kakusek 03.11.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Czesc Mario Podczytuje sobie czasem Twoj dziennik-ciesze oko pieknym domkiem i tak sie zastanawiam czy jeszcze odnajdziesz serce dla tego domku.Piszesz ze nosisz sie z mysla sprzedania "tego dziecka"Czy nie szkoda Ci bedzie tych wszystkich dni ,nakladow pracy i fanansow JEMu wlasnie posiwconych? Pamietam ze wczesniej zastanawiales sie nad budowa przytulnego 12b.Moze rzeczywiscie wyszedl by on taniej w budowie ale czy az tak wiele?Kazdy dom trzeba otynkowac ,zrobic kuchnie ,lazienki itd.Jesli sprzedasz dom od nowa bedzie myslenie o kupnie dzialki szukanie wykonawcy itd a ceny sa coraz wyzsze wiec moze sie okazac ze jak zaczniesz budowac nowy znow nie zmiescisz sie w zalozonym kosztorysie. Nie mowie co masz robic ale moze spojrzysz na to z innej strony i znow jak na poczatku bedziesz sie cieszyl z budowania? Zwlaszcza ze jestes przy koncowce w porownaniu ze mna bo ja ciagle nie wiem ktory projekt wybrac. M08 nie pasuje mi do ukladu dzialki chociaz bardzo mi sie podoba Zastanawiam sie na Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl lub Lawenda z http://www.domnahoryzoncie.pl Przytulny odpada bo ma garaz 1 stanowiskowy (wersja z wysunietym garazem). Zdaje sobie sprawe ze nie wybieram najtanszych domkow w budowie ale raczej bede budowac raz w zyciu wiec chcialabym sie pomeczyc chociaz przy namaistce idealu Pozdrawiam i zycze odrobiny wiecej optymizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 03.11.2007 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Zastanawiam sie na Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl lub Lawenda z http://www.domnahoryzoncie.pl Przytulny odpada bo ma garaz 1 stanowiskowy (wersja z wysunietym garazem). Zdaje sobie sprawe ze nie wybieram najtanszych domkow w budowie ale raczej bede budowac raz w zyciu wiec chcialabym sie pomeczyc chociaz przy namaistce idealu Pozdrawiam i zycze odrobiny wiecej optymizmu Optymizm pojawi się wtedy kiedy ostatnia ekipa opuści budowę . Wiesz co bym teraz zrobił. Zrezygnował z tego co cieszy oko (wybrałbym 2-spadowy dach), i zainwestował w takie urządzenia jak pompa ciepła, kolektory próżniowe. Od przyszłego roku rosną ceny energii, rynek energii ma to do siebie, że pewnie po tym zdrożeje gaz. A w środku uzył pewnie podobnych materiałów. Dom - owszem - może kiedyś będzie do sprzedania, ale najpierw musiałby się powieść plan z działką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 07.11.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ze względu na to, że robiłeś tą instalację, podnosiłeś wysokość stropu, czy zostałeś przy wysokości z planu? A jeśli można spytać - jaki jest koszt instalacji na takiej powierzchni? Tamtu Wyszło 11 wartsw pustaków x 25 cm, około 275cm. W planie jest chyba 270cm. Zapłaciłem za rob. + mat. więcej ok. 2000 zł. Gdzieś o tym pisałem, tylko nie wiem gdzie, w komentarzach albo dzienniku. MAM: Rozdzielacz 3 z zaworem Herz - 250 zł ułożenie - 560 zł, rurki ileś metrów - 700 zł Styropian 30 mm ( 28 m2) - 450 zł Pewnie można taniej, z hydraulikiem który za bardzo mnie zaczał doić - Game over. Dzięki za info ) Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 11.11.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Bardzo mi się podoba wariacja z rynnami niestandardowo - też sobie tak zrobię lampki w podbitce - fajny pomysł. Dom musi fajnie wyglądać całkiem po ciemku. Pozdro Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 12.11.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Mario_pa, super to wygląda!!!! U nas nie będzie parapetów przy witrynce, bo zrobili ją na równo, ale Mały Żonek się zachwycił Twoimi pomysłami. Nawet brak symetrii bardzo nam się podoba! I jak ładnie wyrównany teren... Ja też chcę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 12.11.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Bardzo mi się podoba wariacja z rynnami niestandardowo - też sobie tak zrobię lampki w podbitce - fajny pomysł. Dom musi fajnie wyglądać całkiem po ciemku. Pozdro Meb Najpierw wstawiłem zdjęcia, jednym słowem telepatia ... od wczoraj nie odwiedzałem forum. Rynny - to mój chwilowy patent - czekają na zrobienie odpływów do zbiornika oraz odprowadzenia na trawnik jak zbiornik będzie się zapełniał. Co poniektórzy wpuszczają deszczówkę w kanalizację sanitarną, pozostawiam to ich sumieniu. Prawo Kalego doskonale opisuje ich zachowanie, nie piszę którzy to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 12.11.2007 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Mario_pa, super to wygląda!!!! U nas nie będzie parapetów przy witrynce, bo zrobili ją na równo, ale Mały Żonek się zachwycił Twoimi pomysłami. Nawet brak symetrii bardzo nam się podoba! I jak ładnie wyrównany teren... Ja też chcę! Te parapety, żeby nie zaciekało na strukturę. Niestety teren jeszcze nie wyrównany, ale od strony tarasu można ogród niwelować, mam nadzieję to zrobić przed zimą, ktora już do nas przyszła. Mamy jeszcze do zasypania zbiornik na deszczówkę. Z istotnych robót ziemnych pozostało doprowadzenie gazu, ale to wykop tylko od frontu. Mam jeszcze trochę zdjęć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 14.11.