julienx 29.11.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Własnie bardzo "nie blado"... Domek bardzo zblizony do oryginału.. Jak zrobicie kolor na elewacji to bedzie jeszcze ładniejszy... Fajnie zaczyna prezentowac sie lazienka... czekam na jeszcze BTW co to znaczy parkiet lamelowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.11.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Może gdzies pisałeś, ale się nie doszukałam. Co to za płytki są? Pierwsze zdjęcia górnego WC http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/DSC01262.JPG http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/DSC01261.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.11.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 BTW co to znaczy parkiet lamelowany? Takie dość małe deseczki ok. 20 cm długości, grubość chyba ok. 12 mm, bez pióro-wpustu, ani obcego pióra. Zamiast paneli do wszystkich sypialni na górze. Kosztowało ok. 50 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.11.2007 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Może gdzies pisałeś, ale się nie doszukałam. Co to za płytki są? Colorker Forma - Duo Blanco i Duo Naranja Mozaika - Geo Grafito Listewka - Cristal Grafito Cena - ok. 120zł/m2 Zakupione w Grestonie http://www.colorker.com/pdfs_catalogo/ceramica/revestimientos/FORMA.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.12.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Dzięki za informację i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 02.12.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Na pytania, które nie padły odpowiem jednym zdaniem + słowem. Jeden obraz więcej wart niż TYSIĄC słów, a krótki film więcej niż tysiąc obrazów. PRZYJEŻDZAJ ! Wolę pokazać domek, lepszy ruch niż siedzenie przy komputerze. Ile bym musiał pisać żeby to wszystko zobrazować. Coś trzeba robić. Ale się u Ciebie pozmieniało. Mogę to rozumieć jako zaproszenie? Mam nadzieję, że tak i w związku ze związkiem lecę pisać na priv Co do komina to są 2 sposoby o które ostatnio pokłóciło się małżeństwo architektów: - ona: pracuje na uczelni i uczy studentów - on: projektuje od wielu lat i jest tym typem architekta, co nie tylko umie zaprojektować, ale i stanąć na budowie i zrobić to. No więc ona stwierdziła, ze to niezgodne z tym czego uczy, a on że sam by tak zrobił (tak jak u ciebie) i takiej rozwiązanie jest dopuszczalne w domkach jednorodzinnych. A że jego ojciec - również praktyk z prawie 50 letnim doświadczeniem stwierdził, że w takim domku spokojnie można. I tyle byłoby wywodu Płytki masz super. Już schomikowałam link. A ta szafa z tablicą to też komandor? Super pomysł. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.12.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Mam nadzieję, że tak i w związku ze związkiem lecę pisać na priv Tamtu Uhm. A ta szafa z tablicą to też komandor? Super pomysł. Nie pamiętam - skopiowałem do siebie, może Senator albo Indeco. Tam też zbłądziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 07.12.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Mario, mam pytanko - dotarła do ciebie wiadomość na skrzynkę forum? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 07.12.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Mario, mam pytanko - dotarła do ciebie wiadomość na skrzynkę forum? Tamtu Dotarło, dopiero dzisiaj dostałem powiadomienie. Już odpisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 07.12.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Mario, W tej chwili potrzebuje od Ciebie wsparcia duchowego. Podliczylam wlasnie dotychczasowe koszty i......mam doła! Stan surowy bez okiem ale z pokryciem dachowym wyniesie nas 350 tys. Kur...to naprawde drogi dom! Jak to wygladalo u Ciebie? Pomoz duchowo! Pozdrawiam Justa A macie tynki wewnętrzne, drzwi? NIestety dom jest drogi. Nie mam aktualnego podsumowania. Mam 2 arkusze: zeszły rok i tegoroczne wydatki, faktury. Same okna i drzwi (PCV) to min. 30000. Mnie kosztowały 40000 bo brałem złoty dąb i przesuwne drzwi, szprosy itp. Mogę powiedzieć jakie koszty trzeba jeszcze ponieść, a nie wiem czy to będzie pocieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 23.12.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Nie miałam kiedy usiąść do komputera (ach te święta ), żeby podziękować. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Sporo nam dała ta wizyta A już małżonek .... - jest cały w pląsach, bo wie jak uniknąć "gwizdków" na dachu )) Teraz kombinujemy co zrobić z tymi nieszczęsnymi 2 pokojami, garderobą i pralnią. A kominek jest cudny. Małżonek też się już zakochał ) Dobrze pamiętam, że odstaje od ściany (razem z obudową, ale bez komina) na ok. 80 cm? Na zdjęciach nie wydaje się takim kolosem. No i na koniec:Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego ))) Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 23.12.2007 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Teraz kombinujemy co zrobić z tymi nieszczęsnymi 2 pokojami, garderobą i pralnią. A kominek jest cudny. Małżonek też się już zakochał ) Dobrze pamiętam, że odstaje od ściany (razem z obudową, ale bez komina) na ok. 80 cm? Na zdjęciach nie wydaje się takim kolosem. No i na koniec:Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego ))) Tamtu A jaki jest problem z tymi pokojami, chodzi o wysokość ? W kwestii kominka udało się nam osiągnąć konsensus. Trzeba podziękować wszystkim zaangażowanym. Kominek odstaje od właściwego komina na ok. 30 cm. Ściana za kominem jest cofnięta o kolejne ok. 25 cm. Wrzuciłem dwa nowe zdjęcia do dziennika, lepiej widać usytuowanie względem ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.12.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 http://212.244.189.200/pics/choinka.jpg 'Mizerna cicha, stajenka licha, pełna niebieskiej chwały,oto leżący przed nami śpiący w promieniach - Jezus mały' życzenia błogosławieństwa Bożego w każdym dniu Nowego Roku dla Ciebie i całej rodzinki składa Maksiu z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 28.12.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 A jaki jest problem z tymi pokojami, chodzi o wysokość ? W kwestii kominka udało się nam osiągnąć konsensus. Trzeba podziękować wszystkim zaangażowanym. Kominek odstaje od właściwego komina na ok. 30 cm. Ściana za kominem jest cofnięta o kolejne ok. 25 cm. Wrzuciłem dwa nowe zdjęcia do dziennika, lepiej widać usytuowanie względem ścian. Oj nie miałam kiedy odpisać. Dobrze, że te święta się skończyły ) No.... Mamy problem z wysokościami i co tam będzie. Zostawiam to jednak do decyzji jak już będzie strop, dach i wtedy się zastanowię. Mój problem polega na: 1. alergii na wszelkiego rodzaju duże szafy - stąd chciałam mieć garderobę 2. pragnieniu posiadania własnej łazienki z wejściem z sypialni - nie musi być wielka, ale ma być moja - ot taka fanaberia Wcześniej wymyśliliśmy, że tam gdzie u ciebie jest mała łazienka i część dużej łazienki będzie mała pralnia. W tej chwili skłaniam się jednak ku decyzji zeby zostawić tam garderobę, pralnię zrobić podobnie jak u ciebie, ale miałaby wejście z łazienki (tą planujemy tam gdzie u ciebie jest sypialnia). Rozmawiałam z architektem i stwierdził, żeby w tej chwili nie kombinować. Jak już będzie dach, pomierzy się wszystko i wtedy będziemy decydować. No więc zastosowałam się do zalecenia I w sumie racja. W przyszłym tygodniu spotykam się z człowiekiem, który będzie nam budował dom i mamy wszystko ustalić. Tak więc w pierwszej kolejności czeka nas wizyta w Sokółce albo Wołominie i decyzja jakiej wielkości mają być te okna. Tak czy inaczej będę błogosławić twoją uprzejmość, bo naprawdę wizyta dała nam sporo do myślenia. Podobnie jak u Meba. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 28.12.2007 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Rozmawiałam z architektem i stwierdził, żeby w tej chwili nie kombinować. Jak już będzie dach, pomierzy się wszystko i wtedy będziemy decydować. No więc zastosowałam się do zalecenia Tamtu Ja teraz to bym się zastanowił czy nie lepiej byłoby te niskie ścianki na poddaszu zrobić w technologii lekkiej, odejdzie ci materiał, tynkowanie i pozostanie swoboda aranżacji. Te główne ścianki działowe (korytarz, pomiędzy pokojami) zrobić z cegły/pustaka, natomiast pozostałe metodą lekką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 30.12.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Ja teraz to bym się zastanowił czy nie lepiej byłoby te niskie ścianki na poddaszu zrobić w technologii lekkiej, odejdzie ci materiał, tynkowanie i pozostanie swoboda aranżacji. Te główne ścianki działowe (korytarz, pomiędzy pokojami) zrobić z cegły/pustaka, natomiast pozostałe metodą lekką. tzw. good idea ) Rozumiem, że wtedy w stelaż wkłada się wełnę? A ocieplałeś styropianem lub wełną strop za tymi niskimi ściankami? A tak btw twój album i dziennik są chyba ostatnio najczęściej oglądanymi hi hi hi. Małżonek chciał do ciebie zabierać aparat, a ja stwierdziłam że nie będziemy "wioski trzaskać" )). No i teraz żałuję. Trzeba było tą wioskę trzaskać Co się musiałam nakombinować to moje, ale chyba znalazłam rozwiązanie - na końcu łazienki wejście do pralni - kupi się ładne szklane drzwi i będzie ok. Doszłam do wniosku, że ja chciałam mieć własną łazienkę i nie muszę mieć w niej tyle miejsca żeby rowerem jeździć Garderoba będzie tam gdzie była w pierwotnym projekcie, a w sypialni będzie mini gadreroba. Amen Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.12.2007 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 1) Rozumiem, że wtedy w stelaż wkłada się wełnę? 2) A ocieplałeś styropianem lub wełną strop za tymi niskimi ściankami? Tamtu 1. Tak 2. Wszędzie między krokwiami 15 cm wełny, do styku ze ścianą zewnętrzną, na której jest 12 cm styropianu. Ponadto: - 6 cm styropianu na posadzce na piętrze - 5 cm wełny od strony pustki strychowej za niskimi ściankami z pustaka, montaż na stelażu - kolejne 10 cm wełny na wszystkich skosach w pomieszczeniach mieszkalnych oraz ok. 20 cm wełny nad podwieszanymi sufitami, które są nad częścią pokoi i korytarzem. A propos zdjęć - moja żonka raczej by się nie zgodziła, jeśli już to dopiero wtedy jak wszystko będzie już zrobione. Na razie jest za duży bałagan i zbyt wiele niedokończonych prac. Ale to nic straconego, zamierzamy do wiosny ten wykończeniowy bałagan zakończyć. Jeśli chodzi wam o zdjęcia konretnych miejsc to może coś mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 30.12.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 A propos zdjęć - moja żonka raczej by się nie zgodziła, jeśli już to dopiero wtedy jak wszystko będzie już zrobione. Na razie jest za duży bałagan i zbyt wiele niedokończonych prac. Ale to nic straconego, zamierzamy do wiosny ten wykończeniowy bałagan zakończyć. Jeśli chodzi wam o zdjęcia konretnych miejsc to może coś mam. No to może dobrze, że nie brałam grata Gdybyś miał jakieś zdjęcia pralni takie na których mozna się zorientować co do wysokości i bardziej poglądowe sypialni to byłabym wdzięczna. Mam nadzieję, że nie nadużywam uprzejmości Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 31.12.2007 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Gdybyś miał jakieś zdjęcia pralni takie na których mozna się zorientować co do wysokości i bardziej poglądowe sypialni to byłabym wdzięczna. Mam nadzieję, że nie nadużywam uprzejmości Tamtu Podaj e-mail na prywatną skrzynkę. Wyślę co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.01.2008 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 OGÓLNE:1) Fajnie, że ktoś teraz decydujące się na M08 może wybrać większy/mniejszy projekt, zależnie od potrzeb i mozliwości.2) Radzę nie powiększać zbytnio domu, całe szczęście że jest pkt.1 3) Wybrać dobrą ekipę, która będzie miała własny materiał typu stemple, szalunki.4) Założyć, że wszelkie rady ekipy/majstra służą jego wygodzie a nie naszym wydatkom, w najgorszym razie się tylko rozczarujemy. LUKARNY:Trzeba pilnować, żeby lukarna była na właściwej wysokości. My po montażu okien obcieliśmy belkę i obniżaliśmy okna. Ostatecznie jest dobrze. Przy podniesieniu ścianki kolankowej trzeba przemyśleć usytuowanie i poziom lukarny. Zeby optycznie budynek dobrze wyglądał proponuję zwiększyć kąt nachylenia dachu (u nas +1.5). Patrząc na nasze zdjęcia myślę że bryła jest zgrabna. Wymiary otworów są zgodne z projektem 176x133 cm, okna odpowiednio 170 x 130. To co jest wg mnie niezbyt dobrze zrobione to - sama lukarna powinna być jeszcze szersza tak aby można było ją dodatkowo ocieplić od środka i odpowiednio wytynkować , trudno to wytłumaczyć bez rysunku - chodzi mi o docieplenie więżby - belek. U nas jest: 10 cm styropianu na zewnątrz, 14 cm ocieplenie na elementach lukarny i zabrakło tych profilaktycznych 5 cm od strony pomieszczeń. KOSZTY:Koszty do stanu surowego zamkniętego z tynkami i posadzkami oraz instalacjami pod nimi ukrytymi to przeszło 350 000 złotych. Dom ma 320 m2 posadzek + taras zewnętrzny. 1) stan surowy otwarty - ok. 120 000, a od tego trzeba zacząć. 2) dachówka, akcesoria rynny z robocizną: min. 35 000. 3) okna: 25.000 - 40.000 zależnie od opcji. 4) kanalizacja, co, cw - ok. 30 000. 5) instalacje teletechniczne + elektryka 6.000 - 15.000 (bez wodotrysków) 6) Wykończeniówki wewnętrznej jeszcze nie spisywałem 7) Tynki zewnętrzne - j.w. 6. Mniej niż 370 000 nie wystarczy - stan na początek 2007.Piwnica to kolejne min. 120 m2 podłogi - my jej nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts