ex67 01.05.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Majka: To drugie zdjęcie ... o Jezu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 01.05.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Podniesienie ścianki kolankowej to kompromis między względami praktycznymi a estetycznymi, ale wielu zaufanych majstrów radzi ją podnosić własnie ze względów praktycznych.Uważaj na pomieszczenia w których są tylko okna dachowe bo mogą być one za wysoko.Oczywiście wyższa ścianka kolankowa to wyższy koszt na wszystkich płaszczyznach nie tylko koszt samego muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.05.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ja miałem podnosić, ale zrezygnowałem. Poprosiłem o konsultację znajomą panią architekt. Stwierdziła, że wygląd domu bardzo na tym ucierpi. I w ten sposób ścianka kolankowa na wysokość ZERO. A dokładnie - 16 cm, bo taką wysokość ma murłata, na której oparte są krokwie. I nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.05.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Mam nadzieję nikogo nie obrazić stwierdzeniem, że na niektóre domy maja dachy wyglądające jak .... źle założona prezerwatywa Ale na obronę - za to NA PEWNO więcej miejsca i bardziej funkcjonalnie. A jak się siedzi w środku to przecież z zewnątrz się na dom nie patrzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.05.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Bez urazy, ale ten drugi dom jest wstrętny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 02.05.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Ja podniosłem o 24 cm i niestety widać to gołym okiem (stodoła) ale za to mam więcej miejsca w pokojach i na stryszku i nie żałuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 02.05.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Krokwie nie będą musiały być dłuższe, będą przecież tylko wyżej leżeć, ale aby zachować kąt nachylenia dachu (o ile taka jest konstrukcja więźby) będą musiały być dłuższe słupy pod płatwie. Myśmy zrobili trochę wyższą ściankę kolankową, ale wynikało to z krotności rozmiarów bloczków i nasze słupy okazały się trochę za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 02.05.2006 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Dom ma być i funkcjonalny i piękny , podobają mi się zwłaszcza te z dachem czterospodowym i taki wybuduję, chodziłam po domu, który miał wysoką ściankę kolankową 130cm. i zachowane cudowne proporcje, ale takie cuda może tylko architekt na etapie adaptacji. Szkoda tylko, że archon nie udostepnił mi dokładnych rysunków projektu, by architekt mógł dokładnie ocenić sytuację Jeszcze projektu nie kupiłam, bo chcę być pewna, że to będzie TO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 02.05.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Ja też podniosłem ścianke kolankową uzyskując wiecej miejsca w pokojach ale podniosłem cały dach o tę samą wysokość i wydłuzyłem troche krokwie a dom nie stracił nic ze swojego wygladu, w poprzednim domu też podnosiłem ściankę kolankową. Decyzja należy do ciebie , ile budujących tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 02.05.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Jeśli problemem jest brak ustawności pomieszczeń, to można zmniejszyć pomieszczenia na górze odsuwając ściany pomieszczeń od ściany kolankowej (tak żeby ściana kolankowa nie była ścianą pomieszczenia - za nią, w odstępie np. 50 cm jest następna ściana (gips karton)). Traci się oczywiście wielkość pomieszczenia, ale zyskuje na ustawności i nie burzy proporcji zewnętrznych domu. A przestrzeń pomiędzy ścianą kolankową a ścianą właściwą można wykorzystać np. na szuflady, mini szafy itp.U mnie właśnie tak będzie. Wiem, że jest to rozwiązanie kompromisowe, ale coś za coś... http://republika.pl/wbrat/Pianella/pianella-poddasze.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.05.