Gość 27.02.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 co do zrobienia rekuperatora:najprosciej bedzie podpatrzyc jak to zrobili w rekuperatorach, z tym, ze polecalbym kilka stopni i globalnie uzyc przeciwpradu a na kazdym stopniu indywidualnie prad krzyzowy- najlatwiej wykonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kram 27.02.2003 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Wczoraj rozmawialiśmy z architektem i projektantem instalacji. Kiedy rzuciliśmy temat wentylacji z odzyskiem ciepła spotkaliśmy się z oporem: że tego rodzaju rozwiązanie nie ma sensu w domku jednorodzinnym (szczególnie gdy jest się wrażliwym na koszty na etapie inwestycji - a takimi jesteśmy). Polecali zdecydowanie wentlację grawitacyjną. Poza tym instalator był b. zdziwiony, że chcemy łączyć wentylację z odzyskiem ciepła z co tradycyjnym (z grzejnikami). Podobno ma to sens przy ogrzewaniu powietrznym. Zamilkliśmy na takie dictum, zaskoczeni zupełnie. Może wiecie o co mu chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kram 27.02.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Wczoraj rozmawialiśmy z architektem i projektantem instalacji. Kiedy rzuciliśmy temat wentylacji z odzyskiem ciepła spotkaliśmy się z oporem: że tego rodzaju rozwiązanie nie ma sensu w domku jednorodzinnym (szczególnie gdy jest się wrażliwym na koszty na etapie inwestycji - a takimi jesteśmy). Polecali zdecydowanie wentlację grawitacyjną. Poza tym instalator był b. zdziwiony, że chcemy łączyć wentylację z odzyskiem ciepła z co tradycyjnym (z grzejnikami). Podobno ma to sens przy ogrzewaniu powietrznym. Zamilkliśmy na takie dictum, zaskoczeni zupełnie. Może wiecie o co mu chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.02.2003 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Leon. Masz moją stałą zgodę i oczywiście prośbę do przesyłania wszelkich swoich arkuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.02.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 kram najprawdopodobniej o to, że to dla niego dodatkowy kłopot, a uczyć to on się nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 27.02.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Kram - architektowi się nie chce, bo trzeba trochę ruszyć głową i pomyśleć jak rozprowadzić rury. Koszty tych kilku rur są pomijalne. Sam rekuperator można kupić potem, a rury trzeba położyć na etapie budowy. Rodzaj ogrzewania nie ma tu nic do rzeczy, z domu na zewnątrz zawsze ucieka ogrzane powietrze, niezależnie od rodzaju ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.02.2003 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Jedna poprawka. Marek13 rekuperator musisz zamontować w miarę wcześnie (osuszy dom), a napóźniej przed wprowadzeniem się, ni po! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 27.02.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 On 2003-02-26 15:59, Grzegorz63 wrote: 2. Nie śmierdzi ? (tak jak moja klima w samochodzie po 2 latach) Aby klima nie smierdziala trzeba ja przed wylaczeniem silnika troszke przewietrzyc : wylanczamy ja co najmniej na kilka minut przed wylaczeniem silnika intensywnie przedmuchujac wentylacja, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 27.02.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Bartt - nie muszę. Nie zamontowałem bo po prostu nie miałem pieniędzy. Zamontowałem po dwóch latach. Wszystko się da wykonywać etapami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.02.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Ryszard1Będę się stosował do Twoich zaleceńDziękiPozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 02.03.2003 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Grzegorz !!! A do moich??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 02.03.2003 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 A co do rekuperatora, grawitacyjnej i otwartego kominka, przepraszam, ale będę męczący (i proszę o rady i przemyślenia, bo ja na prawdę o tym myślę). Bartt - a co gdy przy grawitacyjnej będę mial zakręcane kratki - mialem takie w bloku gdy sąsiedzi mieli karaluchy- zakręcałem co wieczór, odkręcałem rano ale przeżyłem tak 5 lat. Kominek używam okazjonalnie i wtedy wyłaczam rekuperator. A czy może problem jest w tym, że rekuperator będzie wciągal powietrze przez komin, gdy kominek nie będzie używany? A co wtedy z szyberem? Nie można zamknąć? PROSZĘ WSZYSTKICH o opinie, choćby najbardziej teoretyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 03.03.2003 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 krzyss do Twoich też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.03.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Teoretycznie, to i szyber i kratki musiały by być szczelne, bo inaczej będzie zasysane z nich powietrze. Co innego nie wpuścić przez kratkę karalucha, a co innego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.03.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 krzyss mylisz pojęcia taki otwary kominek potrzebuje około 1000m3/h to jest rozwiązanie znane z kurnej chaty, przewalenie takiej ilości powietrza wymaga nie lada wentylatorów i mija się z sensem stosowanie rekuperatora, rozwiązanie z otwartym kominkiem na dzisiejsze czasy to snobizm, ale jak kogoś stać na taką rozrzutność to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.03.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 leonie co miałeś na myśli pisząc "i inne cuda"co to są cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 04.03.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 To prawda że zapomniałem, że karaluch jest trochę grubszy od powietrza Czy sądzicie, że zasysanie zimna przez nieszczelności szybera i zakręconych kratek będzie duże? Nie mam wyobraźni w tym temacie - ale wiem, że woda by wyciekła Czy sądzicie, że to duże straty. Co do potrzebnej ilości powietrza do kominka - myślałem o okazjonalnym jego używaniu - o czym wspomniałem powyżej. Czy mimo to uważacie , że pomysł nie jest do końca przemyślany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti_ 04.03.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Czy zna ktos jakies interesujace strony o parametrach rekuperatorow? Wszedzie pisza jedynie o max sprawnosci, a ja chcialbym sie dowiedziec jak sie ona zmienia - wzgledem ilosci przeplywajacego powietrza, wzgledem roznicy temperatur Jesli ktos zna namiary na jakies ciekawe publikacje, dane techniczne - zasysam wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 jesli chodzi o zmiennosc sprawnosci z iloscia przeplywajacego powietrza to trzeba samemu zrobic symulacjea jesli chodzi o sprawnosc w zaleznosci od roznicy temeratur to wlasnie definicja tej sprawnosci jest taka, ze jesli czyniki na wymienia calkowicie cieplo to jest sprawnosc 100%dla rekuperatorow mozna powiedziec, ze cieplo jest rowne temperaturze (pomijajac zaleznosc cp i ro od temperatury) stad wynika , ze sprawnosc nie zalezy od temperaturyto znaczy , ze np jesli rekuperator dla danego przeplywu ma sprawnosc 50 % to znaczy ze jesli na wlocie mamy 20 °C i 0°C w przeciwpradzie to na wylotach otrzymujemy po 10°Cdla innych temeratur wlotowych otrzymamy inne temeratury wylotowe ale zawsze bedzie to srednia arytmetyczna dwoch skrajnych temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti_ 04.03.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Z ta temperatura to tak wyskoczylem poniewaz kiedys Januszek wypowiadal sie na forum ze rekuperator ma tym wieksza sprawnosc im wieksza roznica temperatur we i wy Czy uwazasz ze nie ma w tym prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts