Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik mario_pa - komentarze

Recommended Posts

Byłem w Stolbramie dzisiaj, ale wszystko pozamykane na 4 spusty. W sobotę najwyraźniej nie pracują. Byłem też w Dachluxie.

Wczoraj oglądałem u kumpla kominek - w zasadzie to sam wkład mnie interesował.

O ile dobrze pamiętam byłto dovre z drzwiczkami gilotynowymi. Prawie ideał, a linia jak u mojej żonki :oops: .

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 619
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i ładny grzyb. Mam problemy z wysyłaniem postów i dziennik Ci zaśmiecam... Czy ktoś wie, jak tego zdublowanego posta usunąć? Z góry dzięki.

A NIC dotyczyło tego, co zostało... Jakoś tak jednego z Twoich postów wzięłam do siebie... Pasowało. Jeśli się wcięłam nie w tym miejscu i post był adresowany do innego stwora, to też sorki. :oops: :oops: :oops:

No i ładny grzyb. Mam problemy z wysyłaniem postów i dziennik Ci zaśmiecam... Czy ktoś wie, jak tego zdublowanego posta usunąć? Z góry dzięki.

A NIC dotyczyło tego, co zostało... Jakoś tak jednego z Twoich postów wzięłam do siebie... Pasowało. Jeśli się wcięłam nie w tym miejscu i post był adresowany do innego stwora, to też sorki. :oops: :oops: :oops:

W poniedziałek rano moja zdolność myślenia jakiegokolwiek zawodzi, więc wieczorem muszę wystosować oficjalne sprostowanie. Wszystko wraca do normy: mario_pa aluzju paniał.

Twoja riposta była celna - ach ta kobieca intuicja, wstyd mi za siebie :oops: :oops: :oops:

Możesz nawet 3 x tego samego posta wysłać - dobrego ducha nigdy za wiele ;).

Cześć Mario,

Dawno nie korespondowaliśmy ,

Co teraz porabiasz na budowie. elektryka, tynki, ?

Jak z bramą garażową? zamówiłeś?

Pytanko czy masz jakieś szacunki hydrauliki.

Mi wychodzi że średnio robocizna za punkt 150 zeta. Za całość robocizna + materiały (woda, kanalizacja i ogrzewanie) wyjdzie z 7 - 7,5 k.

oczywiście bez kaloryferów.

Miłego i efektywnego weekendu

Pzdr

Meb

Na razie same pierdoły.

Poprawki ścianek działowych pod aranżację wnętrza, kominy nad dachem, sprzątanie i planowanie.

Poza tym czekam na dachówkę - już miesiąc - miała być w połowie kwietnia, ale kiedy będzie - nie wiem, może koniec maja. Czekam też na okna i drzwi - będą tuż tuż.

W poniedziałek kończą mi przyłącze elektryczne, inni zaczynają robić ogrodzenie. Elektryka i tynki w maju.

Jakoś tanio Ci to wszystko wychodzi 7.5 z materiałem za wszystko.

Hydraulikę muszę zaktualizowaći potwierdzić ceny robocizny, które ustalałem wcześniej.

1) woda 22 pkt x 130 = 2860

2) co 26 pkt. x 130 = 3380

3) za całą kanalizację zapłaciłem wcześniej 5600 (2500 m + 3100r) wraz z kan. poziomą i podłączeniem do sieci miejskiej - chyba mnie przerobił.

Materiał na wodę 2800, co 6600 plastik, 11900 miedź. grzejniki ~ 10000, piec 6000+

• 2 weeks później...

Brawo Mario_pa, dobiłeś mnie tą informacją o Rupie! Tym bardziej, że do dziś byliśmy pewni, że już od miesiąca mamy dachówkę zamówioną. Dziś okazało się, że pan ze składu "prawie" ją zamówił, tylko jakoś tak... zapomniał. W poniedziałek mamy się dowiedzieć, kiedy jest szansa na brązowego Sirusa...

Dziś wstępnie oglądaliśmy okna. Stopniowo przyzwyczajam się do wizji okien plastikowych w dwustronnej okleinie - niestety, cena materiałów budowlanych oddala wizję okien drewnianych...

W związku z tym mam jednak pytanie: jaki masz wymiar najwęższych okien w wykuszu (chodzi o te między taflą a ścianą)? Specjalista uświadomił nas, że wymiary tych w projekcie mogą być trudne do zgrzania, a i kiepsko wyglądać (tafla szkła węższa niż szerokość ram). Zmieniałeś coś w ich wymiarach???? Gdybym też mogła się uśmiechnąć o wycenę okien na priva... :oops: :oops: :oops:

Miłego długiego (pracowitego) weekendu!!!!!

