Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik mario_pa - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 619
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mario,my też mamy Berker kwadrat biały ( optymalny design za rozsądne pieniądze 8) ). podobny fiolecik mam pociągnięty w sypialni.

To chyba pokazuje albo ograniczenia rynku albo niekontrolowaną telepatię :)

Pozdro

Meb

My wszędzie mamy beż, zwykle jest to B.Kwadrat.

Na dole w gabinecie ma być mocne bordo, a w sypialni malina. Zdjęcia są marne, robione telefonem, na forum wystarczą.

Optymalne cenowe nie są tylko gniazdka RVT-SAT, LAN i głośnikowe. Troche ich będzie. Mam trochę tych kabli w ścianach.

Na koniec sobie zrobię vi-em.

Mario_p,

Właśnie dopiero teraz dojrzałam, że ty przesunąłeś ścianę w stronę tarasu, ale nie przesuwałeś komina. Czy mi się tylko coś myli.

Jak patrzę na Twoje zdjęcia to aż się cieszę, że tak fajnie to wygląda :D

Zrobiła się z tego część dzienna a nie tylko korytarz.

Tamtu

Na wysokości komina jest zabudowa z G-K i wygląda to tak, jakby komin był szerszy. Widać to jak się popatrzy na wczesniejsze zdjęcia, szczególnie z grudnia jak był robiony kominek.

Dzięki. Znowu wyszłam na blondynkę :oops: Tyle razy oglądałam twoje zdjęcia stanu surowego, a jednak zapomniałam.

Tamtu

Na wysokości komina jest zabudowa z G-K i wygląda to tak, jakby komin był szerszy. Widać to jak się popatrzy na wczesniejsze zdjęcia, szczególnie z grudnia jak był robiony kominek.

Dzięki za odpowiedź, choć moją piszę po raz drugi. Nie wiem jak to się stało, ale napisałam przed świętami a jej tutaj nie ma.

Oczywiście powinnam dojść do tej zabudowy, bo wg zdjęć twojego stanu surowego coś tam sobie wyznaczała. Skleroza nie boli, ale potem .... :)

Tak czy siak - wielkie dzieki.

Tamtu

Dzięki za odpowiedź, choć moją piszę po raz drugi. Nie wiem jak to się stało, ale napisałam przed świętami a jej tutaj nie ma.

Oczywiście powinnam dojść do tej zabudowy, bo wg zdjęć twojego stanu surowego coś tam sobie wyznaczała. Skleroza nie boli, ale potem .... :)

Tak czy siak - wielkie dzieki.

Tamtu

Jest, jest, trochę wyżej.

Dobrze, że mam w zasięgu ręki kieliszek wina to jakoś to znoszę :lol:

To co tak źle znosisz?

Ja też wolałbym z szybami, ale tak naprawdę to ... chrzanię to.

To nie jest dom moich marzeń, nie ukrywam .... kosztowny przerost formy zewnętrznej ... można byłoby wykorzystać na wyższy standard w środku.

dzisiaj bardzo dużo naczytałam się o waszych pomysłach, zmianach... i trochę już się w tym pogubiłam kto, co..... Czy ty zmiejszyłeś taras ? jeżeli tak to o ile?

pozdrawiam

iwona

Zmniejszałem, jest przesunięty o 1,20 m.

Hol nasz ma ok. 3,60 m szerokości - standardowo to 2,40 czy 2,50

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/gres1.JPG

Normalnie kończyłby się w tym miejscu, gdzie stoi rolka papieru.

Patrząc z drugiej strony (od salonu) ściana tarasu normalnie kończyłaby się na połowie tego otworu w oddali. Czyli kicha.

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/gres3.JPG

Dobrze, że mam w zasięgu ręki kieliszek wina to jakoś to znoszę :lol:

To co tak źle znosisz?

Ja też wolałbym z szybami, ale tak naprawdę to ... chrzanię to.

To nie jest dom moich marzeń, nie ukrywam .... kosztowny przerost formy zewnętrznej ... można byłoby wykorzystać na wyższy standard w środku.

To chyba było to wino ;-))

Siedziałam nad kosztorysem i se kalkulowałam. A że mnie głowa rozbolała.

I te kalkulacje robię tak z pod palca. Gdybym na ten etap brała kredyt, to musiałabym pewnie jakoś lepiej to zrobić, a tak to mieszam i mieszam w excelu.

Najgorsze jest to, że ja ze względu na wykonywany zawód i we krwi mam liczenie i nie jestem w stanie żyć bez kosztorysu, do tego wykonania i wariancji. Już nawet mam tabelki z tytułami kolumn: budget, forecast, actual, var. Niektórzy twierdzą, że normalna to ja nie jestem :D :D

Podrzucę to co wymodziłam i będę miała nadzieję na krytyczną ocenę :)

A co do kosztów budowy - to wiesz jakie mam zdanie :-) Teraz być może bym wybrała inny projekt - właśnie ze względu na koszty, ale cały czas pocieszam się, że dom w stanie deweloperskim będzie kosztował sporo mniej niż nasze obecne 3-pokojowe mieszkanie. (tak, tak - ceny w W-wie są chore). Staram się jeszcze widzieć jasne strony - przynajmniej na razie :D :D

Tamtu

Już nawet mam tabelki z tytułami kolumn: budget, forecast, actual, var. Niektórzy twierdzą, że normalna to ja nie jestem :D :D

Tamtu

Normalni raczej nie są ci co robią inaczej. Ja już przestałem kontrolować i jest jak jest.

A tak btw to kominek jest wysunięty dlatego, że była taka koncepcja czy dlatego, że ewentualne TV na ścianę by się nie zmieściło?

Nie chcieliśmy kominka nadmiernie wysuniętego na salon. Za bardzo by się zmniejszył.

• 2 weeks później...

Oj, Mario ty to wymajający jesteś. Chciałbyś żeby urząd skarbowy stał frontem do petenta? :wink:

O przepraszam, raz stał, bo poszła tam moja rodzicielka (ma kobieta w zwyczaju czytać dokładnie podstawę prawną zanim coś zrobi) i po kilkunastu minutach panie stały "frontem" :D Kobieta jest specjalistką od proszenia (często na piśmie) o wskazanie podstawy prawnej lub dokładnego wskazania paragrafu na podstawie którego pani twierdzi, że ona nie ma racji.

No ale to jest stara wyjadaczka, nauczona w socjalizmie jak sobie radzić :)

A tak poważnie - to za chwilę się to skończy i zapomnisz. Ogródek masz fajny. Nie ważne, że dopiero na papierze, ale niedługo zacznie się realizować.

No i pomyśl z dziką satysfakcją, że są tacy jak ja - co dopiero zaczynają. Będzie cyrk :wink: W pracy już mi ustawili skarbonkę na pieniążki za wypowiedzenie nieparlamentarnych słów :lol:

Tamtu