Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile wykusz podraża budowę?

Czy wykusz istotnie podraża koszty domu?  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wykusz istotnie podraża koszty domu?

Recommended Posts

W wielu wątkach o kosztach domów czytam, że wykusz podraża budowę. No dobrze - jest to droższe od prostej ściany, ale o ile?

Mam wykusz i jedno co mi się nasuwa to trochę więcej materiału - trzeba docinać to i trochę odpadu z tego będzie. Jeśli ma się stosowny okap to dach nie będzie bardziej skomplikowany. Pozostaje jeszcze sprawa okien - w wykuszu są najczęsciej 3, ale i tak trzeba by dać jakieś okna, a w wiekszości płacimy za m2 okna wiec tu też jakiejś wielkiej różnicy nie będzie. Czyli co jest w wykuszu takie drogie? O ile potrafi podnieść koszt? Może robocizna, ale z tego co pamiętam jakoś nikt nie mówił, że będzie drożej bo jest wykusz - jest to jest i się go zrobi.

Ogólnie myślę, że bez wykuszu jeśli by wyszło taniej to w granicach 500 zł no może 1 tyz jeśli jakiś wymyślny. Co za to mamy? Piękne miejsce do podziwiania okolicy (trzeba tylko pamiętać by był on z sensownej strony a nie pod oknami sąsiadów lub przy ruchliwej ulicy), więcej światła, podnosi walory estetyczne domu = podnosi jego wartość.

Czy więc naprawdę wykusz jest tak kosztowny, że przy ocenie kosztów należy brać go pod uwagę?

• 4 weeks później...

Nie można tego tak uogólnić. Ja bym powiedział, że podraża, ale dobrze przemyślany wykusz nie będzie znacząco wpływał na koszty budowy. Przynajmniej taki wykusz jak jest u mnie. Zwykłe podwójne drzwi balkonowe gdyby nie było wykuszu zastępuje się zwykłymi podwójnymi drzwiami balkonowymi+pojedyńcze drzwi+2 razy szklenie stałe. Nie ma żadnych konstrukcji betonowych - wszystko montowane na specjalnych rurach. W sumie koszt może być o około 1500 zł wyższy (PCV).

Znaczne pordożenie wychodzi wtedy, jeżeli na wykuszu montuje się rolety, dodatkowy daszek itp. Może wtedy dojść tak szacunkowo nawet do 10 tys.

Co innego z eskploatacją - zwiększenie ilości okien powoduje obniżenie izolacyjności cieplnej budynku, czyli wyższe koszty ogrzewania.

o ile to nie wiem ale mam 4 okna narożne - wykuszowe i akurat mam następujące problemy

parapety zewnętrzne - łaczniki kątowe parapetów kosmicznie drogie

parapety wewnętrzne cięte pod kątem z konglomeratu

rolety zewnętrzne - sposób montazu problemtaczny

Wykusz - 3 okna i na górze balkonik (1 na 5 m)

- stan surowy zamknięty (specjalnie zbrojony strop)- 5 tyś

- wykończenie balkonu (wylewka izolacja kafelki) - 1,7 zł

- balustrada kuta z montażem 1,2 tyś

czyli razem 8 tyś - kosztowny detal ale i tak bym go chciał gdybym miał podejmować decyzję jeszcze raz.

Aha i bardzo ważne - jeśli spiepszą strop i wykończenie balkonu masz pewny mokry sufit po deszczach

TO MYŚL DALEJ ( ????? )

czyli razem 8 tyś - kosztowny detal ale i tak bym go chciał gdybym miał podejmować decyzję jeszcze raz.

Aha i bardzo ważne - jeśli spiepszą strop i wykończenie balkonu masz pewny mokry sufit po deszczach

TO MYŚL DALEJ ( ????? )

najgłupszym rozwiązaniem jest nie zrobienie w wykuszu osobnych okien tzn nie wylanie słupków między okna , wykończeniowo i cenowo potem to już tragedia

Ja mam słupki docinane z BK układane na zakładkę ale widziałem też że można zrobić bez słupków

TO MYŚL DALEJ ( ????? )

najgłupszym rozwiązaniem jest nie zrobienie w wykuszu osobnych okien tzn nie wylanie słupków między okna , wykończeniowo i cenowo potem to już tragedia

• 1 year później...

właśnie tak mi doradza architekt,ktory bedzie doprojektowywał u mnie wykusz pod balkonem.Co jest takiego złego w wykuszu bez słupków??? :(

Mam okna w wykuszu bez murowanych słupków między oknami i nie wiem dlaczego miałaby to być taka tragedia. Jeśli chodzi o okna, to kosztowały drożej o 400 pln (2 specjalne słupki do łączenia okien pod kątem po 200 pln za szt.), ale odpadł koszt wymurowania lub wylania słupków. Zależy co się komu podoba, ale ja uważam, że wygląd wykusza bez słupków a ze słupkami to niebo a ziemia. Ja tak uważam i tego się będę trzymał :) :) :) . Pozdrawiam.