Karpatka

To też niezłe rozwiązanie. Ja zwęziłem okna (w stosunku do zamówionych), wyciąłem styropian (bo miałem już ocieplone i to do końca), no i dołożyłem bloczek gazobeton tak, że okno złapali do gazobetonu i długą blachą i do porothermu. Mistrzowie od okien chcieli wykusz powiększać (bo źle zmierzyli i mieli za szerokie okna) i inne cuda. No, ale w końcu wyszło.

Generalnie przy tym wykuszu trzeba uważać przy zamawianiu okien.

Pzdr

meb

To też niezłe rozwiązanie. Ja zwęziłem okna (w stosunku do zamówionych), wyciąłem styropian (bo miałem już ocieplone i to do końca), no i dołożyłem bloczek gazobeton tak, że okno złapali do gazobetonu i długą blachą i do porothermu. Mistrzowie od okien chcieli wykusz powiększać (bo źle zmierzyli i mieli za szerokie okna) i inne cuda. No, ale w końcu wyszło.

Generalnie przy tym wykuszu trzeba uważać przy zamawianiu okien.

Pzdr

meb

Ja skorzystałem z porady gościa, który mi montował okna i drzwi i będzie robił tynki (oczywiście nie osobiście). Dwa razy to mierzyl i ostrzegał, że okna drewnianego fabryka może nie zrobić tak wąskiego. Więc jest plastik drewnopodobny - ładnie to nawet wygląda.

W związku z tym mam jednak pytanie: jaki masz wymiar najwęższych okien w wykuszu (chodzi o te między taflą a ścianą)?

Specjalnie dla Cieibe jadę zmierzyć właśnie teraz - będę Nocnym Miarkiem. Jak wrócę to zamelduję.

Specjalista uświadomił nas, że wymiary tych w projekcie mogą być trudne do zgrzania, a i kiepsko wyglądać (tafla szkła węższa niż szerokość ram).

Karpatka

Zapraszam do oględzin, albo zrobię zdjęcie i wyślę.

Meldunek z nocnej trasy. Pada deszcz, glina przylepia się do butów. Intruza nie wykryto. Koniec właściwego obchodu.

Sleeplessness - noc w małym mieście - Nocny Miarek relacjonuje. Ale sobie zrobiłem rajd po mieście a żonka śpi. Może jutro czas skoczyć na Targi Budownictwa.

Okno - odległość od ściany bez ocieplenia - ok. 50 cm czyli:

~ 1 cm pianka

- 11 cm dodatkowa szerokość profilu w okleinie drewno-podobnej

- 6 cm grubość właściwego profilu

- 27 cm okno (23 cm właściwe szkło i z czego 2x ok. 2.0 cm taki malutlki profilek i

- 6 cm grubość profilu

Drogi klubie Tyle mogę dla Cię :) zrobić.

Brawo Mario_pa, dobiłeś mnie tą informacją o Rupie!

... W związku z tym mam jednak pytanie: jaki masz wymiar najwęższych okien w wykuszu (chodzi o te między taflą a ścianą)? Specjalista uświadomił nas, że wymiary tych w projekcie mogą być trudne do zgrzania, a i kiepsko wyglądać (tafla szkła węższa niż szerokość ram). Zmieniałeś coś w ich wymiarach???? Karpatka

To nie moja wina z tymi terminami, ja miałem czekać 5 tygodni. Jakbym wiedział, że tak będzie to bym zamówił Braasa. Ale - jak Ci pisałem na Priva - na pohybel wścibskim "życzliwym" sąsiadom. Z drugiej strony już rok temu Sirius mi się najbardziej podobał.

Moje okienko ma szerokość tak ze 39 cm , z czego sama szyba 23 cm - wysokość 195 cm. Tak w pierwszej chwili pomyślałem o nim "specjalista" młodszy - ale może ma rację. Najlepiej organo-leptycznie, dotknąć, polizać obejrzeć z bliska :o .

Mario_pa, aż się spłoniłam z tym nocnym rajdem.... Dzięki stokrotne!!!! A sąsiadom na pohybel :evil: :evil: :evil:

Dzisiaj byłem na targach budownictwa i .... niezbyt dobra wiadomość dla niezdecydowanych na okna. Takie okno suwane PCV jak u nas bez szprosów też wygląda super. Wg żonki nawet jest ładniejsze, tyle że za późno na zmianę. Wg mnie to magia porządku, ładnych hostess i dżentelmenów. Aczkolwiek przyznam że wyglądało super, niestety nie mam zdjęcia.