Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik mario_pa - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 619
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mario_pa, mogę Cię tam osobiście dowieźć! Jakiś czas temu koloryt lokalny był zacny :D Do dziś z Małym Zonkiem ze łzami w oczach wspominamy minę pani sprzedawczyni, gdy pytaliśmy o wino...

A Złotka, ech...Mecz z cyklu "zapomnij o mnie" :(

A ten Twój tajemniczy skrót, to co to było???? mr coś tam? :)

A tak swoją drogą - zmroziłeś mnie znowu swoim pesymizmem... Oj, mam nadzieję, że w lepszych nastrojach będziemy oczekiwali przeprowadzki.

A ten Twój tajemniczy skrót, to co to było???? mr coś tam? :) A tak swoją drogą - zmroziłeś mnie znowu swoim pesymizmem... Oj, mam nadzieję, że w lepszych nastrojach będziemy oczekiwali przeprowadzki.

mr.e = mystery, tak jak budujący 3mają się dzielnie.

Mówiąc poważnie, mamy nadzieję, że w bliskiej przyszłości znajdzie się głupi co to kupi. O pierwszym odruchu nie wspomnę, w drugim stwierdziłem, że skoro już tak się męczyłem to trzeba będzie trochę pomieszkać. Byle nie za długo ... Współczuję normalnym ludziom, którzy pakują się w M08 myśląc, że jakoś to będzie. Wybieramy wyposażenie do łazienek, żadne tam cuda ... pieniądze idą jak woda z dachu. a gdzie jeszcze do podłóg i drzwi.

Ech, aż żal, że tak serce straciłeś do tego domu... :(

Tak sobie jednak myślę, że pieniądze idą przy każdym projekcie. Nawet przy dwuspadowym dachu przynajmniej dwie łazienki byłyby do zagospodarowania, a w M08 nie są to akurat gigantyczne powierzchnie (no, chyba, że realizujesz koncepcję pokoju kąpielowego, to szacun! Pamiętam jednak, że koncepcja padła). Faktem jednak jest, że prawdopodobnie po tańszym dachu więcej pieniędzy zostałoby na drzwi, mam jednak dziwne przekonanie, że utopiłoby się je gdzieś indziej. Tak, czy inaczej - powód do narzekania przy budowie być musi i basta! A że finansowy jest najbardziej w tych pięknych okolicznościach przyrody naturalny, więc...

• 3 weeks później...

Mario

Ja do tych wszystkich kosztów dodałbym jeszcze kilka tys na remont tych wszystkich rzeczy które zniszczyły się w trakcie budowy.

Np na ponowne tynkowanie. Krety(ni) pobrudzili mi już w tylu miejscach tynk że nadaje sie do położenia od nowa. Na razie mam obiecane że poprawią gratis. Musiałem wymienić kawałek rynny bo (chyba to pisałem ) jakiś mistrz wypalił wyrzuconym przez okno kiepem dziurę (już wiem czemu rynny nie powinny być plastikowe) Malowanie wew spie.... itp itd. do poprawy ale wykonawca sie odcina od reklamacji. Chyba naślę na niego US,

Nowa cyfra M08- 600 . Ja do tej cyfry jeszcze nie dorosłem.

na razie chce się wyrobić do 450 wiec wiele już nie zrobię :lol: :lol: , Także wprowadzam oszczędności.

Na razie nie robie jednej górnej łazienki. Wstawiam drzwi i zamykam na klucz.- to będzie betonowa pralnia.

Na poddaszu i w części sypialnianej na parterze pojadę z panelami. Drewno tylko w salonie. Zaoszczędziłem solidnie na drzwiach wew bo kupiłem ładne ale niedrogie w castoramie. Takie po 369 zł. Do porządnych drzwi mają sie nijak. Zamykają się jakby były z papieru. Ale wyglądają OK kolor Venge. (no i pierwszy wniosek ładne ale żałuję.)

W garażu daję farbę garażową a nie kafelki.

no i szukam oszczędności dalej bo liczba 600 nie podoba mi się w ogóle. :lol: :wink: No chyba że w tej liczbie zmieści się jakiś nowy car. Bo zacząłem odczuwać potrzebę kombi lub Vana.

Meb

Mario

Nowa cyfra M08- 600 . Ja do tej cyfry jeszcze nie dorosłem.

no i szukam oszczędności dalej bo liczba 600 nie podoba mi się w ogóle. :lol: :wink: No chyba że w tej liczbie zmieści się jakiś nowy car. Bo zacząłem odczuwać potrzebę kombi lub Vana.

Meb

Nie nie nie - myślę żę my pozostaniemy przy M08-5.0. Docelowo to widzę na M08-5.x. Spatchujemy to na FIX 5.1. Może się uda :wink: .

Wersja M08-5.X tudzież M08-6.x to wariant dla zaczynających budowę w tym roku. Tak to widzę.

Ja na górze daję parkiet lamelowy, 52 zł/m netto, w korytarzu parkiet dębowy. Na dole deska barlinecka w sypialniach - jako ratunek po posadzkach, w salonie dąb, w garażu gres Opoczno pośledniej jakości 22 zł/m, odrzuty poszły na cokoły takża nie oddaliśmy nic do składu.

Na drzwi DEWRO będziemy czekać 5 miesięcy, w październiku zamawiamy. Na Wielkanoc powinny być. Schody w lutym, kominek może w grudniu.

Jak skończą robić górę to zapraszam pod koniec listopada.

Tak a propos kosmosu cenowego.... i pier.... tego wszystkiego :wink:

Właśnie sprzedaję mieszkanie - nazywane przezemnie klitą - niecałe 42 m2, no bo za coś ten dom wybudować trzeba. Kupujący płaci więcej niż dotąd Ty wydałeś na budowę domu. To jest dopiero kosmos, a ceny i tak w sumie odrobinę spadły.

Ja się zastanawiam kiedy tutaj się coś zmieni.

Tamtu

Tak a propos kosmosu cenowego.... i pier.... tego wszystkiego :wink:

Właśnie sprzedaję mieszkanie - nazywane przezemnie klitą - niecałe 42 m2, no bo za coś ten dom wybudować trzeba. Kupujący płaci więcej niż dotąd Ty wydałeś na budowę domu. To jest dopiero kosmos, a ceny i tak w sumie odrobinę spadły.

Ja się zastanawiam kiedy tutaj się coś zmieni.

Tamtu

Gratuluje dobrej zamiany ...

A propos spadku ... Trzeba będzie wyczuć zblizającą się dekoniunkturę i sprzedać to co z mozołem wybudowane zostało. Za jakiś czas będzie trochę niespłaconych mieszkań do kupienia w W-wie, myślę że na dom w cenie M3 prędzej znajdzie się amator.

Ja mam podłogówkę w holu, przedpokoju i kuchni - na osobnym rozdzielaczu, Będzie pracować na osobnym obiegu kotła gazowego (czy na jakimś mieszaczu). Generalnie chodzi też o to, żeby w jesienią / wiosną w chłodne włączać samą podłogówkę. Przy dobrym ociepleniu będzie OK, a ciepełko i tak pofrunie na górę.

Ze względu na to, że robiłeś tą instalację, podnosiłeś wysokość stropu, czy zostałeś przy wysokości z planu?

A jeśli można spytać - jaki jest koszt instalacji na takiej powierzchni?

Tamtu

Wyszło 11 wartsw pustaków x 25 cm, około 275cm. W planie jest chyba 270cm. Zapłaciłem za rob. + mat. więcej ok. 2000 zł. Gdzieś o tym pisałem, tylko nie wiem gdzie, w komentarzach albo dzienniku.

MAM:

Rozdzielacz 3 z zaworem Herz - 250 zł

ułożenie - 560 zł,

rurki ileś metrów - 700 zł

Styropian 30 mm ( 28 m2) - 450 zł

Pewnie można taniej, z hydraulikiem który za bardzo mnie zaczał doić - Game over.

Super, gratuluję postępów! A o jakieś fotki na priva można prosić???? :) M08 zrobiony na szaro brzmi dobrze...

O zgrozo, w ogóle nie robię zdjęc, nie mam się czym pochwalić

A propo's prac: poddasze ocieplone, te przeklęte ścianki ociepliłem jeszcze od strony strychu 5 cm wełny, góra przygotowana pod ułożenie parkietu, pralnia skończona, łazienki na gotowo bez mebli to kwestia jeszcze ze 2 tygodni. W połowie listopada planują kłaść parkiet na górze.

To w końcu kiedy wybieracie do tych Skierniewic??? Bo jak byliście :wink:

To w końcu kiedy wybieracie do tych Skierniewic??? Bo jak byliście :wink:

Jakby Ci to powiedzieć... :lol: Po pierwsze rodzinka nas mobilizuje do częstszych wizyt, po wtóre doszliśmy do wniosku z Małym Żonkiem, że damy Wam jeszcze te 2 -3 miechy spokoju i na parapetówkę się zameldujemy :D

Rozumiem jednak, że w kwestii zdjęć poprawę obiecujesz solenną???? :D

po wtóre doszliśmy do wniosku z Małym Żonkiem, że damy Wam jeszcze te 2 -3 miechy spokoju i na parapetówkę się zameldujemy :D

Rozumiem jednak, że w kwestii zdjęć poprawę obiecujesz solenną???? :D

Za 3 miesiące na pewno się nie wprowadzimy, ale parapety są - jeden najważniejszy spieprzony.

Aparat się ładuje.