Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja, rekuperatory i inne cuda

Gość

Recommended Posts

co do zrobienia rekuperatora:

najprosciej bedzie podpatrzyc jak to zrobili w rekuperatorach, z tym, ze polecalbym kilka stopni i globalnie uzyc przeciwpradu a na kazdym stopniu indywidualnie prad krzyzowy- najlatwiej wykonac

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj rozmawialiśmy z architektem i projektantem instalacji. Kiedy rzuciliśmy temat wentylacji z odzyskiem ciepła spotkaliśmy się z oporem: że tego rodzaju rozwiązanie nie ma sensu w domku jednorodzinnym (szczególnie gdy jest się wrażliwym na koszty na etapie inwestycji - a takimi jesteśmy). Polecali zdecydowanie wentlację grawitacyjną. Poza tym instalator był b. zdziwiony, że chcemy łączyć wentylację z odzyskiem ciepła z co tradycyjnym (z grzejnikami). Podobno ma to sens przy ogrzewaniu powietrznym. Zamilkliśmy na takie dictum, zaskoczeni zupełnie. Może wiecie o co mu chodziło?

Wczoraj rozmawialiśmy z architektem i projektantem instalacji. Kiedy rzuciliśmy temat wentylacji z odzyskiem ciepła spotkaliśmy się z oporem: że tego rodzaju rozwiązanie nie ma sensu w domku jednorodzinnym (szczególnie gdy jest się wrażliwym na koszty na etapie inwestycji - a takimi jesteśmy). Polecali zdecydowanie wentlację grawitacyjną. Poza tym instalator był b. zdziwiony, że chcemy łączyć wentylację z odzyskiem ciepła z co tradycyjnym (z grzejnikami). Podobno ma to sens przy ogrzewaniu powietrznym. Zamilkliśmy na takie dictum, zaskoczeni zupełnie. Może wiecie o co mu chodziło?

Kram - architektowi się nie chce, bo trzeba trochę ruszyć głową i pomyśleć jak rozprowadzić rury. Koszty tych kilku rur są pomijalne. Sam rekuperator można kupić potem, a rury trzeba położyć na etapie budowy. Rodzaj ogrzewania nie ma tu nic do rzeczy, z domu na zewnątrz zawsze ucieka ogrzane powietrze, niezależnie od rodzaju ogrzewania

A co do rekuperatora, grawitacyjnej i otwartego kominka, przepraszam, ale będę męczący (i proszę o rady i przemyślenia, bo ja na prawdę o tym myślę).

Bartt - a co gdy przy grawitacyjnej będę mial zakręcane kratki - mialem takie w bloku gdy sąsiedzi mieli karaluchy- zakręcałem co wieczór, odkręcałem rano :wink: ale przeżyłem tak 5 lat. Kominek używam okazjonalnie i wtedy wyłaczam rekuperator. A czy może problem jest w tym, że rekuperator będzie wciągal powietrze przez komin, gdy kominek nie będzie używany? A co wtedy z szyberem? Nie można zamknąć? PROSZĘ WSZYSTKICH o opinie, choćby najbardziej teoretyczne.

krzyss

mylisz pojęcia

taki otwary kominek potrzebuje około 1000m3/h to jest rozwiązanie znane z kurnej chaty, przewalenie takiej ilości powietrza wymaga nie lada wentylatorów i mija się z sensem stosowanie rekuperatora, rozwiązanie z otwartym kominkiem na dzisiejsze czasy to snobizm, ale jak kogoś stać na taką rozrzutność to czemu nie :grin:

To prawda :smile: że zapomniałem, że karaluch jest trochę grubszy od powietrza :smile: Czy sądzicie, że zasysanie zimna przez nieszczelności szybera i zakręconych kratek będzie duże? Nie mam wyobraźni w tym temacie - ale wiem, że woda by wyciekła :smile: Czy sądzicie, że to duże straty. Co do potrzebnej ilości powietrza do kominka - myślałem o okazjonalnym jego używaniu - o czym wspomniałem powyżej. Czy mimo to uważacie , że pomysł nie jest do końca przemyślany ?

Czy zna ktos jakies interesujace strony o parametrach rekuperatorow?

Wszedzie pisza jedynie o max sprawnosci, a ja chcialbym sie dowiedziec jak sie ona zmienia - wzgledem ilosci przeplywajacego powietrza, wzgledem roznicy temperatur

Jesli ktos zna namiary na jakies ciekawe publikacje, dane techniczne - zasysam wszystko :smile:

jesli chodzi o zmiennosc sprawnosci z iloscia przeplywajacego powietrza to trzeba samemu zrobic symulacje

a jesli chodzi o sprawnosc w zaleznosci od roznicy temeratur to wlasnie definicja tej sprawnosci jest taka, ze jesli czyniki na wymienia calkowicie cieplo to jest sprawnosc 100%

dla rekuperatorow mozna powiedziec, ze cieplo jest rowne temperaturze (pomijajac zaleznosc cp i ro od temperatury)

stad wynika , ze sprawnosc nie zalezy od temperatury

to znaczy , ze np jesli rekuperator dla danego przeplywu ma sprawnosc 50 % to znaczy ze jesli na wlocie mamy 20 °C i 0°C w przeciwpradzie to na wylotach otrzymujemy po 10°C

dla innych temeratur wlotowych otrzymamy inne temeratury wylotowe ale zawsze bedzie to srednia arytmetyczna dwoch skrajnych temperatur