Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik mario_pa - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 619
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trudno będzie ale wierzę że da radę, a Ty na ile szacujesz?

meb

Na razie spod grubego palca:

- do tej pory ok. 120 000 za stan otwarty w tym 9.000 za inwestycje wod-kan

- jeszcze min. 35 (dach) + 35 (okna) + 35 instalacje co.cw.gaz + 10 elektryka (250 pkt x 40zł)

- oraz co najmniej 150 000 - a może 170 000 na wykończenie tzn. meble, podłogi, stolarka, kominek, kuchnia bez większości AGD (już mamy), 2 łazienki. Optymistycznie zakładam w tym tynki zewnętrzne.

To już 385 000. Fuck

Porównam do Twojego i zobaczę co wychodzi.

No i zgadza się , orginalnie kosztorys wyszedł na 390 ale zmodyfikowałem go na potrzeby procedury. (zapomniałem napisać :roll: sorry)

apropo dachu: rozważałeś alternatywnie blachodachówkę ?

i okien:

Czytałem, że macie z Krzychem jakies rozeznanie okien. Podeślij jak możesz, skoro trzeba zamawiać 5 miesięcy wcześniej to czas zacząć analizy.

Meb

No i zgadza się , orginalnie kosztorys wyszedł na 390 ale zmodyfikowałem go na potrzeby procedury. (zapomniałem napisać :roll: sorry)

apropo dachu: rozważałeś alternatywnie blachodachówkę ?

i okien:

Czytałem, że macie z Krzychem jakies rozeznanie okien. Podeślij jak możesz, skoro trzeba zamawiać 5 miesięcy wcześniej to czas zacząć analizy.

Meb

Blachodachówki nie rozważałem - teraz za późno. Natomiast dachówkę cementową jak najbardziej, może być parę tysi taniej.

Mam parę wycen okien: mniej i bardziej aktualnych (Oknoplast, Wiktorczyk, Urzędowski, Goran). Urzędowski i Wiktorczyk niech spadają.

Nie będę płacił 40% wartości i czekał 5-6 miesięcy na realizację. Za te pieniądze co innego można robić. A nie jeszcze kredytować komuś działalność przez 5 miesięcy.

Jutro podeślę wyceny, nie mam w domu.

• 2 weeks później...

Cześc,

Fakt, że forum ogólnie jakoś zamarło. Dziwne bo ja ciągle słysze że ktoś buduje M08 a na klubie jakoś nie widać wiele nowych osób.

Nawet mi majster mówił, że niedaleko ode mnie też zaczynają budować M08 i że też ktoś z "internetu" go znalazł ale ja nie wiem kto. chyba nawet ten ktoś był u mnie na budowie.

Apropo dziennika: u mnie ciągle się dzieje, ale na słowotwórstwo nie ma czasu.

Najważniejsze że budowa idzie pełną parą.

Jak pogoda dopisze stan surowy do konca stycznia zrobią. tfu żeby nie zapeszyć.

Pozdrawiam,

Meb

Fakt, że forum ogólnie jakoś zamarło. Dziwne bo ja ciągle słysze że ktoś buduje M08 a na klubie jakoś nie widać wiele nowych osób.

Meb

Nie wszyscy mają na to czas i możliwości, tym bardziej jak ktoś ma jeszcze inne obowiązki (dzieci). Mogą natomiast skorzystajać z doświadczeń innych.

Ja w tym roku nie będę miał raczej chęci na prowadzenie dziennika. Mimo wszystko preferuje bardziej zdrowe hobby. Siedzenie wieczorami lepiej poświęcić na sen lub ruch. Lepiej wpływa na kręgosłup niż nadmierne siedzenie przy komputerze.

Ja dziennik pokontynuuje, ale tylko do konca stanu surowego otwartego. Po pierwsze brakuje czasu, po drugie to co robie w środku to już zupełenie inny temat i w sumie nie koniecznie do publikowania na ogónodostępnym forum.

Zgadzam się że sen i ruch są lepsze, ale przyjdzie (prawdziwa) wiosna i na działce ruchu będzie sporo.

Miłego tygodnia.

Pzdr

Meb

Ja dziennik pokontynuuje, ale tylko do konca stanu surowego otwartego. Po pierwsze brakuje czasu, po drugie to co robie w środku to już zupełenie inny temat i w sumie nie koniecznie do publikowania na ogónodostępnym forum.

Generalnie dlatego już się nie rozpisuję, a byłoby o czym - jest parę fajnych, niedrogich gadżetów ale o tym dla wtajemniczonych :wink: i zaufanych.

I tak już dużo się napisałem. I odwiedzin forumowych miałem nawet 4 + 1 krajan, który buduje to samo 200 m dalej (tfu).

• 2 weeks później...

cześć Mario,

trzeba na łobuza zastawić jakąs pułapkę. Cegła swoje kosztuje.

jakies wilcze doły, naostrzone bale w ogrodzeniu, czarcie zapadki. Na przyszłośc sie przyda zamiast instalacji alarmowej. :lol:

to tak troche humoru na ten smutny zimowy czas.

Wracając do tematu Okien zamówiłem OKNOPLAST KRAKÓW plastiki

Orion plus, (w garażowych i w wiatrołapie robie luksfery).

Z Krzychem zastanawiamy się nad drzwiami. Analizowałeś cos może?

problem jest z doświetleniem nad drzwiami. Ja mam koncepcję że też luksfery. ale może Ty masz jakiś inny pomysł.

pzdr

Meb

cześć Mario,

Z Krzychem zastanawiamy się nad drzwiami. Analizowałeś cos może?

problem jest z doświetleniem nad drzwiami. Ja mam koncepcję że też luksfery. ale może Ty masz jakiś inny pomysł.

pzdr

Meb

Jakie drzwi, wewnętrzne czy zewnętrzne?

Nad zewnętrznymi jeszcze nie, tzn. objadę to jak będę dobierał kolory stolarki okiennej, elewacji i dachówki, no i oczywiście musi współgrać ze strefą dzienną. Jeszcze nie zdecydowane. Jeśli chodzi o cenę - będą kosztować między 4-5.

Dla drzwi wewnętrznych - koszt drzwi drewnianych z ościeżnicą - takie które mnie estetycznie satysfakcjonują - zależnie od rodzaju drewna 1.6-2.5. W takich bym wybrał.

Wilcze doły odpadają - wolę siedzieć .... w domu.

No niestety problem jest taki, że otwór drzwiowy ma wysokośc 2,5 metra a większość drzwi 2 m,

no i nad drzwiami trzeba zrobić takie "coś" jak okienko lub cos innego.

Niestety większośc firm typu gerda podobno tego nie oferuje.

Ja planuje zrobić cos takiego (na zdjęciu oczywiście fotomontaż klilknij na powiększenie).

http://foto1.m.onet.pl/_m/1d1f128036b343057be87a20918ed4a9,5,19,0.jpg

W oknach i tak będa luksfery wiec to sie będzie nawet ładnie komponować.

cała stolarka w ciemnym brązie luksfery tez zrobie mniej wiecej takie.

Pzdr

Meb

• 1 month później...