Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podnieść ściankę kolankową?

Recommended Posts

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m41e3a76e3136f - ten domek chcę budować i koniecznie podniosę ściankę kolankową, ponieważ odwiedziłam kilka domów o podobnym dachu i ....tragedia, za niska ścianka, pokoje nieustawne i malutkie(choć w projekcie po podłodze miały ok20m). :roll:

Dlatego chcę podnieść o 50 cm i w związku z tym pytam wszystkich doświadczonych w temacie: co się wiąże z taką "operacją"? wydłużyć krokwie? O ile, by dom nie wyglądał jak grzyb :evil: Czy nie straci bardzo na wyglądzie i proporcjach? :wink:

Warto wczesniej wszystko przewidziec i przygotowac sie . Najczesciej inwestorzy robia pozniej wielkie oczy .

Budowa nie jest miejscem do "kombinowania" :p

Nie twierdzę, że jest, ale pisząc "wykombinować" miałem na myśli poprostu zstąpienie okna dachowego, tradycyjnym ściennym. Mało tego, oczywiście bez wcześniejszych uzgodnień na etapie projektowym, takich zmian robić rzecz jasna nie wolno (przynajmniej legalnie). Alternatywą jest zawsze projekt zamienny, ale...

Wracając do meritum, warto poprosić projektanta o (lub samemu w miarę zdolności plastyczno-technicznych) wyrysowanie przykładowych alternatyw, aby mieć z czego wybierać!!!

Wiadomo - budowa nie jest miejscem do kombinowania!!!

:D :D :D

Jezeli nie chcesz sie schylac i chcesz miec lepiej wykorzystane poddasze to podnires sobie scianke kolankowa. Ja podnioslem sobie scianike kolankowa z 60cm do 120 ale przedluzylem sobie jednoczesnie krokwie i wiem ze podjolem dobra decyzje. Dom wcale nie stracil uroku.

A co bys zrobił gdyby dom stracił urok ?

Po prostu udało Ci się.

Dopóki nie zobaczyłbym takiej realizacji , albo conajmniej nie poradził sie prawdziweo architekta to bym nie zaryzykował. Przejedź się po osiedlach i zobacz ile jest "spiep..." domów poprzez podniesione ścianki poddasza.

Witam, jestem zaciekłym wrogiem jakielkolwiek ingerencji w bryłę budynku, szczególnie razi mnie właśnie podnoszenie ścianek kolankowych.

Fakt ,że uzyskuje się tą drogą większą kubaturę poddasza jednak nawet taki laik jak ja :oops: od razu zauważy zachwianie proporcji w projekcie .

Nie wyręczaj na siłę architekta, a jak twierdzisz że coś "skopał" i jesteś w stanie go poprawić to będziesz miał "potworka" na którego całe życie będziesz spoglądał. Na rynku są tysiące gotowych projektów więc na pewno znajdziesz coś zbliżonego do Twojego ideału. Pozdrawiam

Twoja ścianka ma 94 cm więc nie jest taka mała. Nie podniesiesz jej już zbytnio bo zmienisz bryłę budynku.

Niestety taki jest "urok" dachów czterospadowych. W takiej powierzchni jak Twoja (140m2) dach czterospadowy mocno ogranicza poddasze.

Zmień na dwuspadówkę i zyskasz kilkanaście metrów pokoi na górze bo odejdzie Ci jeden skos w pokoju. Innym rozwiązaniem jest lukarna (ale nie mała).

Przed zakupem projektu wybiore się do architekta i niech zadecyduje czy można podnieść, jesli odradzi to zrezygnuje z tego projektu, wg mnie ścianka kolankowa przy tym metrażu poddasza to nie mniej niż 130cm. po ociepleniu itp. kontaktowałam się z architektka z archon i ta doradziła podnieść o te 50 cm. i wydłużyć krokwie. Niestety nie ma wersji tego projektu z dachem dwuspadowym...z drugiej strony takie domy z dachem kopertowym najbardziej mi sie podobają :D

Jestem zdecydowanym przeciwnikem uzyskiwania dorażnych celów jak np wyższych pomieszczeń na poddaszu przez zmianę architektury budynku.Budowałem dom PRZYTULNY i majstrowie też doradzali mi podnieść ściankę kolankową .Odmówiłem i powstał piękny dom o właściwych proporcjach.Nawet zostawiłem okna frontowę jak w projekcie tzn jednotaflowe /140 x 150/ choć wszyscy "najmądrzejsi " od budownictwa radzili inaczej. Błagam ! nie zmieniaj nic w architekturze bo powstanie kolejny potworek jakich wiele widzimy po zmianach dokonanych przez amatorów.Dom oprócz pomieszczeń ma być także piękny.A na pewno po Twoich zmianach nie zyska na urodzie .Zbyt dużo kosztuje żeby eksperymentować na jego wyglądzie. POWODZENIA

No chyba drzeć szat nie trzeba :roll:

Wszystko można, ale z rozsądkiem. Samo podniesienie ścianki kolankowej zaburza proporcje domu. Zamiast ładnego okapu pojawia się garnek.

Jeżeli te zmiany nastepują na etapie projektu, to architekt powinien doradzić, czy wydłuzyć krokwie, czy zmienić usytuowanie okien dachowych, czy podnieść cały dach, czy tylko zmienic kąt pochylenia. Od tego jest i za to bierze kasę.

Jest tyle fajnych projektów z odpowiednim metrażem i ściankami kolankowymi. Trzeba dalej szukac.

I sa projekty pietrowe. Naprawdę fajne. Jeden taki z Unibudu mi sie bardzo podoba. Tylko nie zawsze wsród naszych osiedli dworkowych by pasował :)

Ale do miasta wymarzony !

Majka tez piszesz o wydluzaniu krokwi , bardzo bym prosil o rozwiniecie tej mysli .

Ok. Chodzi o estetykę domu. Okap ma byc nad oknem, ale go nie zacieniać. Nalezy poszukać "zlotego środka". Jak podniesiesz dach, okap wyda się krótszy i bedzie widoczny odstęp zrobiony przez podniesienie ścianki kolankowej. Nie wygląda to najlepiej.

tutaj widać podniesioną ściankę kolankową /zdjęcie pozyczyłam od jednego z forumowiczów, mam nadzieję, że wybaczy :oops:

http://foto.onet.pl/upload/8/5/_216683_n.jpg

i zdjęcie drugiego /on mnie chyba zabije

:roll:

zdjęcie wykasowałam, nie można komus robic przykrości :roll:

mam podobny projekt ale u mnie scianka ma 64 cm , to faktycznie mało

zdecydowałem sie podniesc do 90 cm tylko dlatego ze przy tej wysokosci mozna w miare swobodnie usiąsc na kanapie przy scianie oczywiscie krokwie bedą dłuzsze

osobiscie nie radziłbym az tak podnosic sciany kolankowej przy tym projekcie