Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uplastyczniacz zamiast wapna do murow. czy to dobry pomysł ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie

W obecnych czasach są gotowe zaprawy murarskie (Z 01) op. 30 kg kosztują ok. 10 zł, mają w sobie odpowiednie proporcje chemii,więc nie musicie się martwić o ilość dodanego cementu piasku czy plastyfikatora,

cały dom macie wymurowany z taką samą jakością.

W obecnych czasach są gotowe zaprawy murarskie (Z 01) op. 30 kg kosztują ok. 10 zł, mają w sobie odpowiednie proporcje chemii,więc nie musicie się martwić o ilość dodanego cementu piasku czy plastyfikatora,

cały dom macie wymurowany z taką samą jakością.

Ale o proporcje martwi się murach a nie inwestor. Zaprawa jest całkiem prosta do wykonania na placu i cena takowej pewno będzie niższa, jednak będzie to ciężko udowodnić bo czy ktoś osobno liczy ceny składnikó na zamą zaprawę do murów?

A co do plastyfikatora - u mnie stosowali coś takiego - twierdzili, że lepiej im się muruje a koszt był znikomy.

Tu nie chodzi o gotowe zaprawy w tym pytaniu ale o sens dodawania plastyfikatora do zaprawy i jej jakość i czy ja stosować,. Ostatni post jest nie na temat tylko dla śmiechu , co jest śmiesznego w dodawaniu plastyfikatora. Chyba niewiele?Janzar wrecz zaleca do jastrychu a tu chodzi o zaprawę do ceramiki.

Gotowe zaprawy są za drogie, by budować z nich cały dom. Plastyfikator tylko uplastycznia zaprawę, wapno ma także właściwości m. in dezynfekujące. Zaprawa z plastyfikatora to zaprawa cementowa. Z wapnem cem- wapienna. Tak, że to na pewno nie to samo.

Ja wyszłam z założenia , ze zrobię tynki tradycyjne i tam będzie wapno więc do zaprawy dodawałam plastyfikatora. Mam więc cały dom z budowany na zaprawie cementowej. Na wytrzymałośc zaprawy ani wapno ani plastyfikator nie wpływa.

Ja w tamtym roku próbowalem plastyfikatorów które tak zachwalal mi murarz. Mówil mi ze jest to tansze, a zaprawa jest lepsza, ale po jednym dniu murowania kazalem robic zaprawe murarska z wapnem gdyz zaprawa na plastyfikatorze byla zdecydowanie mniej plastyczna od zaprawy cementowo wapiennej. A co do ludwika to tez slyszalem ze mozna go stosowac zamiast plastyfikatora do zaprawy.

Faktycznie - u mnie murarze z doświadczeniem dodawali zawsze w czasie murowania. Groszowa sprawa - a skutek jest - łatwo sie muruje, niweiele spada , mało do czyszczenie- oczywiście stosować jako dodatek do zaprawy do murowania- razem z wapnem

pozdrawiam

Powtórzę jeszcze raz swoją wypowiedź z podobnego wątku:"Temat był już parokrotnie poruszany, był artykuł w Muratorze.Wnioski były takie , że na plus plastyfikatora przemawiała cena i wygoda stosowania.Wapno jest zaś bezkonkurencyjne jeśli chodzi o parametry zaprawy,tynku i spoiny.Gdybym był wykonawcą wolałbym plastyfikator, jestem zaś inwestorem dlatego wybrałem wapno! "