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Widze ze wielu jest przeciwnikiem podniesienia scianki kolankowej w domu, ale poddasze zeby bylo urzytkowe i funkcjonalne to powinno miec sciakne kolankowa wyzsza nizeli 60 cm w innym wypadku poddasze staje sie stryszkiem na którym trzeba chodzic schylonym. Wiele projektów szczególnie firmy archom wedlug którego tez buduje scianki kolankowe ma na wysokosci 60 cm co powoduje pozniej ze pomieszczenia na poddaszu nie sa ustawne i funkconalne. I jezeli kogos niestac na duzy dom a chce miec domek w miare funkcjonalny,to podnosi scianke kolankowa i jak zrobi to z glowa dom wcale nie traci uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Podniosłam na około 110 cm, dom na uroku nie stracił, poddasze zyskało bardzo na funkcjonalności, wyszedł dodatkowo spory stryszek. Efekt finalny zależy od bryły domu - zwykle takie manipulacje bardziej szkodzą domom z dachem czterospadowym niż dwuspadowym. Dobrze jest przedłuzyć krokwie, żeby dom nie wyszedł "zastrugany" - ale dach się robi większy i nie tanieje Trzeba też dokładnie przeliczyć, jak to wpłynie na więźbę - jeśli na poddaszu są słupy, trzeba ustalić gdzie "wyskoczą" po podniesieniu. Dobrze też, jak ktoś się przyjrzy ścianom szczytowym i kolankowym - czy nie trzeba ich wzmocnić betonowymi słupkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.05.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 W normalnym ukladzie , przy coraz wiekszych dociepleniach to jak powinno wygladac takie " wydluzenie okapu " , z juz dlugiego zaplanowanego ( tak jest najczesciej ), wykluczam mieczowanie okapu itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAWPIO 03.05.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam. Popsuliście mi trochę humor.Zleciłem wykonanie projektu dużego domu o wym. 10x17 z dachem o kacie 45 stopni. Powiedziałem że nie podobają mi się skosy więc ściankę kolankową żeby zrobić jak najwyższą stosując się do wytycznych z miejscowego planu o nie przekroczeniu wys. 9,5 metra ścianka kolankowa wyszła na 1,6m zastanawiam się czy przy takiej ściance kolankowej jesteśmy w stanie uzyskać ładny dom postów. . Trochę w to zwątpiłem po poczytaniu waszych postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 03.05.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 A co z nadzorem budowlanym? Ktoś z Was się zastanawia co powie jak zawitają u Was urzędnicy. Możecie nie dostać pozwolenia na użytkowanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 A co z nadzorem budowlanym? Ktoś z Was się zastanawia co powie jak zawitają u Was urzędnicy. Możecie nie dostać pozwolenia na użytkowanie. Pozdrawiam Najlepiej to załatwić na etapie występowania o pozwolenie i adaptacji projektu. A i później nie słyszałam, żeby nadzór kogoś za lekkie podniesienie poddasza "powiesił". Chyba, że podniesienie nie było lekkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 03.05.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam.Pragnę wtrącić swoje trzy grosze, bo i ja podniosłem ścianke kolankową o ok. 50 cm. Chciałem zyskać bardziej funkcjonalne wnętrze w pobliżu najniższego miejsca skosu. I co? Gdybym wiedział to, co dzisiaj wiem, nie ponowiłbym tego kroku. Nie mówię, że we wszystkich projektach, ale często się zdarza, że oprócz zachwiania proporcji budynku możemy trafić na inne przeszkody jak np przesunięcie krokwi koszowej, zmiana kąta połaci dachu czy tak jak u mnie - jedna z krokwi "wjechała" w ościeżnicę wewnętrznych drzwi (następstwo zrewidowania kąta połaci po jednostronnej korekcie wysokości ścianki). Popieram więc przedmówców: architekt, który projektował dom na 99% z pewnością sam rozważył funkcjonalność wnętrza i wysokość ścianki kolankowej. Nie róbcie niczego pochopnie, bo konsekwencje przerosną korzyści i okaże się, że nie warto było ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.05.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 W domu z bloczkow ceramicznych sciane kolankowa wykonano z pionowych drewnianych belek. Czy dopuszcza sie wymurownie muru miedzy tymi belkami, czy lepiej obic plytami OSB i je pokryc tynkiem tak jak i sciane ponizej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 04.05.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Faktycznie podniesienie scianki kolankowej daje różne efekty - jeden to bardziej ustawne pomieszczenia drugi to kiepski wygląd na zewnątrz. Pytanie moje jest takie jeżeli nie jesteście przekonani do poddasza to po co poddasze w dodatku czterospadowe?? Może inny projekt. Poddasze ma swój urok kiedy te skosy są właśnie takie. Wy podwyższając ściankę o 50cm robicie I pietro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts