Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik mario_pa - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 619
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A z dachówką jest jak z kobietami: 100 pięknych kobiet wygląda piękniej niż jedna piękna kobieta.

Cholerka: jaka to złota myśl ....

Mario_pa, nie wiem, co piłeś, ale zostaw też dla mnie!!! :D :D :D Najlepiej na dużym parapecie :wink:

Hmm, nic nie piłem ani nie brałem - co bym wtedy napisał aż boję się. Zostałbym posądzony o szowinizm męski więc ... parapet czeka.

• 2 weeks później...

Mario_pa, czyżbyśmy rzeczywiście dopiero trzeci dom budowali dla siebie???? :wink:

Podobno każdy budowniczy przeżywa kryzys przy wykończeniówce. Teraz już będziesz miał z górki :D

Nas przerażają ceny, ale chyba jest to niezależne od projektu. Mimo stresu - i tak nie zamieniłabym M08 na nic innego! Jeszcze nie :D

Mario_pa, czyżbyśmy rzeczywiście dopiero trzeci dom budowali dla siebie???? :wink:

Podobno każdy budowniczy przeżywa kryzys przy wykończeniówce. Teraz już będziesz miał z górki :D

Nas przerażają ceny, ale chyba jest to niezależne od projektu. Mimo stresu - i tak nie zamieniłabym M08 na nic innego! Jeszcze nie :D

Chyba tak 3.x to będzie to.

- mieszkanie to wersja 1.0,

- projekt z którego zrezygnowaliśmy to wersja 1.5,

- budowany M08 to wersja 2.5. Nawet jak będzie idealny to kiedyś trzeba go sprzedać.

- Jakby nie patrzeć to się skończy na PDZDD wersja 3.x.

Nawet o tym nie piszę w wątku M08, ale niektórzy planują w M08 3 łazienki w tym salon kąpielowy. Tu mówi wolno ;) mój dziennik, jak ktoś mnie nie lubi bo jestem sarkastyczny niech nie czyta.

Salon kapielowy, żeby dobrze wyglądał wymaga min. 40 000-50 000. Ale to nie moja sprawa, ja z takiego pomysłu zrezygnowałem po usłyszeniu od architekt jakich to wymaga nakładów.

No cóż - niektórzy jak zaczną robić i płacić za dach to dopiero zrozumieją co to znaczy kosztowne M08 - skądinad bardzo sympatyczny dom.

Mario_p, nie siej defetyzmu, proszę :wink:

Co do "salonu kąpielowego" - architektem wnętrz ani architektem nie jestem, ale przez ładnych parę lat naoglądałam się projektów i realizacji m.in łazienek.

10 lat temu widziałam łazienki na które klienci wydawali po 100 tys i więcej. I co z tego?

Tak naprawdę (jesli ktoś ma pomysł, a nie "kafelkuje się" pod sufit) duża wygodna łazienka jest droższa o te kilka m2 terakoty i kilka metrów rurek.

W polskich warunkach nie opłaca się kupować wanny z hydromasażem, bo przy tej wodzie to zupełnie mija się z celem, a kilkanaście tys. lepiej wydać na masaż klasyczny - więcej z niego pożytku. Glazury juz od dawna kładzie się tylko tam gdzie jest ona niezbędna. Sama mam wokół wanny pas glazury o wys. 50-60 i jest to ilość w zupełności wystarczająca, nawet przy małych dzieciach ktore lubią chlapać.

Tak więc nie za bardzo wiem gdzie te koszty. Oczywiście można zatrudnić architekta, który zrobi ci łazienkę wg własnego ego, namówi cię na różne sprzęty i wg którego nie możesz się obejść bez kabiny prysznicowej za 15-20 tys, a sam od tego weźmie prowizję od sprzedawcy itp itd.

A co do kosztów - cóż. Można na to patrzeć z 2 strony: 600-700 tys to dużo pieniędzy, ale w W-wie nie kupiłabym w tej chwili nawet 100 m2 mieszkania do wykończenia - no może w JW Construction lub wielkiej płycie. Pomijam już problemy związane z wspólnotą, sąsiadami itp.

Tak więc i tak nie jest źle. Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Tamtu

Mario_p, nie siej defetyzmu, proszę :wink:

Tak więc nie za bardzo wiem gdzie te koszty.

Oczywiście można zatrudnić architekta, który zrobi ci łazienkę wg własnego ego, namówi cię na różne sprzęty i wg którego nie możesz się obejść bez kabiny prysznicowej za 15-20 tys, a sam od tego weźmie prowizję od sprzedawcy itp itd.

A co do kosztów - cóż. Można na to patrzeć z 2 strony: 600-700 tys to dużo pieniędzy, ale w W-wie nie kupiłabym w tej chwili nawet 100 m2 mieszkania do wykończenia - no może w JW Construction lub wielkiej płycie. Pomijam już problemy związane z wspólnotą, sąsiadami itp.

Tak więc i tak nie jest źle. Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Tamtu

To jakaś prowokacja :wink: w moich komentarzach czy co?

Jak zapewne zauważyłaś w K08 przestałem toczyć dyskusję na temat tego, co ile może kosztować. Ograniczam się już jedynie do przedstawiania rzeczywistych kosztów, to ma realną wartośc dla budująych.

Jeśli chodzi o architektów wnętrz - znaczna część może się poczuć obrażona.

FYI: mnie doprowadzenie wody i kanalizacji kosztowało 12.000 rok temu (8900 udział w inwestycji wspólnej, 1500-doprowadzenie przyłączy na działkę, 1600-projekty)

Żadna prowokacja :) . Poważnie. Jeśli napisałam coś nie tam - to przepraszam :-)

Ale po tym jak napisałeś o kosztach wody i kanalizacji - widać że wszystko zależy od miejsca gdzie ma się działkę. U nas doprowadzenie wody i kanalizacji (też inwestycja wspólna, ale po części finansowana przez gminę) będzie kosztowała ok 1,5 tys pln. Do tego oczywiście doprowadzenie mediów od ulicy do domu. To mamy wycenione na 2 tys.

Tamtu

Żadna prowokacja :) . Poważnie. Jeśli napisałam coś nie tam - to przepraszam :-)

Ale po tym jak napisałeś o kosztach wody i kanalizacji - widać że wszystko zależy od miejsca gdzie ma się działkę. U nas doprowadzenie wody i kanalizacji (też inwestycja wspólna, ale po części finansowana przez gminę) będzie kosztowała ok 1,5 tys pln. Do tego oczywiście doprowadzenie mediów od ulicy do domu. To mamy wycenione na 2 tys.

Tamtu

Ja powiem szczerze, że gmina w której mieszkam, to ...mam dużo uwag. Fatalne podziały działek, brak planu, tragiczne dojazdy do działek - każdy głupi podział można przewalczyć. Nazwę miasta powinno się pisać z małej litery "grójec". Udział miasta w inwestycji zależny od tego czego będzie tam mieszkał radny ... ale ludzie którzy płacą konkretne podatki ... nikogo nie obchodzą. Względy praktyczne - najbliższa rodzina na miejscu przeważyły.

Niemniej dojazd do W-wy nie sprawia kłopotów, w 1 godzinę dojeżdzam do pracy, powrót to nawet 45-50 minut.

Mam nadzieję, że część tych kosztów może 40% odzyskamy, gdy będą się budować inni. Na szczęście za gaz zapłacę ok. 1500 zł.

hydraulika : u mnie wyszło 36 pkt. 22 CO i 14 CW i kanalizacja.

materiał + robocizna za wszystko wyszło z jakieś 6500 więc za samą wodę chyba podobnie.

akcja czujki

miałem to samo :lol: po 5 telefonie pojechałem o 3 w nocy na budowę wyłączyć alarm. Ciekaw jestem co o mnie mówią sąsiedzi jak im do 3 w nocy co chwilę syrena wyła ? :wink:

w sumie przez tą wilgoć wymieniłem już 2 czujki (na gwarancji).

rachunek ? - ja mam wszystko w jednej firmie to ich czujki się psuły a ja płace tylko za nieuzasadnione wezwanie wiec nie spodziewam się tego w rachunku.

Meb

akcja czujki

miałem to samo :lol: po 5 telefonie pojechałem o 3 w nocy na budowę wyłączyć alarm. Ciekaw jestem co o mnie mówią sąsiedzi jak im do 3 w nocy co chwilę syrena wyła ? :wink:

w sumie przez tą wilgoć wymieniłem już 2 czujki (na gwarancji).

rachunek ? - ja mam wszystko w jednej firmie to ich czujki się psuły a ja płace tylko za nieuzasadnione wezwanie wiec nie spodziewam się tego w rachunku.

Ja na razie mam tymczasowy alarm, acz nowy. Wszystkie czujki wraz z centralką po wyschnięciu tynków i posadzek będą zmienione.

U mnie mówili, że mam głośnego wyjca.