga prowadząca do niej jest obięta słóżebnością użytkowania- zapisana notarialnie. Droga ta stanowi również naturalne odprowadzanie wody gruntowej z bardzo dużych terenów rolnych, położonych wyżej. Powyżej drogi obiętej słóżebnością znajduje się moja, prywatna droga (pod kątem 90 stopni). Właściciel drogi słóżebnej podniósł ją w takim stopniu, że powoduje to zatrzymanie wody, która wpływa na moją drogę oraz moją posesję. Powodując podtapianie budynku i nanoszenie na drogę (jestem jej mniejszościowym współwłaścielem) i posesje ziemi likwidując naturalny jej spadek i podnoszenie terenu. Czy właściciel drogi słóżebnej ma prawo do takiego postępowania i jak w myśl przepisów prawnych mogę obronić się przed takim działaniem?? Większościowy właściciel drogi, mieszkający powyżej mojego budynku nie reaguje na zaistniałą saytuacje, chcą uniknąć konfliktu, uważając że problem ten go nie dotyczy. Pnieważ droga ma taki spadek, że nie spowoduje jego podtapiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts