Karpatka 31.05.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 A z dachówką jest jak z kobietami: 100 pięknych kobiet wygląda piękniej niż jedna piękna kobieta. Cholerka: jaka to złota myśl .... Mario_pa, nie wiem, co piłeś, ale zostaw też dla mnie!!! Najlepiej na dużym parapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 31.05.2007 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 A z dachówką jest jak z kobietami: 100 pięknych kobiet wygląda piękniej niż jedna piękna kobieta. Cholerka: jaka to złota myśl .... Mario_pa, nie wiem, co piłeś, ale zostaw też dla mnie!!! Najlepiej na dużym parapecie Hmm, nic nie piłem ani nie brałem - co bym wtedy napisał aż boję się. Zostałbym posądzony o szowinizm męski więc ... parapet czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 12.06.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Mario_pa, czyżbyśmy rzeczywiście dopiero trzeci dom budowali dla siebie???? Podobno każdy budowniczy przeżywa kryzys przy wykończeniówce. Teraz już będziesz miał z górki Nas przerażają ceny, ale chyba jest to niezależne od projektu. Mimo stresu - i tak nie zamieniłabym M08 na nic innego! Jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 12.06.2007 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Mario_pa, czyżbyśmy rzeczywiście dopiero trzeci dom budowali dla siebie???? Podobno każdy budowniczy przeżywa kryzys przy wykończeniówce. Teraz już będziesz miał z górki Nas przerażają ceny, ale chyba jest to niezależne od projektu. Mimo stresu - i tak nie zamieniłabym M08 na nic innego! Jeszcze nie Chyba tak 3.x to będzie to. - mieszkanie to wersja 1.0, - projekt z którego zrezygnowaliśmy to wersja 1.5, - budowany M08 to wersja 2.5. Nawet jak będzie idealny to kiedyś trzeba go sprzedać. - Jakby nie patrzeć to się skończy na PDZDD wersja 3.x. Nawet o tym nie piszę w wątku M08, ale niektórzy planują w M08 3 łazienki w tym salon kąpielowy. Tu mówi wolno mój dziennik, jak ktoś mnie nie lubi bo jestem sarkastyczny niech nie czyta. Salon kapielowy, żeby dobrze wyglądał wymaga min. 40 000-50 000. Ale to nie moja sprawa, ja z takiego pomysłu zrezygnowałem po usłyszeniu od architekt jakich to wymaga nakładów. No cóż - niektórzy jak zaczną robić i płacić za dach to dopiero zrozumieją co to znaczy kosztowne M08 - skądinad bardzo sympatyczny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 17.06.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Mario_p, nie siej defetyzmu, proszę Co do "salonu kąpielowego" - architektem wnętrz ani architektem nie jestem, ale przez ładnych parę lat naoglądałam się projektów i realizacji m.in łazienek. 10 lat temu widziałam łazienki na które klienci wydawali po 100 tys i więcej. I co z tego? Tak naprawdę (jesli ktoś ma pomysł, a nie "kafelkuje się" pod sufit) duża wygodna łazienka jest droższa o te kilka m2 terakoty i kilka metrów rurek. W polskich warunkach nie opłaca się kupować wanny z hydromasażem, bo przy tej wodzie to zupełnie mija się z celem, a kilkanaście tys. lepiej wydać na masaż klasyczny - więcej z niego pożytku. Glazury juz od dawna kładzie się tylko tam gdzie jest ona niezbędna. Sama mam wokół wanny pas glazury o wys. 50-60 i jest to ilość w zupełności wystarczająca, nawet przy małych dzieciach ktore lubią chlapać. Tak więc nie za bardzo wiem gdzie te koszty. Oczywiście można zatrudnić architekta, który zrobi ci łazienkę wg własnego ego, namówi cię na różne sprzęty i wg którego nie możesz się obejść bez kabiny prysznicowej za 15-20 tys, a sam od tego weźmie prowizję od sprzedawcy itp itd. A co do kosztów - cóż. Można na to patrzeć z 2 strony: 600-700 tys to dużo pieniędzy, ale w W-wie nie kupiłabym w tej chwili nawet 100 m2 mieszkania do wykończenia - no może w JW Construction lub wielkiej płycie. Pomijam już problemy związane z wspólnotą, sąsiadami itp. Tak więc i tak nie jest źle. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.06.2007 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Mario_p, nie siej defetyzmu, proszę Tak więc nie za bardzo wiem gdzie te koszty. Oczywiście można zatrudnić architekta, który zrobi ci łazienkę wg własnego ego, namówi cię na różne sprzęty i wg którego nie możesz się obejść bez kabiny prysznicowej za 15-20 tys, a sam od tego weźmie prowizję od sprzedawcy itp itd. A co do kosztów - cóż. Można na to patrzeć z 2 strony: 600-700 tys to dużo pieniędzy, ale w W-wie nie kupiłabym w tej chwili nawet 100 m2 mieszkania do wykończenia - no może w JW Construction lub wielkiej płycie. Pomijam już problemy związane z wspólnotą, sąsiadami itp. Tak więc i tak nie jest źle. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Tamtu To jakaś prowokacja w moich komentarzach czy co? Jak zapewne zauważyłaś w K08 przestałem toczyć dyskusję na temat tego, co ile może kosztować. Ograniczam się już jedynie do przedstawiania rzeczywistych kosztów, to ma realną wartośc dla budująych. Jeśli chodzi o architektów wnętrz - znaczna część może się poczuć obrażona. FYI: mnie doprowadzenie wody i kanalizacji kosztowało 12.000 rok temu (8900 udział w inwestycji wspólnej, 1500-doprowadzenie przyłączy na działkę, 1600-projekty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 17.06.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Żadna prowokacja . Poważnie. Jeśli napisałam coś nie tam - to przepraszam Ale po tym jak napisałeś o kosztach wody i kanalizacji - widać że wszystko zależy od miejsca gdzie ma się działkę. U nas doprowadzenie wody i kanalizacji (też inwestycja wspólna, ale po części finansowana przez gminę) będzie kosztowała ok 1,5 tys pln. Do tego oczywiście doprowadzenie mediów od ulicy do domu. To mamy wycenione na 2 tys. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.06.2007 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Żadna prowokacja . Poważnie. Jeśli napisałam coś nie tam - to przepraszam Ale po tym jak napisałeś o kosztach wody i kanalizacji - widać że wszystko zależy od miejsca gdzie ma się działkę. U nas doprowadzenie wody i kanalizacji (też inwestycja wspólna, ale po części finansowana przez gminę) będzie kosztowała ok 1,5 tys pln. Do tego oczywiście doprowadzenie mediów od ulicy do domu. To mamy wycenione na 2 tys. Tamtu Ja powiem szczerze, że gmina w której mieszkam, to ...mam dużo uwag. Fatalne podziały działek, brak planu, tragiczne dojazdy do działek - każdy głupi podział można przewalczyć. Nazwę miasta powinno się pisać z małej litery "grójec". Udział miasta w inwestycji zależny od tego czego będzie tam mieszkał radny ... ale ludzie którzy płacą konkretne podatki ... nikogo nie obchodzą. Względy praktyczne - najbliższa rodzina na miejscu przeważyły. Niemniej dojazd do W-wy nie sprawia kłopotów, w 1 godzinę dojeżdzam do pracy, powrót to nawet 45-50 minut. Mam nadzieję, że część tych kosztów może 40% odzyskamy, gdy będą się budować inni. Na szczęście za gaz zapłacę ok. 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 17.06.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Mario_pa, śliczne te Twoje ścianki!!!! Uwaga, opcja zazdrość mnie się znów włączyła... Może to dlatego, że my na krokwie do końca tygodnia czekać musimy A przy okazji - już wiem jak szprosami podzielić okna! Dzięki za filmiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.06.2007 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 A przy okazji - już wiem jak szprosami podzielić okna! Dzięki za filmiki To jak będzie z tymi szprosami - ciekawy jestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 18.06.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Obejrzyj swoje okna... To w kwestii podziału. Nadal waham się w temacie okna tarasowego. Zrezygnowaliśmy z przesuwanego (zajmuje zbyt dużo przestrzeni), ale nadal zastanawiam się nad jego podziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 18.06.2007 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Obejrzyj swoje okna... To w kwestii podziału. Nadal waham się w temacie okna tarasowego. Zrezygnowaliśmy z przesuwanego (zajmuje zbyt dużo przestrzeni), ale nadal zastanawiam się nad jego podziałem... Podziały tak jak u mnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 19.06.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Bingo!!! Wygrał Pan toster z możliwością zamiany na odcisk fundatora odciśnięty w betonie A co, nie podoba Ci się ten podział? Uwaga, nadeszła Twoja chwila prawdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 20.06.2007 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Uwaga, nadeszła Twoja chwila prawdy... Dlaczego moja ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 20.06.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 1. Bo tak 2. Bo zaraz się przekonamy, czy Twoje podziały Ci się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 20.06.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 hydraulika : u mnie wyszło 36 pkt. 22 CO i 14 CW i kanalizacja. materiał + robocizna za wszystko wyszło z jakieś 6500 więc za samą wodę chyba podobnie. akcja czujki miałem to samo po 5 telefonie pojechałem o 3 w nocy na budowę wyłączyć alarm. Ciekaw jestem co o mnie mówią sąsiedzi jak im do 3 w nocy co chwilę syrena wyła ? w sumie przez tą wilgoć wymieniłem już 2 czujki (na gwarancji). rachunek ? - ja mam wszystko w jednej firmie to ich czujki się psuły a ja płace tylko za nieuzasadnione wezwanie wiec nie spodziewam się tego w rachunku. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.06.2007 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 1. Bo tak 2. Bo zaraz się przekonamy, czy Twoje podziały Ci się podobają To jeśli mi się spodobają to poproszę o takie samo dobre wino jak kiedyś. Ale bezczel ze mnie, co ? A tak na poważnie to jednak wszędzie szprosy, w holu też?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.06.2007 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 akcja czujki miałem to samo po 5 telefonie pojechałem o 3 w nocy na budowę wyłączyć alarm. Ciekaw jestem co o mnie mówią sąsiedzi jak im do 3 w nocy co chwilę syrena wyła ? w sumie przez tą wilgoć wymieniłem już 2 czujki (na gwarancji). rachunek ? - ja mam wszystko w jednej firmie to ich czujki się psuły a ja płace tylko za nieuzasadnione wezwanie wiec nie spodziewam się tego w rachunku. Ja na razie mam tymczasowy alarm, acz nowy. Wszystkie czujki wraz z centralką po wyschnięciu tynków i posadzek będą zmienione. U mnie mówili, że mam głośnego wyjca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 21.06.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Mario_pa, umowa stoi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.06.2007 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Mario_pa, umowa stoi! Są super ... tylko gdzie te zdjęcia. Wyjaw tajemnice będą te szprosy na holu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts