malec47 01.05.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Proszę o uwagi na temat stosowania uplastyczniacza zamiast wapna do murowania z ceramiki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.05.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Tez mnie to interesuje, wiem ,że przy murowaniu sciany fundamentowej dodaje sie plastyfikator aby uniknąć wapna w zaprawie ale to nie to samo co wapno, zmieniaja sie wlaściowości zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdadok 01.05.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 PanowieW obecnych czasach są gotowe zaprawy murarskie (Z 01) op. 30 kg kosztują ok. 10 zł, mają w sobie odpowiednie proporcje chemii,więc nie musicie się martwić o ilość dodanego cementu piasku czy plastyfikatora,cały dom macie wymurowany z taką samą jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.05.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Proponuje zwrocic tez uwage na roznorodnosc plastyfikatorow , a co sie z tym wiaze rozna jakosc , na stosowanie przez murarzy np. mydla , plynu do naczyn oraz czy nie lepiej w niektorych sytuacjach zrezygnowac ze stosowania wapna i plastyfikatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.05.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 W obecnych czasach są gotowe zaprawy murarskie (Z 01) op. 30 kg kosztują ok. 10 zł, mają w sobie odpowiednie proporcje chemii,więc nie musicie się martwić o ilość dodanego cementu piasku czy plastyfikatora, cały dom macie wymurowany z taką samą jakością. Ale o proporcje martwi się murach a nie inwestor. Zaprawa jest całkiem prosta do wykonania na placu i cena takowej pewno będzie niższa, jednak będzie to ciężko udowodnić bo czy ktoś osobno liczy ceny składnikó na zamą zaprawę do murów? A co do plastyfikatora - u mnie stosowali coś takiego - twierdzili, że lepiej im się muruje a koszt był znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.05.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Tu nie chodzi o gotowe zaprawy w tym pytaniu ale o sens dodawania plastyfikatora do zaprawy i jej jakość i czy ja stosować,. Ostatni post jest nie na temat tylko dla śmiechu , co jest śmiesznego w dodawaniu plastyfikatora. Chyba niewiele?Janzar wrecz zaleca do jastrychu a tu chodzi o zaprawę do ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 01.05.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Gotowe zaprawy są za drogie, by budować z nich cały dom. Plastyfikator tylko uplastycznia zaprawę, wapno ma także właściwości m. in dezynfekujące. Zaprawa z plastyfikatora to zaprawa cementowa. Z wapnem cem- wapienna. Tak, że to na pewno nie to samo. Ja wyszłam z założenia , ze zrobię tynki tradycyjne i tam będzie wapno więc do zaprawy dodawałam plastyfikatora. Mam więc cały dom z budowany na zaprawie cementowej. Na wytrzymałośc zaprawy ani wapno ani plastyfikator nie wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.05.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 acca5 - to co pisze wartownik to nie dowcip. Był kiedyś na forum temat o dodawaniu Ludwika do zaprawy jako plastyfikatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.05.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 hmm..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.05.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ceramike mozna tez kleic specjalnym klejem do ceramiki , oczywiscie musi byc bardzo rowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.05.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ja w tamtym roku próbowalem plastyfikatorów które tak zachwalal mi murarz. Mówil mi ze jest to tansze, a zaprawa jest lepsza, ale po jednym dniu murowania kazalem robic zaprawe murarska z wapnem gdyz zaprawa na plastyfikatorze byla zdecydowanie mniej plastyczna od zaprawy cementowo wapiennej. A co do ludwika to tez slyszalem ze mozna go stosowac zamiast plastyfikatora do zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 01.05.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Nie cofajmy się w rozwoju. Plastyfikator bardzo dobrze zastępuje wapno. Po co kopac doły i gasić wapno - torebeczka plastyfikatora i zaprawa super. Jak chcesz złej zaprawy to ją zamów z wytwórni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.05.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 http://www.felix.pl/index.php?symbol=p.htm&k=30&s=72&id=357 Hmm już nie trzeba gasić wapna samemu - przynajmniej od 50lat.... to suchogaszone wystarczy rozrobić wodą poprzedniego dnia - wystarczy zbita z desek skrzynia 1x2 metry wysokość 0,5 metra..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malec47 01.05.2006 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Dziekuje wszystkim którzy zabrali głos w sprawie plastyfikatora/uplastyczniacza/.Pomoze mi to podjac decyzję w sprawie dodatku /lub nie/wapna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dry-forest 01.05.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Faktycznie - u mnie murarze z doświadczeniem dodawali zawsze w czasie murowania. Groszowa sprawa - a skutek jest - łatwo sie muruje, niweiele spada , mało do czyszczenie- oczywiście stosować jako dodatek do zaprawy do murowania- razem z wapnempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 02.05.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 acca5 - to co pisze wartownik to nie dowcip. Był kiedyś na forum temat o dodawaniu Ludwika do zaprawy jako plastyfikatora. A ja skolei słyszałem że dodają ludwika do fugi kafelkowej ponoć ładnie wtedy sie kładzie, i jest gładka czy coś w tym rodzaju - Nie miałe odwagi jeszcze sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 03.05.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 U mnie zamiast wapna dolewali Cemplastu (tak to się chynba nazywało), nie wiem czy lepiej ale im było wygodniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 03.05.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Powtórzę jeszcze raz swoją wypowiedź z podobnego wątku:"Temat był już parokrotnie poruszany, był artykuł w Muratorze.Wnioski były takie , że na plus plastyfikatora przemawiała cena i wygoda stosowania.Wapno jest zaś bezkonkurencyjne jeśli chodzi o parametry zaprawy,tynku i spoiny.Gdybym był wykonawcą wolałbym plastyfikator, jestem zaś inwestorem dlatego wybrałem wapno! " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.05.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 U mnie dodawali plastyfikatora - podczas murowania fundamentu - takiego w płynie, ściany parteru z kolei były murowane zaprawą cementowo-wapienną, a poddasze znowu z plastyfikatorem - tym razem w proszku. Na razie wszystko się trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 03.05.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 O jakich parametrach piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts