Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik mario_pa - komentarze

Recommended Posts

W pierwszej kolejności przepraszam za wpis nie tam gdzie trzeba. Było późno :-(

Może skasuj go, bo go tam być nie powinno.

Poza tym - wielkie dzięki za zestawienie. Rozumiem, że koszty które podałeś nie zawierają kosztów początkowych typu: projekt, koszty przyłączy itp oraz są to koszty wg twoich powiedzmy faktur - czyli trzeba doliczyć 30-40 tys jak nie więcej w związku ze wzrostem cen?

No i właśnie - te ceny są wg faktur czy uwzględniają zwrot VAt'u?

Sorry za taką upierdliwość, ale ja niestety kontrolę kosztów mam we krwi, bo to mój zawód a z drugiej strony - środek zimy, po działce wiatr hula, więc kombinuję. No i lekko spanikowana jestem :wink:

Tamtu

• Odpowiedzi 619
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może skasuj go, bo go tam być nie powinno.

Poza tym - wielkie dzięki za zestawienie. Rozumiem, że koszty które podałeś nie zawierają kosztów początkowych typu: projekt, koszty przyłączy itp oraz są to koszty wg twoich powiedzmy faktur - czyli trzeba doliczyć 30-40 tys jak nie więcej w związku ze wzrostem cen?

No i właśnie - te ceny są wg faktur czy uwzględniają zwrot VAt'u?

Tamtu

Nie ma problemu z tym wpisem. Ale sama możesz go skasować lub może go przenieść Admin, ja nie mogę :).

Koszty bez przyłączy, projektu etc. Większość cen była z VAT, zwrot nie uwzględniony - jeszcze mi go nie oddali.

No bez przesadyzmu - jak to mawia mój bratanek :wink:

Kominek jest bardzo ładny. Jedyne czego mi brakuje to nawiązania na zwieńczeniu kominka (na tej wystającej części) do cienkiej opaski wokół wkładu. Przedałoby się tam jakiś cienki kamień lub coś w tym stylu. I byłoby naprawdę super.

Sama taka biała bryła na kolana nigdy raczej nie powali.

Na gazecie jest fotoforum, gdzie chętnie doradzają (czasami też zdają niestety).

Temu kominkowi brakuje w tej chwili czegoś co by był przysłowiową kropką na i, bo sam w sobie jest super.

Tamtu

No bez przesadyzmu - jak to mawia mój bratanek :wink:

Kominek jest bardzo ładny. Jedyne czego mi brakuje to nawiązania na zwieńczeniu kominka (na tej wystającej części) do cienkiej opaski wokół wkładu. Przedałoby się tam jakiś cienki kamień lub coś w tym stylu. I byłoby naprawdę super.

Tamtu

Na wierzchu ma być szkło - jaki materiał, kolor, szczegółów nie znam - nie moja działka :).

Mario_pa, z niecierpliwością czekam na kominkowy efekt końcowy! Zapowiada się fajnie - moje proste klimaty....

A przy okazji puchnę z dumy: chociaż raz Cię wyprzedziliśmy!!!! :D Mamy już kaloryfery, a jutro inaugurujemy sezon grzewczy...

Pozdrawiam

Nie do końca - ponieważ po zachodzie słońca ;)..... kaloryfery mamy od Sylwestra, na ścianach od środy, choć nie wszystkie, na 2 rodzynki trzeba poczekać.

A propos grzania - wyszedłem dzisiaj w nocy z tej paskudnej stodoły-dworku, przez niektórych dumnie nazywanej M08 - jak temperarura w obiegu wody na piecu przekroczyła 32 st. C. Co prawda jeszcze tego właściwego pieca na oczy nie widziałem - ale jakiego to ma znaczenia - spalimy pozostałości po budowie i trochę drewna w śmieciuchu. Kotłownia zostanie na koniec. Tak to jest z gazem.

EE za droga do grzania, kominka nie odpalimy z założenia, bo za duży bałagań i za dużo kurzu wpadłoby do środku. Może napalimy pod koniec stycznia.

Cześć: Ja też grzeję :lol: - przezwoiłem piec na propan (bo z gazem mam podobnie jak Mario - czekam).

No ale kieszeń mnie boli, nie tak jak przy prądzie ale boli. Fajnie ze mrozy trochę ustąpiły.

Kilka ostrzegawczych kosztów: aby uzyskać w domu temp 9 stopni 2 butle 11 kg (2*45 zł) starczają na 4 doby. No ale przy mrozach starczały na 2 max 2,5 doby. Kasy na dojazdy w celu wymiany butli nie doliczam. Musze zrobić kominek i dogrzewać drewnem. Aby do wiosny... :-?

Cześć: Ja też grzeję :lol: - przezwoiłem piec na propan (bo z gazem mam podobnie jak Mario - czekam).

No ale kieszeń mnie boli, nie tak jak przy prądzie ale boli. Fajnie ze mrozy trochę ustąpiły.

Kilka ostrzegawczych kosztów: aby uzyskać w domu temp 9 stopni 2 butle 11 kg (2*45 zł) starczają na 4 doby. No ale przy mrozach starczały na 2 max 2,5 doby. Kasy na dojazdy w celu wymiany butli nie doliczam. Musze zrobić kominek i dogrzewać drewnem. Aby do wiosny... :-?

Na jakim piecu? Poproszę o wskazówki ;).

Ja taki pewnie będę ćwiczył na wiosnę, jak przyjdzie się przeprowadzać, a będzie potrzebna ciepła woda użytkowa a gazu nie będzie.

Kominek na szczęście już mam, tylko czekam na porządki i odkurzenie, żeby go nie brudzić w środku - bebechach.

wyszedłem dzisiaj w nocy z tej paskudnej stodoły-dworku, przez niektórych dumnie nazywanej M08 .

Ta zniewaga krwi wymaga!!!! :D :lol: :D

Mogę tylko 300ml oddać .... więcej nie bo mi ciśnienie spadnie.

Mario_pa, z niecierpliwością czekam na kominkowy efekt końcowy! Zapowiada się fajnie - moje proste klimaty....

Może nie wygląda, ale .... TO JEST JUŻ KONIEC ....

No prawie koniec.

AAAAA jaki będzie u Ciebie?

Mario

referat o moim piecu i używaniu propanu poszedł na priva.

meb

U mnie przy pogodzie jak ostatnio wychodzi ok. 50 kg węgla /2 dni - 0.8 T na miesiąc (nie wiadomo jak kalorycznego) czyli 27 zł / 2 dni za węgiel. Nie mam czasu przywieźć deskowych pozostałości po budowie. Wtedy bym trochę wodę na piecu podgrzał do 60 stopni. Przy wiekszych mrozach może 1.2 T by starczyło na miesiąc czyli ok. 500-600 zł

Aha - 400 zł uruchomienie tymczasowego pieca + 600 zł podłączenie kaloryferów.

Generalnie nie ma specjalnej alternatywy dla gazu. Nawet licząc min. 10 zł /dzień to trzeba pilnować, przy nowoczesnych piecach np. węglowych z zasobnikiem co kilka dni trzeba uzupełniać paliwo. A popiół ...

Instalator mówił. że właśnie zapłacił 700zł za 70 dni zużycia gazu w domu 150 m2. Czekam kiedy się wyprowadzę z tego mieszkania ... niecierpliwie.

• 3 weeks później...

To rozumiem, że Wielkanocne śniadanko już we własnym ogródku będzie? :-))

A tak btw co US sprawdza na budowie? Czy dom stoi? Rozumiem sprawdzenie poprawności wystawienia faktur, no bo jak coś będzie nie tak to można zakwestionować zwrot, ale na budowie? Kafelki i okna sprawdzają czy aby wstawione? :D

Tamtu

To rozumiem, że Wielkanocne śniadanko już we własnym ogródku będzie? :-))

A tak btw co US sprawdza na budowie? Czy dom stoi? Rozumiem sprawdzenie poprawności wystawienia faktur, no bo jak coś będzie nie tak to można zakwestionować zwrot, ale na budowie? Kafelki i okna sprawdzają czy aby wstawione? :D

Tamtu

Nie nie mówię tego głośno, ale za wcześnie te święta w tym roku, żeby do nich zdążyć.

US - chyba gra psychologiczna, może ci którzy kręcą zachowują się inaczej. Szukali haka, ale nic nie ma.

Mario_pa fajny domek:) Z przyjemnością przejrzałam cały dziennik :D Podoba mi się już Twój kominek... Mam jedno pytanko: co to za gres na dole kładziecie??

Firma Colorker - Jupiter Ocre Polerowany , 59,5 x 59,5 cm. Gat.II w związku z czym trzeba go było przejrzeć i odpowiednio rozłożyć, nie chwaląc się sam ci to uczynił.

Ja też mam jedno pytanko - czyje to takie piękne oko?