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Nie znęcaj się nad ludem. Mógłbyś pokazać sypialnie? A może kawałek salonu lub holu? Plisss . Z góry dziękuję. A tak btw jak oceniasz wielkość wiatrołapu? My robimy wejście do garderoby z wiatrołapu i zastanawiam się, czy będzie tam bardzo ciasno? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 14.11.2007 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Nie znęcaj się nad ludem. Mógłbyś pokazać sypialnie? A może kawałek salonu lub holu? Plisss . Z góry dziękuję. A tak btw jak oceniasz wielkość wiatrołapu? My robimy wejście do garderoby z wiatrołapu i zastanawiam się, czy będzie tam bardzo ciasno? Tamtu Na parterze jeszcze nic nie ma oprócz tynków, gładzi i kafelków w łazience. Na górze jest zrobiona zabudowa G-K ale jeszcze nie cała, łazienka i pralnia, przygotowane pod malowanie i podłogi. Wiatrołap jest OK, z wejściem do garderoby pod schodami. Najlepsze rozwiązanie to schody ze spocznikiem, kosztem garderoby, która znika tak jak i okna. POd schodami szafa dostepna z wiatrołapu. Drzwi ze świetlikiem (jak w M08'baby). Więcej zdjęć: http://foto.onet.pl/78b9c,owcnccwk5zke,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 21.11.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Wielkie dzięki za odpowiedzi ) Ja niestety poświęciłam garderobę przy wejściu (no, zostanie jeszcze tyle miejsca aby była to szafa z drzwiami ) na rzecz schodów. Tak jak piszesz pożegnałam okna w wiatrołapie, a zamiast tego będą drzwi z przeszkleniami. Cóś za cóś A kominek robisz dostawiony do komina, czy obok niego? A kominki mi się podobają - sama się na nie "napaliłam" - szkoda tylko że to co ładne zawsze musi być droższe..... Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.11.2007 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Wielkie dzięki za odpowiedzi ) A kominek robisz dostawiony do komina, czy obok niego? Tamtu JAkby nie patrzeć będzie obok komina, pytanie tylko z której strony? Pomiędzy holem a salonem, na przedłużeniu komina w kierunku schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 21.11.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Cześć Ja tez myślałem dokładnie o takiej koncepcji ale mam kilka dylematówKominek z łączoną szybą bez szprosu - czy to sie nie będzie brudzić w łączeniu, po drugie drzwiczki w eLke nie są za wygodne.No i zastanawiam się czy dobrze będzie widać kominek z salonu. Masz jakieś doświadczenie z takimi narożnymi kominkami ? Widziałeś to u kogoś w użyciu?PozdroMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.11.2007 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Cześć Ja tez myślałem dokładnie o takiej koncepcji ale mam kilka dylematów Kominek z łączoną szybą bez szprosu - czy to sie nie będzie brudzić w łączeniu, po drugie drzwiczki w eLke nie są za wygodne. No i zastanawiam się czy dobrze będzie widać kominek z salonu. Masz jakieś doświadczenie z takimi narożnymi kominkami ? Widziałeś to u kogoś w użyciu? Pozdro Meb Szyba jest podnoszona do góry, na porządnych mechanizmach, bardzo wygodne, nie ma porównania do normalnych drzwiczek ani Hajduka. Jedyna szybka decyzja mojej żony, narożny kominek z podnoszoną szybą. Porównałbym to w samochodzie: szyby z korbką a elektryczny szyberdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 22.11.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 hej, u mnie jest takihttp://images25.fotosik.pl/116/6b9ba2d48e453bfbmed.jpghttp://images27.fotosik.pl/116/447af519c13d0504med.jpg jeszcze nie obudowany ale grzeje ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 25.11.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Jakaż miła niespodzianka w ten niedzielny, bury poranek Wielkie dzięki oglądania No ale w takim razie w związku ze związkiem mam pytanka: 1. Czy powierzchnie oddalone od lukarn - szczególnie w pokoju nad salonem są bardzo ciemne? 2. Jaką wysokość mają ścianki w pokojach pod oknem połaciowym ? Bo rozumiem, że możesz spokojnie zobaczyć co się dzieje za zewnątrz, a nie tylko podziwiać gwiazdy? 3. Anulas ma komin z prefabrykatów, ty robiłeś z cegły przez co zdaje się wystaje on mniej w salonie. O takim rozwiązaniu wspominał mi ostatnio architekt. I patrząc na to zdjęcie: http://foto.onet.pl/78b9c,s8scd0zs2w00,4y3c3,u.html#4y3c3 zastanawiam się ile komin wystaje poza obrys ściany? Rozumiem, że częściowo na kominie opiera się belka? 4. Nadproża nad oknami masz wylewane czy z gotowych elementów? O coś tam jeszcze spytać miałam, ale zapomniałam. Może i dobrze. Mam nadzieję, ze nie zamęczam za bardzo pytaniami. Do rozpoczęcia budowy zostało jeszcze w najlepszym przypadku 3-4 miesiące, a coś robić trzeba. Małżonek z tego czekania nauczył się nawet robić wizualizacje w Archicad'zie Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 25.11.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 A co do porównania z obrazkiem z Muratora. Moim zdaniem nie jest tak źle, wręcz tak samo. Jedyne co widać, że te okna wymagają opaski - podobnej do tej z projektu, bo inaczej zaczynają robić wrażenie okien strzelniczych. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 25.11.2007 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Jedyne co widać, że te okna wymagają opaski - podobnej do tej z projektu, bo inaczej zaczynają robić wrażenie okien strzelniczych. Tamtu Tzw. CELNE porównanie . Po ociepleniu 12 cm styropianu wrażenie się pogłębiło. Jest to też pokłosie mojego "genialnego" pomysłu na stanadardową szerokość otworu (90cm zamiast 95 cm). Niemniej w środku na parterze pomimo obaw niektórych forumowiczów światła jest dużo. Jeśli chodzi o samą opaskę - jeszcze nie wiemy co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 25.11.2007 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 1. Wg nas w pokoju nad salonem jest OK, dodatkowo będzie jasna jesionowa podłoga. Okno wychodzi na str. zachodnią więc wpada tam sporo światła. W 2-im pokoju z lukarną daliśmy dodatkowe okno dachowe, bo wg nas było za ciemno. Widać na zdjęciach w dzienniku. 2. Ścianki mają 120 cm. Dolna krawędź okna jest na ok. 150 cm. Ja mogę przez nie coś zobaczyć, żonka już nie. Okna obniżaliśmy, przy czym wyżej posadowione okno lepiej wygląda od strony wejścia do sypialni. Słowem - kompromis. 3. Komin wystaje poza obrys ściany 26 cm. Rozumiem, że częściowo na kominie opiera się belka - TAK - nie wiem czy to dobrze, ale się opiera. 4. Nadproża z gotowych elementów + dodatkowe zalane zbrojenie. Z rzeczy innych - dodatkowy wieniec (nie było go projekcie) pod murłatą. Mam nadzieję, ze nie zamęczam za bardzo pytaniami. Do rozpoczęcia budowy zostało jeszcze w najlepszym przypadku 3-4 miesiące, a coś robić trzeba. Małżonek z tego czekania nauczył się nawet robić wizualizacje w Archicad'zie Tamtu Na pytania, które nie padły odpowiem jednym zdaniem + słowem. Jeden obraz więcej wart niż TYSIĄC słów, a krótki film więcej niż tysiąc obrazów. PRZYJEŻDZAJ ! Wolę pokazać domek, lepszy ruch niż siedzenie przy komputerze. Ile bym musiał pisać żeby to wszystko zobrazować. Coś trzeba robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 25.11.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Ha! Mario_pa, fantastyczna ta Twoja podłoga. A wkład to bajka! Najfajniejsze jest to, że po kształcie sądząc - idziemy w podobnym stylistycznym kierunku Mam jednak dziwne wrażenie, że Mały Żonek będzie w temacie Spatrhermu stawiał zdecydowany opór Jak udało Ci się Drugą Połowę przekonać do tej bajeczki????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 25.11.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Ha! Mario_pa, fantastyczna ta Twoja podłoga. A wkład to bajka! Najfajniejsze jest to, że po kształcie sądząc - idziemy w podobnym stylistycznym kierunku Mam jednak dziwne wrażenie, że Mały Żonek będzie w temacie Spatrhermu stawiał zdecydowany opór Jak udało Ci się Drugą Połowę przekonać do tej bajeczki????? Obyśmy nie doszli donikąd . Jak - ona za to tak naprawdę nie płaci. Sparke narożny jej się nie podobał. A skoro padło na narożny to miał być bez szprosa. Itd. zadziwiająco szybki wybór mojej żony 1-sze pytanie: jaki ma być narożny wkład - podnoszony czy otwierany? Mam nieodparte wrażenie nie poparte jakąkolwiek znajomością tematu, że otwierany na bok będzie gorszy. Ktoś mi to tłumaczył ale nie pamiętam. A dlaczego podnoszony Spartherm? Bo lekko będzie chodzić teraz i później. Hajduk tego nie gwarantuje, i za jakiś czas trzeba będzie tylko męskiej siły. Sam Spartherm nie gwarantuje że kominek będzie w porządku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts