tamtu 06.01.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 W pierwszej kolejności przepraszam za wpis nie tam gdzie trzeba. Było późno Może skasuj go, bo go tam być nie powinno. Poza tym - wielkie dzięki za zestawienie. Rozumiem, że koszty które podałeś nie zawierają kosztów początkowych typu: projekt, koszty przyłączy itp oraz są to koszty wg twoich powiedzmy faktur - czyli trzeba doliczyć 30-40 tys jak nie więcej w związku ze wzrostem cen? No i właśnie - te ceny są wg faktur czy uwzględniają zwrot VAt'u? Sorry za taką upierdliwość, ale ja niestety kontrolę kosztów mam we krwi, bo to mój zawód a z drugiej strony - środek zimy, po działce wiatr hula, więc kombinuję. No i lekko spanikowana jestem Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.01.2008 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Może skasuj go, bo go tam być nie powinno. Poza tym - wielkie dzięki za zestawienie. Rozumiem, że koszty które podałeś nie zawierają kosztów początkowych typu: projekt, koszty przyłączy itp oraz są to koszty wg twoich powiedzmy faktur - czyli trzeba doliczyć 30-40 tys jak nie więcej w związku ze wzrostem cen? No i właśnie - te ceny są wg faktur czy uwzględniają zwrot VAt'u? Tamtu Nie ma problemu z tym wpisem. Ale sama możesz go skasować lub może go przenieść Admin, ja nie mogę . Koszty bez przyłączy, projektu etc. Większość cen była z VAT, zwrot nie uwzględniony - jeszcze mi go nie oddali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 06.01.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 No bez przesadyzmu - jak to mawia mój bratanek Kominek jest bardzo ładny. Jedyne czego mi brakuje to nawiązania na zwieńczeniu kominka (na tej wystającej części) do cienkiej opaski wokół wkładu. Przedałoby się tam jakiś cienki kamień lub coś w tym stylu. I byłoby naprawdę super. Sama taka biała bryła na kolana nigdy raczej nie powali. Na gazecie jest fotoforum, gdzie chętnie doradzają (czasami też zdają niestety). Temu kominkowi brakuje w tej chwili czegoś co by był przysłowiową kropką na i, bo sam w sobie jest super. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.01.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 No bez przesadyzmu - jak to mawia mój bratanek Kominek jest bardzo ładny. Jedyne czego mi brakuje to nawiązania na zwieńczeniu kominka (na tej wystającej części) do cienkiej opaski wokół wkładu. Przedałoby się tam jakiś cienki kamień lub coś w tym stylu. I byłoby naprawdę super. Tamtu Na wierzchu ma być szkło - jaki materiał, kolor, szczegółów nie znam - nie moja działka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 07.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Mario_pa, z niecierpliwością czekam na kominkowy efekt końcowy! Zapowiada się fajnie - moje proste klimaty.... A przy okazji puchnę z dumy: chociaż raz Cię wyprzedziliśmy!!!! Mamy już kaloryfery, a jutro inaugurujemy sezon grzewczy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 07.01.2008 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Mario_pa, z niecierpliwością czekam na kominkowy efekt końcowy! Zapowiada się fajnie - moje proste klimaty.... A przy okazji puchnę z dumy: chociaż raz Cię wyprzedziliśmy!!!! Mamy już kaloryfery, a jutro inaugurujemy sezon grzewczy... Pozdrawiam Nie do końca - ponieważ po zachodzie słońca ..... kaloryfery mamy od Sylwestra, na ścianach od środy, choć nie wszystkie, na 2 rodzynki trzeba poczekać. A propos grzania - wyszedłem dzisiaj w nocy z tej paskudnej stodoły-dworku, przez niektórych dumnie nazywanej M08 - jak temperarura w obiegu wody na piecu przekroczyła 32 st. C. Co prawda jeszcze tego właściwego pieca na oczy nie widziałem - ale jakiego to ma znaczenia - spalimy pozostałości po budowie i trochę drewna w śmieciuchu. Kotłownia zostanie na koniec. Tak to jest z gazem. EE za droga do grzania, kominka nie odpalimy z założenia, bo za duży bałagań i za dużo kurzu wpadłoby do środku. Może napalimy pod koniec stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 08.01.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Cześć: Ja też grzeję - przezwoiłem piec na propan (bo z gazem mam podobnie jak Mario - czekam). No ale kieszeń mnie boli, nie tak jak przy prądzie ale boli. Fajnie ze mrozy trochę ustąpiły. Kilka ostrzegawczych kosztów: aby uzyskać w domu temp 9 stopni 2 butle 11 kg (2*45 zł) starczają na 4 doby. No ale przy mrozach starczały na 2 max 2,5 doby. Kasy na dojazdy w celu wymiany butli nie doliczam. Musze zrobić kominek i dogrzewać drewnem. Aby do wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 08.01.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 wyszedłem dzisiaj w nocy z tej paskudnej stodoły-dworku, przez niektórych dumnie nazywanej M08 . Ta zniewaga krwi wymaga!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 08.01.2008 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Cześć: Ja też grzeję - przezwoiłem piec na propan (bo z gazem mam podobnie jak Mario - czekam). No ale kieszeń mnie boli, nie tak jak przy prądzie ale boli. Fajnie ze mrozy trochę ustąpiły. Kilka ostrzegawczych kosztów: aby uzyskać w domu temp 9 stopni 2 butle 11 kg (2*45 zł) starczają na 4 doby. No ale przy mrozach starczały na 2 max 2,5 doby. Kasy na dojazdy w celu wymiany butli nie doliczam. Musze zrobić kominek i dogrzewać drewnem. Aby do wiosny... Na jakim piecu? Poproszę o wskazówki . Ja taki pewnie będę ćwiczył na wiosnę, jak przyjdzie się przeprowadzać, a będzie potrzebna ciepła woda użytkowa a gazu nie będzie. Kominek na szczęście już mam, tylko czekam na porządki i odkurzenie, żeby go nie brudzić w środku - bebechach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 08.01.2008 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 wyszedłem dzisiaj w nocy z tej paskudnej stodoły-dworku, przez niektórych dumnie nazywanej M08 . Ta zniewaga krwi wymaga!!!! Mogę tylko 300ml oddać .... więcej nie bo mi ciśnienie spadnie. Mario_pa, z niecierpliwością czekam na kominkowy efekt końcowy! Zapowiada się fajnie - moje proste klimaty.... Może nie wygląda, ale .... TO JEST JUŻ KONIEC .... No prawie koniec. AAAAA jaki będzie u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 08.01.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 AAAAAAAAAAAAA poszło na priva A tak przy okazji: my mamy Ci przypominać o zakończeniu dziennika???? Samobójców szukasz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 09.01.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Marioreferat o moim piecu i używaniu propanu poszedł na priva.meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.01.2008 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Mario referat o moim piecu i używaniu propanu poszedł na priva. meb U mnie przy pogodzie jak ostatnio wychodzi ok. 50 kg węgla /2 dni - 0.8 T na miesiąc (nie wiadomo jak kalorycznego) czyli 27 zł / 2 dni za węgiel. Nie mam czasu przywieźć deskowych pozostałości po budowie. Wtedy bym trochę wodę na piecu podgrzał do 60 stopni. Przy wiekszych mrozach może 1.2 T by starczyło na miesiąc czyli ok. 500-600 zł Aha - 400 zł uruchomienie tymczasowego pieca + 600 zł podłączenie kaloryferów. Generalnie nie ma specjalnej alternatywy dla gazu. Nawet licząc min. 10 zł /dzień to trzeba pilnować, przy nowoczesnych piecach np. węglowych z zasobnikiem co kilka dni trzeba uzupełniać paliwo. A popiół ... Instalator mówił. że właśnie zapłacił 700zł za 70 dni zużycia gazu w domu 150 m2. Czekam kiedy się wyprowadzę z tego mieszkania ... niecierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 14.01.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Zupełnie jakbym Małego Żonka słyszała! "Materac, tv i mieszkam". Niestety, my musimy jeszcze trochę poczekać Ech, znowu mi się opcja zazdrośnika włączyła.... P.S. niewiele brakowało, a znowu miałbyś wpis w dzienniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 02.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 To rozumiem, że Wielkanocne śniadanko już we własnym ogródku będzie? ) A tak btw co US sprawdza na budowie? Czy dom stoi? Rozumiem sprawdzenie poprawności wystawienia faktur, no bo jak coś będzie nie tak to można zakwestionować zwrot, ale na budowie? Kafelki i okna sprawdzają czy aby wstawione? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.02.2008 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 To rozumiem, że Wielkanocne śniadanko już we własnym ogródku będzie? ) A tak btw co US sprawdza na budowie? Czy dom stoi? Rozumiem sprawdzenie poprawności wystawienia faktur, no bo jak coś będzie nie tak to można zakwestionować zwrot, ale na budowie? Kafelki i okna sprawdzają czy aby wstawione? Tamtu Nie nie mówię tego głośno, ale za wcześnie te święta w tym roku, żeby do nich zdążyć. US - chyba gra psychologiczna, może ci którzy kręcą zachowują się inaczej. Szukali haka, ale nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 05.02.2008 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Mario_pa fajny domek:) Z przyjemnością przejrzałam cały dziennik Podoba mi się już Twój kominek... Mam jedno pytanko: co to za gres na dole kładziecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.02.2008 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Mario_pa fajny domek:) Z przyjemnością przejrzałam cały dziennik Podoba mi się już Twój kominek... Mam jedno pytanko: co to za gres na dole kładziecie?? Firma Colorker - Jupiter Ocre Polerowany , 59,5 x 59,5 cm. Gat.II w związku z czym trzeba go było przejrzeć i odpowiednio rozłożyć, nie chwaląc się sam ci to uczynił. Ja też mam jedno pytanko - czyje to takie piękne oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 06.02.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A ile płaciłeś za m2 tego gresu?? Oko nie moje Ale taki ładny avatarek sobie wybrałam Ale nie będę skromna i pochwalę się, że też mam piękne oczy Zamieściłam swoje zdjęcie w Gębach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 06.02.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A ile płaciłeś za m2 tego gresu?? Oko nie moje Ale taki ładny avatarek sobie wybrałam Ale nie będę skromna i pochwalę się, że też mam piękne oczy Zamieściłam swoje zdjęcie w Gębach A może masz swoją galerję w Ineternecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts